Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


69 de zile de război în Ucraina / Aproximativ 200 de civili sunt încă blocați în uzina Azovstal

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 mai 2022

69 de zile de război în Ucraina. Aproximativ 200 de civili, inclusiv femei, bătrâni și copii sunt încă blocați în interiorul uzinei siderurgice Azovstal (Mariupol), care a fost luată cu asalt de trupele rusești. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 220 de copii au fost ucişi de armata rusă începând din 24 februarie, ziua în care a început războiul, iar procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a acuzat armata Federației Ruse că folosește violurile drept tactică de război

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

09:12 – O rachetă a lovit luni facilități de infrastructură din orașul sudic Odesa, inclusiv o biserică și un cămin. Printre victime se numără și adolescenți, un băiat de 14 ani fiind ucis și o fată de 17 ani fiind rănită, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Afirmațiile lui Zelenski nu au fost verificate și confirmate independent de CNN.

09:01 – Armata Rusiei este acum semnificativ mai slabă ca urmare a invaziei sale în Ucraina, a transmis marți Ministerul britanic al Apărării. În raportul serviciilor de intelligence din UK, se arată:

„Bugetul de apărare al Rusiei s-a dublat aproximativ între 2005 și 2018, cu investiții în mai multe capacități aeriene, terestre și maritime de vârf. Din 2008, acest lucru a susținut programul expansiv de modernizare militară New Look.

Cu toate acestea, modernizarea echipamentelor sale fizice nu a permis Rusiei să domine Ucraina. Eșecurile, atât în planificarea strategică, cât și în execuția operațională, au făcut ca aceasta să nu poată transforma puterea numerică în avantaj decisiv.

Armata Rusiei este acum semnificativ mai slabă, atât din punct de vedere material, cât și conceptual, ca urmare a invaziei sale în Ucraina. Recuperarea din această situație va fi exacerbată de sancțiuni. Acest lucru va avea un impact de durată asupra capacității Rusiei de a desfășura o forță militară convențională”.

08:43 – Armata ucraineană a declarat că forțele sale au recâștigat controlul asupra mai multor așezări la nord și est de Harkov, ceea ce ar putea îngreuna posibilitatea ca rușii să lanseze atacuri cu rachete și artilerie împotriva orașului din nord-estul țării.

08:25 – Oficialii americani și occidentali cred că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei chiar în data de 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei – despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de personal. Data de 9 mai este cunoscută ca „Ziua Victoriei” a Rusiei, marcând victoria Rusiei în fața naziștilor în 1945.

08:16 – Aproximativ 100 de civili, inclusiv femei și bătrâni, și aproximativ 20 de copii sunt încă blocați în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, potrivit unui oficial ucrainean.

08:00 – Cel puțin trei civili au fost uciși astăzi în bombardamentele rusești asupra orașului Vuhledar din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a anunțat biroul președintelui ucrainean, citat de Reuters.

Foto: Kiev Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW