Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


170 de zile ale invaziei ruse în Ucraina / Două noi nave vor părăsi porturile de la Marea Neagră. Zelenski, despre atacurile de la Zaporojie: Una dintre cele mai mari crime ale statului terorist

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 august 2022

Vineri, 12 august, este a 170-a zi a războiului declanșat de Armata Federației Ruse în Ucraina, la ordinele lui Vladimir Putin. Se împlinesc 12 zile de când primele nave ucrainene au părăsit porturile de la Marea Neagră, iar în cursul zilei alte două nave cargo încărcate cu cereale ar urma să iasă pe mare. Președintele Ucrainei a vorbit despre atacurile din ziua precedentă de la Centrala Nucleară Zaporojie, acuzând că ar fi „cea mai mare crimă a statului terorist”.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 170 a războiului din Ucraina:

20:00 – Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a scris pe Twitter că a vorbit astăzi cu Papa Francisc.

„L-am informat despre agresiunea pe care Federația Rusă o desfășoară împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.

„Îi suntem recunoscători suveranului pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina”, a adăugat el.

18:55 – India a declarat vineri că nu există nicio presiune asupra sa din partea țărilor occidentale sau din altă parte în ceea ce privește achizițiile sale de energie din Rusia, în timp ce firmele indiene își intensifică importurile de petrol și cărbune din țara evitată de unele guverne pentru invazia sa în Ucraina.

India, al treilea mare importator de țiței din lume, a depășit China și a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc în iulie, pe baza volumelor transportate pe mare, după ce cumpărase foarte puțin din această țară înainte de începerea războiului din Ucraina, în februarie.

Tot în iulie, Rusia a devenit al treilea mare furnizor de cărbune al Indiei, de pe poziția a șasea din punct de vedere istoric, în condițiile în care reducerile au dus livrările la un nivel record, potrivit Reuters.

SUA au încercat să atragă India departe de principalul său furnizor de arme, Rusia, dar New Delhi spune că propriile nevoi ca țară emergentă sunt primordiale. India nu a condamnat invazia.

18:17 – Ministerul britanic al Apărării a declarat că exploziile de la aerodromul militar Saky, operat de Rusia în vestul Crimeei, de la începutul săptămânii, au fost „aproape sigur” de la detonarea a până la patru depozite de muniție neacoperite, deși cauza inițială a exploziilor rămâne neclară.

Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii, potrivit serviciilor secrete britanice.

Zona centrală de dispersie a Saky a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare, a adăugat raportul.

17:22 – Agențiile de securitate ucrainene au emis vineri o declarație comună în care solicită Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni.

Solicitarea vine în urma unor acuzații anterioare ale Kievului potrivit cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin organizarea unei explozii într-o tabără ucraineană de prizonieri de război din Olenivka. Moscova susține că Ucraina a bombardat instalația, ucigând peste 50 de prizonieri de război, potrivit Reuters.

16:51 – Un reprezentant al separatiștilor pro-ruși din Melitopol, Zaporijia, a fost rănit grav ăn urma unui atac de gherilă, potrivit primarului Ivan Fedorov, citat de Kyiv Independent.

Oleg Shostak ar fi fost unul dintre liderii separatiști care, sprijiniți de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, este implicat în organizarea așa-zisului referendum în regiune.

16:20 – Un consilier prezidențial al lui Volodîmîr Zelenski a avertizat că serviciile secrete ruse ar urma să însceneze o serie de explozii în regiunile controlate de separatiști, dar și în Belarus sau Rusia, pentru a justifica o mobilizare generală, notează Ukrinform.

16:01 – 11 rachete au fost lansate de armata rusă asupra capitalei administrative a regiunii Donets, Kramatorsk, atac în urma căruia au fost distruse mai multe locuințe, potrivit Kyiv Independent.

14:58 – Situația de la centrala nucleară ucraineană din Zaproojie s-a deteriorat rapid până în punctul în care a ajuns „foarte alarmantă”, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc joi seara la New York, relatează Politico.

DETALII AICI

14:00 – Marea Britanie va livra lansatoare de rachetă M270 MLRS în Ucraina, potrivit ministrului ucrainean al Apărării Oleksiy Reznikov, citat de Kyiv Independent.

12:05 – Angajații Centralei Nucleare Zaporijia susțin că trupele Moscovei folosesc centrala ca pe o bază militară și că sunt forțați să muncească sub amenințarea armelor, notează BBC.

11:28 – Ucraina cere Statelor Unite ale Americii să impună sancțiuni asupra băncilor private din Federația Rusă, potrivit presei ucrainene.

10:34 – Dmitry Medvedev, fostul președinte al Federației Ruse și vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a vizitat în cursul zilei de joi regiunile separatiste din Estul Ucrainei, potrivit Interfax.

10:30 – Capacitatea flotei ruse de aeronave militare de la Marea Neagră a fost „serios avariată” de atacul asupra bazei din Crimeea, ce a avut loc marți, susține Ministerul britanic al Apărării.

10:20 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în timpul invaziei din Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:20 – Economia Federației Ruse ar urma să înregistreze o scădere de 4,7% între martie și iunie, ajungând la indicatorii din 2018, susțin analiștii citați de Bloomberg. Jurnaliștii arată, în schimb, că declinul prognozat este mai mic decât ce au estimat analiștii până acum.

9:15 – Două noi nave ucrainene vor părăsi porturile de la Marea Neagră în cursul zilei. Este vorba de nava Star Laura, ce va transporta 60.150 de tone de porumb într-un port iranian, și Sormovoskiy 121, ce va transporta 3.050 de tone de grâu într-un port din Turcia, notează Kyiv Independent.

9:10 – Un depozit de muniții din Herson, folosit de armata rusă, a fost distrus în urma atacurilor ucrainene. 19 soldați ruși au fost uciși, notează Ukrinform.

9:00 – Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a vorbit despre atacurile din ziua precedentă de la Centrala Nucleară Zaporojie.

„Ce se întâmplă în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist(…)Rusia a intrat din nou în istoria terorismului: Nimeni nu s-a folosit de o centrală nucleară pentru a amenința întreaga lume pe față și a cere anumite condiții”, a spus președintele ucrainean.

Oficialii SUA au transmis că susțin demilitarizarea zonei din jurul centralei Zaporijia, potrivit Kyiv Independent.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW