Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Ziua 199 de război la graniță / Ucraina recucerește teritoriu

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Ucrainenii au ajuns în Izium și Kupiansk. Totodată, Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său zilnic, că forțele ucrainene au eliberat peste 30 de așezări în regiunea Harkov și că luptele au continuat, în ultima zi, în estul Donbasului și în Sud. Sâmbătă, 10 august, este ziua 199 de război în Ucraina. 

Bombardamentele au distrus infrastructura electrică din orașul Enerhodar, unde locuiește personalul ucrainean care operează centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, notează Reuters

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 199 a războiului din Ucraina

19:15Locuitorii din zonele controlate de ruși din regiunea Harkov au fost sfătuiți să evacueze în Federația Rusă, potrivit agenției de presă de stat Tass, citată de The Guardian

Administratorul zonei instalat de ruși a spus că reprezentanții oficiali sunt gata să ofere oamenilor hrană, căldură și îngrijire medicală.

18:00Volodymyr Zelenskiy a spus că a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron despre situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

„Poziția noastră este singura modalitate de a proteja Europa de un dezastru nuclear este demilitarizarea centralei”, a scris președintele ucrainean pe Twitter în această după-amiază.

17:30 – Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe noul monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea, cu ocazia accederii la tron. Mesajul șefului statului rus a fost transmis de ambasada Federației Ruse în Marea Britanie.

DETALII AICI

16:17 – Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au exprimat, sâmbătă, frustrarea faţă de cererea Iranului, în cadrul discuţiilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015, ca organismul de supraveghere nucleară al ONU să închidă o anchetă privind particulele de uraniu găsite în trei situri, adăugând că aceasta pune în pericol discuţiile, notează News.ro.

La începutul acestei luni, Iranul a trimis ultimul său răspuns la textul propus de Uniunea Europeană pentru a relansa acordul în baza căruia Teheranul şi-a limitat programul nuclear în schimbul scutirii de sancţiuni economice din partea SUA, UE şi ONU.

Diplomaţii au declarat că răspunsul Iranului la coordonatorul UE a fost un pas înapoi, acesta încercând să facă legătura între relansarea acordului şi închiderea investigaţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la urmele de uraniu.

15:50Ambasadorul Federației Ruse în Marea Britanie, Andrei Kelin, l-a felicitat pe regele Charles al III-lea pentru încoronare.

Maiestatea Voastră, Permiteți-mi să mă alătur președintelui Federației Ruse pentru a-mi transmite sincere felicitări Majestății Voastre la Înălțarea pe tron. Vă rog să acceptați dorințele mele sincere pentru o domnie lungă și ilustră, precum și prosperitate pentru poporul Dumneavoastră”, a scris Kelin.

15:43Forțele ucrainene au recucerit orașul Kupiansk, potrivit oficialilor.

Kupiansk a fost și va rămâne teritoriu ucrainean! Ne vom elibera pământul până la ultimul centimetru! Hai să mergem mai departe! Glorie Ucrainei!”, se arată într-o postare pe Twitter a serviciului de securitate ucrainean.

15:00 – Forțele ucrainene intrând pașnic în Kupiansk în primele ore ale dimineții.

13:37 – Federația Rusă a trimis 1.300 de luptători ceceni în regiunea ucraineană sudică Herson, potrivit armatei ucrainene.

Într-o postare pe Facebook, Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat că „o unitate a aşa-numitului «Kadirivtsev», în număr de până la 1.300 de persoane, formată conform caracteristicilor naţionale” a sosit la Herson, relatează News.ro.

13:08O serie de canale Telegram pro-ruse au spus că forțele ucrainene controlează acum jumătate din Kupiansk, relatează BBC Rusia, în timp ce surse ucrainene au declarat pentru presa că Kupiansk a fost „complet eliberat”, notează The Guardian

BBC Rusia raportează, de asemenea, că canalele pro-ruse au spus că trupele Federației Ruse au părăsit Izium. Alte canale au spus că trupele ucrainene se aflau deja în centrul orașului.

11:00 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la izbucnirea conflictului din țara vecină, conform părții ucrainene.

10:00 – 10.805 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, în creștere cu 2,3% faţă de ziua precedentă, a transmis Poliția de Frontieră.

Potrivit celor mai recente date ale ONU, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în țara noastră au intrat aproximativ 1,2 milioane de cetățeni ucraineni.

Numărul total al oamenilor care au părăsit țara vecină din cauza războiului cu Federația Rusă a ajuns la 10 milioane.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW