Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Ziua 139 / Trupele rusești continuă să obțină mici câștiguri teritoriale în Donetsk

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Marți, 12 iulie, ziua 139 a războiului din Ucraina. Trupele rusești continuă să obțină mici câștiguri teritoriale în Donetsk, după ce au pretins că au preluat controlul asupra orașului Hryhorivka, arată Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport al său privind evoluția războiului din Ucraina. De asemenea, forțele rusești își continuă asaltul de-a lungul rutei principale de aprovizionare E-40 spre orașele Slovyansk și Kramatorsk și probabil că se regrupează și se reconstituie pentru noi ofensive în viitorul apropiat.

Este posibil ca deficitul de personal al forțelor armate ruse să forțeze Moscova să apeleze la recrutări netradiționale, inclusiv la recrutarea de personal din închisorile rusești pentru Compania militară privată Wagner, se adaugă în raport.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 139 a războiului din Ucraina:

21:04 – Numărul persoanelor ucise în urma atacului asupra orașului Chasiv Yar a ajuns la 45, potrivit Kyiv Independent.

20:22 – SUA a anunțat că va acorda Ucrainei un alt pachet de sprijin economic, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, notează Kyiv Independent.

20:04 – Bilanțul victimelor în urma atacului din weekend asupra orașului Chasiv Yar a ajuns la 38, potrivit Ukrinform.

19:26 – Un alt depozit de muniție din regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, a fost distrus de forțele ucrainene, notează Ukrinform. Este vorba de un depozit din satul Charivne.

18:43 – A doua tranșă a ajutorului financiar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei va însuma 8 miliarde de dolari, potrivit unui purtător de cuvânt al UE.

18:09 – Peste 5.000 de civili ucraineni au fost uciși în Ucraina de la debutul invaziei ruse, potrivit datelor ONU.

16:59 – O fată de 10 ani din Kiev a decis să strângă bani pentru armata ucraineană. Ea joacă Dame cu trecătorii și banii pe care îi adună îi donează armatei, potrivit Sky News.

16:49 – Trupele ucrainene au folosit drone pentru a ataca trupele rusești într-o clădire care aparține Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în Enerhodar, ocupată de Rusia, a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

16:30 – Delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei se vor întâlni miercuri, la Istanbul, pentru a analiza posibilitatea reluării livrărilor pe Marea Neagră a cerealelor blocate, a anunţat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, informează Reuters şi AFP.

16:15 – Cel puțin șapte persoane au fost ucise de un atac cu rachete ucrainene asupra unui mare depozit de muniții din orașul Nova Kakhovka, în Kherson, ocupat de Rusia. Afirmațiile privind victimele au fost făcute de administrația instalată de Rusia în oraș și nu au putut fi verificate în mod independent.

16:09 – Cinci ucraineni au fost eliberați din captivitate, în regiunea Kherson. Direcția de informații a Ministerului Apărării a raportat la 12 iulie că a fost efectuată „o operațiune specială” pentru eliberarea a cinci ucraineni din captivitatea rusă în regiunea sudică ocupată.

15:46 – Baza militară rusă din satul de lângă Melitopolul ocupat de Rusia a luat foc. Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că locuitorii din Myrne, regiunea Zaporizhzhia, au auzit aproximativ 25 de explozii și au văzut un fum negru și gros.

15:05 – Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a transmis că Uniunea Europeană a înghețat active în valoare de 13,8 miliarde de euro ce aparțin unor oligarhi, indivizi sau entități din Federația Rusă, pe fondul invaziei din Ucraina, relatează Reuters.

Mai multe detalii, aici.

14:54 – Autoritățile ucrainene au confirmat că forțele lor au vizat în cursul nopții un depozit de muniții rusești din sudul Ucrainei, ceea ce a dus la o explozie masivă. Comandamentul de sud al armatei ucrainene a declarat că o lovitură cu rachete a vizat depozitul din Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, la aproximativ 56 de kilometri est de orașul port Kherson, situat la Marea Neagră, care este de asemenea ocupat de forțele rusești.

Precizia loviturii a sugerat că forțele ucrainene au folosit sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate cu lansare multiplă, sau HIMARS, furnizate de SUA, pentru a lovi zona, a relatat Associated Press.

13:49 – Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente cu cinci etaje din Chasiv Yar, în regiunea Donețk, a ajuns la 35 de persoane, inclusiv un copil.

Nouă persoane au fost salvate, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

13:33 – Marți, 12 iulie, Consiliul European a decis să acorde de urgență o asistență macrofinanciară suplimentară de 1 miliard de euro Ucrainei, în plus față de asistența de 1,2 miliarde de euro plătită la începutul acestui an.

13:21 – Rusia a afirmat că a ucis un număr semnificativ de mercenari străini care luptă în Ucraina în ultimele trei săptămâni, inclusiv 23 din Marea Britanie.

În informarea sa operațională zilnică, fără a prezenta vreo dovadă în acest sens, ministerul rus al apărării afirmă că numărul total de mercenari activi în Ucraina nu este de 20 de mii, cât susține Kievul, ci de aproximativ 2.700.

De asemenea, Rusia susține că a ucis în ultimele 24 de ore cel puțin 180 de militari din cea de-a 30-a brigadă mecanizată din Ucraina și că a doborât șapte vehicule aeriene ucrainene fără pilot la bord.

12:48 – Președintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunțat Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone.

În timpul unei călătorii la Teheran, marțea viitoare, Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului și Turciei, așa-numitul format Astana de reuniuni pentru discuții legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:00 – Agenția rusă de știri Tass relatează că „zeci de persoane au fost rănite în urma unor lovituri ale forțelor armate ale Ucrainei la Novaya Kakhovka”. Novaya Kakhovka se află pe râul Nipru, într-o zonă din Kherson ocupată de forțele pro-ruse din sudul Ucrainei.

11:05 – Autoproclamata Republică Populară Donețk susține că controlează 242 de așezări în teritoriile ocupate din Ucraina. Aceasta afirmă, totodată, că forțele armate ucrainene au bombardat 11 dintre aceste așezări în ultimele 24 de ore. Nu a enumerat victime civile, dar a afirmat că trei case au fost avariate. Niciuna dintre aceste afirmații nu a fost verificată în mod independent. Rusia și Siria sunt singurele state membre ale ONU care recunosc Republica Populară Donețk ca autoritate legitimă.

10:30 – Estimările orientative ale pierderilor suferite de Armata Rusiei, la data de 12 iulie, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei:

10:17 – Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, afirmă că 150 de persoane au sosit ieri în regiune cu trenurile de evacuare și că a existat o alarmă de raid aerian în timpul nopții. De asemenea, el spune că poliția din Lviv a evacuat ieri gara principală după ce s-a raportat că acolo ar fi existat explozibili, dar nu s-a găsit nimic la fața locului. El a spus că 835 de persoane au părăsit ieri regiunea Lviv pentru a se îndrepta spre Przemyśl, în Polonia.

10:00 – Patru persoane au fost rănite după ce orașul Mykolaiv a fost puternic bombardat în această dimineață, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Syenkevych. El a precizat pe Telegram că rachetele au lovit două unități medicale și clădiri rezidențiale. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

09:53 – Serhiy Khlan, fost consilier al guvernatorului regiunii Kherson, a declarat că forțele ruse au întărit măsurile de securitate și filtrare, „pregătindu-se pentru un război urban în cazul în care o contraofensivă ucraineană ajunge la Kherson”.

09:36 – Institutul pentru Studiul Războiului precizează, într-un raport publicat marți, că Rusia continuă loviturile aeriene și de artilerie în jurul Siversk și Bakhmut. Grupul de reflecție american a declarat că forțele ruse „au continuat să se concentreze pe operațiuni defensive de-a lungul întregii axe sudice”, abținându-se de la operațiuni ofensive în regiune.

09:26 – Ucraina adună o forță de luptă de un milion de oameni, dotată cu arme occidentale, pentru a-și recupera teritoriul din sudul țării de la ruși, potrivit ministrului apărării din această țară.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, le-a cerut șefilor militari să elaboreze planuri pentru a aduna forța de „un milion de oameni” pentru a recupera zonele ocupate în jurul coastei Mării Negre, care sunt vitale pentru economia țării, a declarat Oleksii Reznikov într-un interviu acordat publicației Times.

09:15 – Bilanțul victimelor a ajuns la 33 de morți în urma unui atac cu rachete asupra unui bloc de apartamente de cinci etaje din Chasiv Yar, în estul Ucrainei, în timp ce echipele de salvare continuă să recupereze cadavrele din dărâmături.

Potrivit Kievului, clădirea rezidențială a fost lovită de rachete rusești lansate de sisteme purtate de camioane sâmbătă seara târziu. Inițial, serviciile de urgență ucrainene au dat un bilanț de 10 morți, dar, pe măsură ce echipele de salvare continuau să caute supraviețuitori printre dărâmături, acest număr a crescut.

09:12 – Aproximativ 80% din populația regiunii Donetsk a fost evacuată, a declarat marți guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko. Potrivit acestuia, aproximativ 340.000 de persoane, adică 20% din populația locală înainte de începerea invaziei Rusiei la 24 februarie, au rămas în regiune, a relatat postul de știri ucrainean Ukrinform.

09:00 – Iranul plănuiește să furnizeze Rusiei sute de drone cu capacitate de armament pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american.

„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri capabile să transporte arme”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW