Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Două săptămâni de invazie în Ucraina / 71 de copii au fost uciși, iar peste 100 au fost răniţi

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 martie 2022

Joi, 10 martie, s-au împlinit două săptămâni de când Federația Rusă a lansat ofensiva asupra Ucrainei. Șefii diplomațiilor celor două țări Sergei Lavrov și Dmitro Kuleba au avut o întrevedere în Antalya, însă mari progrese nu s-au înregistrat, în vreme ce aviația rusă și-a continuat bombardamentele asupra zonelor rezidențiale. 

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

 •        24 februarie                               25 februarie
 •       26 februarie                              27 februarie
 •      28 februarie                                    1 martie             
 •        2 martie                                         3 martie              
 •        4 martie                                         5 martie             
 •        6 martie                                         7 martie             
 •        8 martie                                         9 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 15-a zi de război în Ucraina:

20:57 – Trupele ucrainene susțin că au reușit să captureze un sistem rusesc de apărare antiaeriană Panțîr-S1.

ССО працюють!
Ще одна успішна операція, ще один «особливий» трофей: російський самохідний зенітний ракетно-гарматний…

Publicată de Командування Сил спеціальних операцій ЗС України pe Joi, 10 martie 2022

20:36 – Aviația rusă a lansat un atac asupra satului Rubtsi din regiunea Donețk, creând astfel pagube unei școli, unei grădinițe și mai multor case, potrivit șefului administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko, citat de Ukrinform.

19:27 – Președintele chinez Xi Jinping este „neliniștit” de invazia rusă în Ucraina, pentru că „propriile sale servicii de informații nu par să-i fi spus ce urma să se întâmple”, a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, în fața Comisiei pentru informații a Senatului SUA.

Conducerea Chinei este îngrijorată și din cauza „prejudiciului reputațional pe care China îl suferă prin asocierea cu brutalitatea agresiunii Rusiei în Ucraina” și „consecințele economice”, potrivit lui Burns.

19:09 – Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin „a crezut că va cuceri Ucraina”, dar „a eșuat”.

18:59 – Statele Unite și aliații iau în considerare sancțiuni suplimentare pentru a pedepsi Rusia pentru „atrocitățile” comise în Ucraina, chiar dacă sancțiunile existente reprezintă deja o lovitură puternică dată economiei ruse, a declarat joi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citat de CNN.

18:40 – Guvernatorul regiunii ucrainene Mykolaiv, Vitaliy Kim, a anunțat că intenționează să pună la dispoziție o linie telefonică pentru ceea ce el a numit soldații ruși „blocați” pe linia frontului din sudul Ucrainei.

Într-un videoclip publicat joi pe canalul Telegram al lui Kim, guvernatorul s-a adresat trupelor rusești, oferind „o șansă” celor care nu vor să lupte.

„Care este problema rușilor? Ei nu vor să atace. Ei cred că au fost induși în eroare, li s-a spus că acestea sunt exerciții militare, aproape fiecare dintre ei spune asta. Dar nici nu se pot întoarce, pentru că spun că cei din Herson vor trage în ei când se vor retrage. Așa că sunt blocați în acele sate, nici aici, nici acolo”, conform oficialului.

18:12 – Situația umanitară din Mariupol devine „din ce în ce mai gravă și mai disperată”, a transmis joi Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

CICR a avertizat că „sute de mii de persoane nu au hrană, apă, căldură, electricitate sau acces la asistență medicală” și a precizat că „oamenii au nevoie urgentă de un răgaz în fața violențelor și de ajutor umanitar”.

„Toate magazinele și farmaciile au fost jefuite în urmă cu patru-cinci zile. Unii oameni mai au încă mâncare, dar nu sunt sigur cât timp va dura”, a declarat Sasha Volkov, adjunctul șefului subdelegatului CICR.

18:00 – Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că războiul din Ucraina vine „într-un moment delicat pentru Africa”, care este deosebit de vulnerabilă la consecințele pe plan economic provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina.

„Africa este deosebit de vulnerabilă la efectele războiului din Ucraina prin patru canale principale – creșterea prețurilor la alimente, creșterea prețurilor la combustibili, scăderea veniturilor din turism și, potențial, o mai mare dificultate în accesarea piețelor internaționale de capital”, a declarat Georgieva într-un comunicat publicat joi.

17:48 – În total, 343.515 cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei rusești până miercuri, dintre care 258.844 au plecat mai departe spre alte țări, potrivit oficialilor. Peste 84.000 de ucraineni rămân în prezent în România.

17:41 – Ucraina a anunțat că 44 de autobuze pentru evacuarea civililor, care transportau aproximativ 2.000 de persoane, au părăsit joi orașul Izium din estul țării. Persoanele evacuate vor merge în orașul central Dnipro, potrivit consilierului prezidențial Kirill Timoșenko.

Timoșenko a declarat că au fost livrate ajutoare umanitare pentru cei care se află încă în Izium, oraș care a suferit pagube importante. De exemplu, spitalul din oraș a fost avariat de bombardamentele de marți, iar o mare parte din oraș a rămas fără energie electrică și apă.

17:35 – Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni vineri, la Moscova, cu liderul belarus Alexander Lukașenko, relatează agenția de presă de stat belarusă Belta, citată de CNN. Lukașenko și Putin vor discuta chestiuni de actualitate ale relațiilor bilaterale, cooperarea economică sub presiunea sancțiunilor, precum și situația din regiune și din Ucraina, potrivit Belta.

17:29 – Marea Britanie este „foarte îngrijorată” de posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina, a declarat joi ministrul britanic de externe Liz Truss la CNN.

17:20 – Banca Reglementelor Internaţionale – care serveşte efectiv drept banca centrală a băncilor centrale – a suspendat banca centrală a Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina, anunţă CNN.

17:17 – Goldman Sachs se retrage din Rusia, devenind prima mare bancă de pe Wall Street care anunță că intenționează să facă acest lucru după invazia din Ucraina.

17:10 – Ca urmare a sancțiunilor economice impuse de Occident, guvernul rus a stabilit o listă de bunuri și echipamente importate anterior în Rusia din străinătate care nu mai pot fi transferate în afara țării până la sfârșitul anului, a anunțat joi guvernul rus.

Potrivit comunicatului oficial publicat pe site-ul guvernului, lista include peste 200 de articole, printre care „echipamente tehnologice, de telecomunicații, medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice”, precum și „vagoane de cale ferată și locomotive, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și a pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri”.

17:05 – Estonia nu va elibera vize turistice pentru cetățenii ruși care doresc să intre în țară pe durata invaziei ucrainene, a declarat joi, la Tallinn, ministrul estonian al afacerilor externe, Eva-Maria Liimets.

17:02 – 71 de copii au fost uciși în Ucraina, iar peste 100 au fost răniţi, a anunțat joi Liudmila Denisova, responsabilă cu drepturile omului pe lângă parlamentul de la Kiev, citată de Agerpres.

16:47 – Prejudiciul adus Ucrainei în urma distrugerilor din timpul celor 2 săptămâni de invazie rusă se ridică la 100 de miliarde de dolari, potrivit unui consilier pe probleme economice al președintelui Zelenskiy, citat de Babel.ua. Acesta a menționat că jumătate din firmele din țară au fost închise complet, în timp ce cealaltă jumătate nu funcționează la capacitate maximă.

16:40 – Avocatul Poporului din Ucraina a transmis că cel puțin 74 de copii și-au pierdut viața și alți 100 au fost răniți pe parcursul celor 2 săptămâni de invazie rusă.

16:08 – Liz Truss, șefa diplomației britanice, a spus, într-un interviu acordat CNN, că Marea Britanie are o serie de îngrijorări în ceea ce privește posibilitatea ca Federația Rusă să folosească arme chimice în Ucraina.

16:05 – Regiunea Kiev intră din nou în stare de asediu, între 10 și 11 martie, de la ora 20:00 la ora 7:00.

15:50 – Vitali Klitscho, primarul Kievului, a declarat, la o televiziune locală, că jumătate din populația Capitalei Ucrainei a părăsit orașul de la debutul invaziei Federației Ruse.

Din informaţiile noastre, un locuitor din Kiev din doi a părăsit oraşul. Astăzi, ceva mai puţin de două milioane de locuitori se află aici”, a declarat Kiltscho, citat de Agerpres.

15:20 – În timp ce Armata Ucrainei rezistă în fața atacurilor lansate de ruși, președintele Volodymyr Zelenskiy continuă să transmită mesaje optimiste către populație:

După război, vom reconstrui totul foarte rapid. Toate orașele afectate vor intra într-un program specific de dezvoltare. Vor lucra cei mai buni arhitecți și cele mai bune companii

15:04 – 63 de spitale din Ucraina au fost lovite de bombardamentele lansate de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko.

15:03 – Președintele Ucrainei a aprobat o lege prin care va fi permisă naționalizarea proprietăților ruse din Ucraina, relatează Babel.ua.

14:37 – Armata ucraineană susține că a învins un regiment de trupe rusești și l-a eliminat pe comandantul acestuia, colonelul A. Zakharov, la Brovary, care se află la nord-est de Kiev, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

„Comandantul regimentului ocupantului, colonelul Zakharov, a fost lichidat. În timpul bătăliei din districtul Brovary din regiunea Kiev, grupul tactic al batalionului (BTGr) al regimentului 6 de tancuri (Chebarkul) din cadrul diviziei 90 de tancuri a Comandamentului Central a suferit pierderi semnificative de personal și echipament”, a precizat ministerul pe Twitter.

14:25 – Liderii Germaniei și Franței au cerut o „încetare imediată a focului” în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit unui comunicat de presă remis de Palatul Elysée, convorbirea celor trei lideri a avut loc joi, 10 martie.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au „insistat, de asemenea, asupra faptului că orice soluție la criză trebuie să fie negociată între Rusia și Ucraina”, potrivit sursei citate.

14:07 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că situația economică din Rusia este „absolut fără precedent” și a acuzat Occidentul că duce un „război economic” împotriva țării.

13:36 – Refugiații care fug din Ucraina încep să ajungă în vestul Europei și peste 7.000 de persoane au sosit în Franța de la începutul invaziei rusești, a declarat joi ministrul francez al cetățeniei, Marlene Schiappa, citat de CNN.

Din totalul de 7.251 de persoane, care sunt „în mare parte femei și copii”, 6.967 sunt cetățeni ucraineni, a precizat Ministerul de Interne francez pentru sursa citată.

13:10 – Autoritățile locale din orașul ucrainean asediat Mariupol spun că forțele ruse au început să lanseze bombe pe coridorul destinat evacuării locuitorilor din Mariupol. „În acest moment, bombardamentul aerian al Mariupolului este în curs de desfășurare”, a declarat Petro Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol.

Andryushchenko a afirmat că loviturile aeriene sunt efectuate strategic, pentru a distruge infrastructura rutieră și pentru a izola complet orașul.

12:47 – Ministrul ucrainean de Externe. Dmytro Kuleba, a anunţat că nu s-au înregistrat progrese în vederea unui armistiţiu în Ucraina în negocierile cu Lavrov.

„Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba după negocieri, citat de News.ro.

12:20 – Guvernul României a decis înființarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoțiți, în contextul în care mulți refugiați ucraineni ajung în țara noastră.

„Criza umanitară de la granița României ne obligă să luăm decizii clare pentru protecția copiilor fugiți din calea bombelor! Au fost adoptate, la propunerea noastră, măsuri noi pentru de sprijin pentru orfanii care vin din Ucraina, dar și pentru copiii care ajung în România neînsoțiți de părinți.

Guvernul României a decis înființarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoțiți. În fiecare județ și sector al Capitalei, se formează un astfel de grup, cu specialiști în asistență socială, inspectori școlari, inspectori sanitari și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Grupul Operativ identifică cea mai bună soluție de protecție pentru fiecare copil neînsoțit care intră în România”, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

12:03 – Un tren cu 900 de refugiaţi din Ucraina a ajuns în ţară din Republica Moldova, iar o parte dintre refugiaţi circulă către Cluj, alţii către Bucureşti.

11:51 – Au început discuţiile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleb. Întâlnirea are loc în sudul Turciei, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului, scrie Agerpres.

11:35 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, susține că partea ucraineană lansează regular invitații pentru o întâlnire între cei doi președinți, Vladimir Putin și Volodymyr Zelenskiy. Peskov a menționat că, în cadrul negocierilor din Antalya, va fi discutată și această problemă.

11:30 – Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Nucleară, Rafael Mariano Grossi, s-a deplasat în Antalya pentru a discuta despre siguranța centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei.

10:52 – SUA estimează că numărul pierderilor umane suferite de Armata Rusiei a ajuns la aproximativ 6.000, în timp ce Armata Ucrainei ar fi pierdut 4.000 de soldați, potrivit unei surse oficiale de la Washington, relatează Agerpres.

10:42 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor transmise de forțele ucrainene, citate de Kyiv Independent:

10:30 – Întâlnirea celor doi miniștri de Externe ai Ucrainei și ai Federației Ruse ar fi început, potrivit informațiilor din media ucraineană.

10:20 – Ministerul rus de Externe a transmis că nu va mai participa la ședințele Consiliului Europei, la o săptămână după ce Federația Rusă a fost suspendată din forul european, relatează The Guardian.

9:41Potrivit autorităților ucrainene, joi vor fi deschise următoarele coridoare umanitare, pentru evacuarea civililor:

 • „Mariupol – Zaporizhzhia: Mariupol – Portovske – Mangush – bypassing Nikolske – Republic – Rozivka – Bilmak – Childbirth – Orikhov – Zaporizhzhia.
 • Volnovakha – Pokrovsk: Volnovakha – Valerianivka – Novoandriivka – Kirillovka – Vugledar – Pokrovsk.
 • Izyum (Kharkiv region) – Lozove (Kharkiv region): Izyum – Mala komyshyvakha – Barvinkovo – Bliznets – Lozova.
 • Bucha, Borodyanka, Irpen, Gostomel — Kyiv: Parking — Belgorodka — Kyiv.
 • Sumy — Poltava: Sumy — Golubivka — Vilshana — Nedrygayliv — Korovintsi — Romny — Andriyashivka — Lokhvytsia — Lubny — Poltava;
 • Trostyanets — Poltava: Trostyanets — Sumy — Holubivka — Vilshana — Nedrygayliv — Korovintsy — Romny — Andriyashivka — Lokhvytsia — Lubny — Poltava;
 • Krasnopillya – Poltava: Krasnopillya – Verkhniy Seruma – Sumy – Golubivka – Vilshana – Nedrygayliv – Korovyntsi – Romny – Andriyashivka – Lokhvytsia – Lubny – Poltava”

9:37 – Consiliul orașului Mariupol a transmis că, în urma atacului de miercuri la un spital de copii, 17 persoane au fost rănite și trei au murit, printre care și un copil.

9:24 – Peste 1 milion de copii au părăsit Ucraina de la debutul invaziei Federației Ruse, potrivit datelor transmise de UNICEF. Agenția susține că cel puțin 37 de copii și-au pierdut viața și 50 au fost răniți.

9:15 – Mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse într-un sat din regiunea Sumî, Bytytsya, potrivit autorităților ucrainene.

9:00 – Serviciile de intelligence din SUA și Marea Britanie avertizează că Federația Rusă ar putea folosi arme biologice în Ucraina.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW