Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


191 de zile de război la graniță / Șeful AIEA: Integritatea Centralei Nucleare Zaporojie a fost afectată în nenumărate rânduri

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 septembrie 2022

Volodîmîr Zelenski a avertizat că misiunea Agenției Internaționale pentru Energia Atomică din Ucraina trebuie să emită „concluzii obiective” în urma vizitei la Centrala Nucleară Zaporojie, în ciuda eforturilor trupelor ruse de a prezenta o situație în favoarea lor. Institute for the Study of War arată că Ucraina continuă contraofensiva în Sud, în timp ce forțele ucrainene susțin că au ucis peste 100 de soldați și au distrus mai multe echipamente și depozite de muniții în ziua precedentă. Vineri, 2 septembrie, a 191-a zi a invaziei ruse în Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 191 a războiului din Ucraina:

20:00Gazprom a declarat că alimentările cu gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 vor rămâne oprite, după ce s-a constatat, în timpul unei inspecții, că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei.

DETALII AICI.

19:15 – Țările membre Grupului celor Șapte (G7) au confirmat că vor impune un plafon de preț asupra petrolului rusesc, măsură menită să reducă veniturile cu care Moscova susține războiul din Ucraina, dar și să mențină fluxul de țiței, pentru a evita creșterile de preț. Declarația grupului a omis însă detalii cheie ale planului.

DETALII AICI.

19:00 – O ucraineancă a fost reținută după ce a fost acuzată că a transmis serviciilor militare ruse detalii despre pozițiile de front ale soțului său militar și ale colegilor acestuia, potrivit serviciului de securitate de stat al Ucrainei.

Agenția relatează că femeia îl întreba des pe soțul ei despre locația unității sale și a altor formațiuni ucrainene din prima linie, apoi transmitea informațiile „prin aplicații de mesagerie către serviciile de informații militare ruse, unde au fost folosite pentru a coordona loviturile aeriene”. 

17:56Ministerul Agriculturii al Ucrainei a declarat că exporturile de cereale ale țării sunt cu 54,5% mai mici în sezonul 2022-23, față de anul trecut, relatează Reuters.

Guvernul a spus că Ucraina ar putea recolta cel puțin 50 de milioane de tone de cereale anul acesta, comparativ cu un record de 86 de milioane de tone în 2021, din cauza pierderii de teren, ca urmare a agresiunii ruse. 

16:44 – Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, a declarat că integritatea Centralei Nucleare de la Zaporojie a fost „afectată în nenumărate rânduri”, relatează Kyiv Independent.

16:00 – Țările membre din Grupul celor Șapte (G7) ar urma să anunțe vineri, 2 septembrie, că vor susține plafonarea prețului petrolului ce provine din Federația Rusă, notează Financial Times.

DETALII AICI.

15:44 – 185.000 de copii ucraineni au mers în prima zi de școală în unitățile de învățământ din Polonia, potrivit unui oficial polonez, care a adăugat că 800.000 de elevi ucraineni se află în Polonia, iar peste jumătate dintre aceștia continuă studiile la distanță în școlile ucrainene, notează Kyiv Independent.

14:42 Kremlinul a amenințat că va înceta să mai vândă petrol țărilor care plafonează prețul energiei din Federația Rusă.

Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre destinatarii petrolului rusesc (…) Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de mișcare va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de The Guardian

14:30 – Nava Lady Zehma, încărcată cu 3.307 tone de porumb din Ucraina, a ajuns la Istanbul, după ce a întâmpinat probleme în strâmtoarea Bosfor, blocând traficul pentru o perioadă, notează Reuters.

Până miercuri, 31 august, 1,55 milioane de tone de produse alimentare au părăsit Ucraina în urma acordului negociat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), Turcia, Ucraina și Federația Rusă la sfârșitul lunii iulie pentru a debloca porturile maritime ucrainene, conform aceleiași surse. 

14:00Armata ucraineană susține că forțele ruse au suferit „pierderi semnificative” în regiunea de Sud în urma contraofensivei Ucrainei. 

„Continuăm să distrugem inamicul în ceea ce privește logistica și capacitățile sale. Depozitele de muniție explodează, explodează și trecerile de pontoane. Înseamnă că logistica și conexiunile de transport ale inamicului sunt subminate în așa măsură încât nu pot ridica rezerve”, a transmis Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de Sud al Ucrainei. 

13:30Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, parțial din cauza reluării exporturilor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Prețurile alimentelor au atins un maxim istoric în martie, după ce președintele a început invazia Ucrainei, dar în august prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 3,3% , sub nivelul de acum un an, iar cel al cerealelor a scăzut cu 1,4%.

12:40 – „Am convenit cu șeful AIEA, domnul Grossi, membrii misiunii când m-am întâlnit cu ei, că vor ajuta la problema principală – siguranța centralei nucleare. Problema principală este demilitarizarea stației. Pentru că aceasta este cheia pentru a ne proteja pe toți, toți europenii, de un dezastru provocat de radiații(…)

Și asta spune totul deodată. Dacă nu le dai voie jurnaliştilor independenţi să intre în post, înseamnă că eşti cu siguranţă conştient de responsabilitatea ta pentru catastrofa la care se află postul şi te temi că lumea va trage concluzii despre responsabilitatea ta. Din păcate, misiunea nu i-a protejat pe jurnalişti şi nu a făcut presiuni pe ruşi pentru ca mass-media independentă să fie în continuare la post, pentru ca acolo totul să fie deschis şi corect. Și am vorbit despre asta cu misiunea și am fost de acord.

Ei au spus că fără admiterea jurnaliştilor independenţi, propagandiştii ruşi ar domina locul. Va fi un teatru. Din păcate, încă nu am auzit de la AIEA și de la cea principală – un apel către Rusia pentru demilitarizarea stației. Și cum poți să faci fără ea?”, a transmis Volodîmîr Zelenski, în cadrul unui forum internațional.

12:37 – Un convoi de vehicule militare care transportă echipamente a fost observat în Crimeea, în timp ce s-ar deplasa către Ucraina, potrivit presei ucrainene.

12:08 – Luptele grele continuă în sudul Ucrainei, în special în jurul orașului Enerhodar, din apropierea Centralei Nucleare Zaporojie, notează Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică.

11:29 – 228 de copii ucraineni sunt dați dispăruți, a informat Procurorul General al Ucrainei, citat de Ukrinform.

10:50 – Zona Mării Negre a devenit, odată cu invazia rusă în Ucraina, „o miză mai mare ca oricând”, în special din perspectivă geopolitică, a subliniat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului de Securitate „Marea Neagră și Balcanii”.

DETALII AICI.

9:50 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:45 – 4 persoane au murit și alte 10 au fost rănite în ziua precedentă în urma atacurilor ruse asupra regiunii Donetsk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, citat de Kyiv Independent.

9:40 – Ucraina continuă contraofensiva din Herson, notează Institute for the Study of War. Think-Thank-ul american a precizat că obiectivul setat de Vladimir Putin, de a ocupa întreaga regiunea Donetsk până pe 15 septembrie, este unul nerealist.

9:35 – Armata ucraineană susține că forțele ruse continuă să sufere pierderi majore în sudul Ucrainei. 102 soldați au fost uciși, 6 tancuri, un lansator de rachete Grad, un mortar de 120 de mm, 8 blindate și 5 depozite de muniții au fost distruse pe 1 septembrie.

9:30 – Forțele ruse continuă atacurile asupra orașului Harkiv și vineri, potrivit primarului Ihor Terekhov.

9:25 – Ucraina a acuzat Federația Rusă că transportă arme pe la Marea Neagră, din Siria, prin strâmtoarea Bosfor, prin intermediul navelor cargo, potrivit Wall Street Journal. Oficialii ucraineni au cerut Turciei să ia măsuri în acest sens.

9:20 – Volodîmîr Zelenski a acuzat trupele ruse din Enerhodar că ar fi forțat civilii să-i mintă pe reprezentanții echipei Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, transformând vizita într-un „tur al centralei”.

Președintele Ucrainei a transmis că misiunea AIEA trebuie să tragă „concluzii obiective”, în ciuda eforturilor propagandei ruse.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW