Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


169 de zile de război în Ucraina / Zelenski: Cu cât Rusia suferă mai multe pierderi, cu atât mai devreme ne vom putea recuceri teritoriile

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 august 2022

Joi, 11 august, se împlinesc 169 de zile de când Vladimir Putin anunța că Federația Rusă va începe invazia Ucrainei. Între timp, armata rusă ar fi pierdut peste 43.000 de soldați. Președintele Volodîmîr Zelenski susține că, cu cât pierderile Armatei Ruse sunt mai mari, cu atât mai devreme teritoriile ucrainene ocupate de ruși vor fi recucerite, iar războiul se va termina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 169 a războiului din Ucraina: 

21:00 – Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.

20:34 – După bombardamentele de joi asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă, a susţinut un oficial din administraţia de ocupaţie pro-rusă, citat de AFP.

„La ora actuală nu s-a constatat nicio contaminare la staţie şi nivelul radioactivităţii este normal”, a scris pe Telegram şeful administraţiei locale civile şi militare instalate în regiunea din sudul Ucrainei controlată de Rusia, Evgheni Baliţki.

20:07 – Administraţia Joe Biden a reafirmat, joi, apelul adresat Rusiei de oprire a operaţiunilor militare în apropierea centralelor nucleare din Ucraina, în contextul atacurilor care au afectat instalaţii ale unităţii atomoelectrice de la Zaporojie, pe care Moscova le atribuie Kievului.

19:31 – Administraţia de la Kiev a anunţat, joi, că aşteaptă asistenţă financiară în valoare de 4,5 miliarde de dolari în august şi septembrie din partea Statelor Unite, informează agenţia Reuters.

18:43 – Ministrul britanic al apărării a declarat că este puțin probabil ca Vladimir Putin să reușească acum să ocupe Ucraina. Ben Wallace a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a „șovăit” și că „începe să eșueze”, în timp ce a promis mai mult sprijin financiar și militar pentru apărarea țării vecine.

Danemarca s-a alăturat Marii Britanii pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei în cadrul unei conferințe organizate joi la Copenhaga, co-organizată de Wallace. Secretarul apărării a declarat că este important să se înțeleagă că luptele și pierderile de vieți omenești au loc în continuare, dar a adăugat că Rusia „începe să eșueze în multe domenii”.

18:17 – McDonald’s, gigantul fast-food, a anunțat joi redeschiderea treptată a unora dintre restaurantele sale din Ucraina, la Kiev și în vestul țării. Aceste unități fuseseră închise pe 24 februarie, ziua în care Federația Rusă a invadat Ucraina.

18:00 – Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, cunoscută pentru că a criticat ofensiva din Ucraina în direct la televiziunea rusă la jumătatea lunii martie, a fost plasată joi în arest la domiciliu în legătură cu un dosar penal care ar putea să o trimită la închisoare, a anunțat un tribunal din Moscova.

„Tribunalul districtual Basmanny a aprobat cererea anchetatorilor de a lua o măsură restrictivă sub forma arestului la domiciliu (…) până la 9 octombrie”, a precizat instanța într-un comunicat. Acuzată că a „discreditat” armata, Ovsiannikova riscă până la zece ani de închisoare.

17:36 – Ucraina se așteaptă la un ajutor financiar de 3 miliarde de dolari din partea SUA în luna august și încă 1,5 miliarde de dolari în septembrie, a declarat joi ministrul de finanțe Sergiy Marchenko. Marchenko a declarat că plățile fac parte din pachetul de ajutor financiar de 7,5 miliarde de dolari convenit de Ucraina și Statele Unite la începutul verii și vor fi folosite pentru a finanța „cheltuieli critice”, cum ar fi costurile cu asistența medicală și pensiile.

16:58 – Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a afirmat că centrala nucleară din Zaporojie a fost atacată din nou, deși, contrar afirmațiilor apărute în mass-media ruse, potrivit cărora Ucraina ar fi de vină, aceasta susține că a fost bombardată de forțele pro-ruse.

16:03 – Agenția rusă de știri Tass relatează că forțele de ocupație din Zaporojie au declarat că forțele armate ale Ucrainei au tras asupra centralei nucleare din Zaporojie și asupra teritoriului din apropierea instalației nucleare pentru a doua oară într-o zi. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Complexul nuclear se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie, deși tehnicienii ucraineni îl operează în continuare.

15:12 – Olaf Scholz se opune propunerii de a interzice cetățenilor ruși să călătorească în Europa, argumentând că măsurile restrictive ar trebui să fie luate împotriva decidenților de la Moscova.

Este războiul lui Putin, de aceea nu agreez această idee”, a argumentat cancelarul german, potrivit Kyiv Independent.

14:17 – „Rusia a devenit un stat terorist și de fapt ține ostatice centralele nucleare și șantajează pe toată lumea cu un posibil dezastru”, a declarat Volodîmîr Zelenski la Conferința Aliaților Ucrainei din Europa de Nord.

13:41 – Parlamentul leton a catalogat Federația Rusă drept „stat care finanțează terorismul”.

12:04 – Forțele ucrainene au respins o ofensivă a forțelor ruse în direcția Bakhmut, din Donetsk, potrivit Kyiv Independent.

11:18 – Capacitatea industriei militare a Rusiei și credibilitatea armelor pe care armata rusă le folosește sunt puse sub semnul întrebării, din cauza „performanței slabe” din timpul invaziei în Ucraina, arată experții Ministerului britanic al Apărării.

9:45 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:30 – Oficialii ucraineni se folosesc de confuzia creată în jurul exploziilor din Crimeea pentru a eclipsa puterea armelor cu rază lungă din dotare, susține Institute for the Study of War în ultima analiză asupra situației din țară.

Analiștii ISW arată că rușii au mai multe teorii legate de atacul de marți, ceea ce ar indica o problemă în ceea ce privește fluxul de informații care ajunge la Kremlin.

ISW a precizat că nu poate verifica în mod independent cum au fost cauzate exploziile de la aeroporturile militare din regiunea anexată de Rusia.

9:25 – 2 civili au fost uciși și alți 7 au fost răniți în urma unui atac asupra regiunii Dnipropetrovsk, din noaptea de miercuri spre joi, potrivit Kyiv Independent.

9:20 – Noaptea trecută au avut loc noi explozii în orașul Harkiv, în urma unui atac ce a lovit curtea unei clădiri rezidențiale din centru, notează Kyiv Independent.

9:15 – Peste 200 de atacuri cibernetice au lovit infrastructura IT a Ucrainei în luna iulie, potrivit datelor furnizate de autorități.

Cele mai multe atacuri au avut loc asupra unor site-uri ale Guvernului Ucrainei.

9:00 – Volodîmîr Zelenski a transmis că „ocupanții ruși știu că a venit timpul să părăsească regiunea Herson”.

Este o întrebare care interesează pe toată lumea. Când se va termina războiul? Unii zic – luni, alții zic – un an, alții chiar mai mult. Dar este direct proporțional cu pierderile pe care le va suferi Rusia. Cu cât suferă mai multe pierderi, cu atât mai devreme ne vom putea recuceri teritoriile și să garantăm securitatea Ucrainei”, a transmis președintele Ucrainei, în mesajul video adresat în noaptea de miercuri spre joi.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW