Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


172 de zile de război. Forțele ucrainene își schimbă strategia și încetinesc avansul trupelor rusești

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 august 2022

Duminică, 14 august, ziua 172 a războiului din Ucraina. Forțele ucrainene își schimbă strategia și încetinesc avansul rusesc. Potrivit New York Times, Ucraina a reușit să epuizeze potențialul de luptă al forțelor rusești, a încetinit înaintarea acestora în est și a creat noi vulnerabilități în sud. NYT notează că un arsenal tot mai mare de arme occidentale cu rază lungă de acțiune, precum și ajutorul partizanilor ucraineni, a permis forțelor ucrainene să lovească adânc în teritoriul controlat de Rusia și să întrerupă liniile de aprovizionare critice.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 172 a războiului din Ucraina:

21:00 – 42 de țări îndeamnă Rusia să își retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporizhzhia. La declarație s-au alăturat toți membrii UE, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord și Turcia. Țările au argumentat că controlul Rusiei asupra Centralei Nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar, ocupată de Rusia, reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare. Rusia, care a bombardat constant pozițiile ucrainene de pe teritoriul centralei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj.

18:44 – Președintele partidului conservator german CDU și lider al opoziției, Friedrich Merz, nu-și poate imagina Germania jucând un rol de mediator în războiul rusesc împotriva Ucrainei. Indiferent de cine ar fi la conducere, a declarat el, „Republica Federală Germania nu are niciun rol de mediere în acest conflict”.

El a declarat pentru agenția germană de presă: „Stăm alături de Europa de partea Ucrainei și, prin urmare, nu suntem neutri în acest conflict”. Merz fusese întrebat dacă își poate imagina că fostul cancelar Angela Merkel, de exemplu, ar putea interveni pentru a pune capăt războiului.

17:25 – Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a declarat duminică că bombardamentele rusești asupra zonelor populate din regiunea Dnipropetrovsk au continuat peste noapte.

`Ocupanții ruși au bombardat din nou două districte – Nikopol și Kryvorizky~, a precizat unitatea militară într-o postare pe Facebook.

16:19 – Ucraina a declarat duminică că trupele rusești care au traversat râul Nipru în timpul ofensivei lor în regiunea Kherson din sudul țării se confruntă cu dificultăți tot mai mari după ce poduri strategice au fost avariate, relatează Reuters.

Forțele Moscovei au cucerit orașul Kherson de pe Nipru la începutul invaziei lor în Ucraina, fiind singura capitală regională pe care au cucerit-o până acum.

Ofensiva lor spre vest în regiune a înregistrat unele progrese, dar cele trei poduri pe care le controlează în zonă – două pentru traficul rutier și un altul care transportă o cale ferată – au fost bombardate în mod repetat în ultimele săptămâni.

15:36 – Papa Francisc a declarat duminică că războiul din Ucraina a deturnat atenția de la problema foametei în lume și a cerut ajutor alimentar urgent pentru a preveni foametea iminentă din Somalia.

„Oamenii din această regiune, care trăiesc deja în condiții foarte precare, sunt acum în pericol de moarte din cauza secetei”, a spus el în discursul său săptămânal din Piața Sfântul Petru

15:20 – Nava Razoni, prima navă care a plecat din Ucraina în urmă cu două săptămâni de când exporturile de cereale din porturile țării de la Marea Neagră au fost reluate în baza unui acord negociat de ONU, se apropia duminică de portul sirian Tartous, după ce încărcătura a fost refuzată de cumpărătorul său libanez inițial, au declarat pentru Reuters două surse de transport maritim.

Ucraina a întrerupt legăturile diplomatice cu Siria în iunie, după ce Damascul a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk.

La începutul acestei săptămâni, nava a fost raportată ca fiind vândută în Turcia și ar fi trebuit să descarce 1.500 de tone din cele 26.527 de tone de porumb în această țară, înainte de a se îndrepta spre Egipt cu restul încărcăturii sale.

15:02 – Ucraina îndeamnă din nou la evacuarea civililor din părțile ocupate de Rusia din regiunea Kherson. Vicepremierul Iryna Vereshchuk a făcut apel la ucrainenii rămași în teritoriile ocupate din regiunea Kherson să își părăsească locuințele, subliniind că „urmează o iarnă dificilă”.

Potrivit administrației regionale, aproximativ 50% dintre locuitorii din regiunea Kherson au fugit din 24 februarie. Se așteaptă o evacuare a încă 20.000 de persoane. În timp ce Ucraina a început în august evacuarea obligatorie din Oblastul Donețk, aflat în conflict, Vereshchuk a declarat că o măsură similară ar putea fi introdusă și în alte regiuni în care continuă luptele aprige.

14:43 – Președintele leton susține și el interzicerea vizelor turistice pentru ruși. Pe fondul apelurilor tot mai numeroase pentru ca UE să introducă o interdicție de călătorie pentru toți rușii, președintele leton Egils Levits s-a alăturat liderilor altor câteva națiuni europene, printre care Finlanda, Estonia și Republica Cehă, solicitând blocului comunitar să adopte o poziție în acest sens.

Oficialul a declarat duminică, 14 august, că regulile privind permisele de ședere trebuie, de asemenea, revizuite, explicând că vizele eliberate cetățenilor ruși care susțin războiul țării lor în Ucraina ar trebui, în general, fie anulate, fie să li se interzică prelungirea șederii în Letonia.

14:32 – Gigantul petrolier Saudi Aramco a dezvăluit duminică profituri record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2022, după ce războiul Rusiei în Ucraina și o creștere a cererii post-pandemică au dus la creșterea în forță a prețurilor la țiței.

Cel mai mare producător de petrol din lume și-a văzut profitul net crescând cu 90% de la an la an și a înregistrat al doilea record trimestrial consecutiv în „condiții de piață puternice” – o creștere de 22,7% față de primul trimestru din 2022, pentru care compania anunțase un venit net de 39,5 miliarde de dolari.

14:01 – Soția apărătorului dispărut din Azovstal spune că acesta ar fi fost dus în Rusia. Kateryna Prokopenko a declarat că a aflat prin intermediul presei rusești că militarii de la Moscova l-au dus pe soțul ei, comandantul Regimentului Azov, Denys Prokopenko, în Rusia, dar locul unde se află acesta este încă necunoscut. Ea a adăugat că ultima dată când a primit vești de la soțul ei a fost la 23 mai, la scurt timp după ce aproximativ 264 de soldați ucraineni din uzina Azovstal, asediată în Mariupol ocupat, au fost transferați în custodia Rusiei. Soarta multora dintre soldați este încă necunoscută.

13:45 – Ucraina afirmă că orașul înfrățit Pisky din regiunea Donețk se află încă sub control ucrainean. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din est, Serhiy Cherevaty, a declarat pentru presa din Suspilne că lupte grele continuă să împiedice forțele rusești să captureze satul Pisky, în apropiere de Donețkul ocupat de Rusia. Anterior, agenția rusă Interfax a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că forțele Moscovei dețin controlul deplin asupra Pisky.

13:33 – Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de India pentru că a fost folosită la începutul acestui an pentru a încălca sancțiunile economice impuse Rusiei în timpul unui transfer pe mare de combustibil fabricat din țiței rusesc, potrivit unui bancher local.

Un petrolier rusesc aflat în largul mării ar fi predat petrol unei nave indiene, care a fost apoi procesat în India și în cele din urmă exportat în Statele Unite, a declarat sâmbătă viceguvernatorul Băncii Centrale a Indiei, Michael Patra, în cadrul unei conferințe financiare în statul Odisha.

„Știți că există sancțiuni împotriva celor care cumpără petrol rusesc. Iată ce ne-a spus Departamentul Trezoreriei SUA”, a declarat Patra.

„O navă indiană a dat peste un petrolier rusesc în largul mării, a luat petrol, a făcut escală într-un port din statul Gujarat. Petrolul a fost procesat în acest port și transformat într-un distilat folosit la fabricarea plasticului de unică folosință”, a detealiat acesta.

13:27 – Locuitorii din orașul Rubizhne, din estul Ucrainei, au început să exhumeze cadavrele îngropate în grabă în curți, în toiul bătăliei, nerăbdători să le poată înmormânta cu demnitate.

Rubizhne face parte din regiunea ucraineană Luhansk, unde forțele rusești au stabilit un control total la începutul lunii iulie, la mai bine de patru luni după ce președintele Vladimir Putin a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Bărbați cu lopeți au îndepărtat vineri pământul din fața unui bloc de apartamente avariat din orașul de 50.000 de locuitori.

13:00 – Ucraina a distrus 2 elicoptere rusești în weekend. Forța operativă a forțelor comune a armatei ucrainene a raportat pe 14 august că a distrus două elicoptere de atac rusești Ka-52 „Alligator”.

12:39 – Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia țării lor în Ucraina. Acum, și Polonia ia în considerare restricții pentru vizele turistice rusești.

„Polonia lucrează la dezvoltarea unui concept care va face posibilă neemiterea de vize pentru ruși”, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk pentru agenția de presă PAP, adăugând că o decizie în acest sens va fi luată în următoarele săptămâni.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins apelurile privind restricțiile de viză, spunând că o interdicție generală a vizelor pentru ruși este „greu de imaginat”.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute această măsură în cadrul unei reuniuni informale în această lună, deși ar fi nevoie de aprobarea universală a celor 27 de membri ai blocului pentru a pune în aplicare o astfel de politică.

12:28 – Ucraina a respins luarea cu asalt de către Rusia a două sate din regiunea Donețk. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat la 14 august că armata ucraineană a respins forțele rusești din satele Spirne și Serebrianka, în apropiere de Bakhmut, puternic disputat în regiunea Donețk.

12:10 – Armata ucraineană a distrus 2 depozite de muniții rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional „Sud” a raportat la 13 august că forțele ucrainene au ucis 15 soldați ruși și au distrus un tanc T-72, patru vehicule blindate și militare.

11:57 – Institutul pentru Studiul Războiului precizează, în cel mai recent raport, că forțele rusești își concentrează eforturile în Donbas pentru a îndepărta forțele ucrainene din Axa Sudică. Grupul de reflecție american a raportat la 13 august că forțele ruse ar fi putut intensifica atacurile terestre limitate în apropiere de Siversk, regiunea Donețk, pentru a limita contraatacurile ucrainene în sud. De asemenea, ISW a raportat că forțele ruse au întreprins atacuri terestre limitate la nord de Harkov, la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bakhmut.

11:40 – Parchetul General al Ucrainei a raportat sâmbătă, 13 august, că 28.231 de crime de război au fost comise de forțele rusești în Ucraina de la începutul războiului. De asemenea, forțele de ordine ucrainene au înregistrat 13.181 de infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei.

11:32 – Bombardamentele rusești asupra orașului Nikopol au lăsat locuitorii fără electricitate. Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, bombardamentele rusești din noaptea de 14 august au avariat 17 clădiri rezidențiale, o școală și mai multe magazine. De asemenea, au fost lovite liniile de gaz și de electricitate, lăsând câteva mii de locuitori ai orașului fără electricitate. Nu au fost raportate victime.

11:17 – Ungaria afirmă că Rusia a început să livreze gaz suplimentar către țară în urma unei vizite la Moscova, în luna iulie, a ministrului său de externe.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat sâmbătă că negocierile comerciale cu Moscova „s-au încheiat cu un acord”, ceea ce a dus la situația în care Gazprom din Rusia a început să livreze vineri „cantități peste cele deja contractate” către membrul Uniunii Europene, a relatat Agenția France-Press.

11:00 – Ministerul britanic al Apărării afirmă în ultima sa actualizare că Rusia a acordat probabil prioritate reorganizării forțelor sale în ultima săptămână pentru a întări sudul Ucrainei, dar că în regiunea Donbas, în est, forțele susținute de Rusia au continuat să încerce atacuri în nordul orașului Donețk.

10:30 – Forțele rusești au lovit regiunea Harkov, rănind 3 civili. Guvernatorul regiunii Kharkiv, Oleh Syniehubov, a raportat pe 14 august că forțele rusești au lovit comunitatea Zmiivska. Trei persoane, inclusiv două femei și un bărbat, au fost rănite ușor.

10:05 – În timp ce Ucraina și Rusia au continuat să se acuze reciproc de lovirea centralei nucleare din Zaporojie, aceasta a fost bombardată în mod repetat în ultima săptămână.

Agenția nucleară ucraineană, Energoatom, a transmis sâmbătă:

„Limitați-vă prezența pe străzile din Energodar! Am primit informații despre noi provocări din partea ocupanților [ruși]”.

09:58 – Până la 40% dintre persoanele evacuate care sosesc în Zaporojie provin din regiunea Kherson ocupată de Rusia. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că există voluntari care conduc vehicule ce transportă ajutoare umanitare în teritoriile ocupate din regiunea Kherson și îi evacuează pe restul locuitorilor în orașul Zaporojie, controlat de Ucraina, relatează Ukrinform. Un total de 1.642 de persoane evacuate din diferite părți ale Ucrainei au sosit în Zaporojieîn cursul zilei trecute, dintre care 741 au fost din regiunea Kherson, unde majoritatea teritoriilor sunt ocupate.

09:46 – Rusia bombardează infrastructura portuară din Mykolaiv cu lansatoare de rachete Uragan. Comandamentul operațional „Sud” a declarat pe 14 august că forțele ruse au bombardat peste noapte cu trei rachete acest loc, dar nu au fost raportate victime.

09:31 – Statul Major General: Rusia a pierdut 43.550 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 14 august că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.864 de tancuri, 4.126 de vehicule blindate de luptă, 3.039 de vehicule și rezervoare de combustibil, 980 de sisteme de artilerie, 261 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 136 de sisteme de apărare aeriană, 194 de elicoptere, 233 de avioane, 784 de drone și 15 bărci.

09:00 – Bombardamentele rusești din regiunea Dnipropetrovsk au rănit o persoană. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a raportat că forțele rusești au bombardat comunitatea Marhanets cu MLRS, rănind un bărbat în vârstă de 69 de ani, care a fost ulterior internat în spital. Se pare că mai multe clădiri și linii electrice au fost avariate.

08:30 – Ucraina susține că va lua ca țintă soldații ruși care trag asupra centralei nucleare Zaporojie ocupată de Rusia sau care o folosesc ca bază de tragere, în timp ce ambele părți se acuză din nou reciproc de bombardarea instalației.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat sâmbătă că soldații ruși care au tras asupra centralei sau au folosit-o ca acoperire vor deveni o „țintă specială”, potrivit Reuters. El a repetat acuzațiile potrivit cărora Moscova folosește centrala – cea mai mare din Europa – ca șantaj nuclear. Primarul în exil al orașului în care se află centrala din sud-estul Ucrainei a declarat că aceasta a fost supusă unor noi bombardamente.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW