Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 259 a războiului din Ucraina | Armata rusă se va retrage din orașul Herson

By Redactia , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că forţele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk, în timp ce oficialii proruşi instalaţi acolo au declarat că forţele ucrainene se deplasează cu tancuri către un oraş din sud, relatează Reuters. Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din ţară de când forţele ruseşti au invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 259 a războiului din Ucraina: 

20:49 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că anunțul legat de retragerea trupelor ruse de pe malul drept al fluviului Nipru reprezintă „o victorie” ce aparține „curajoșilor soldați ucraineni”, dar și „susținerii primită din partea Aliaților NATO”, potrivit The Guardian.

18:38 – „Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are niciun sens să vorbim despre o retragere a Rusiei”, a spus Mykhailo Podolyak, într-o declarație de presă citată de Reuters.

17:35 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a emis un ordin prin care le cere trupelor să se retragă de pe malul drept al râului Nipru, din regiunea orașului Herson, relatează Interfax.

Conducerea militară a Rusiei susține că forțele ruse nu pot menține controlul asupra orașului din Sudul țării și că au ajuns la această decizie „pentru a salva viața militarilor noștri”. Recent, ocupanții ruși din Herson au ordonat civililor din regiune să se evacueze.

Regiunea Herson a fost printre primele regiuni ocupate de Federația Rusă în debutul invaziei și, în septembrie, a fost anexată de Moscova, alături de Donetsk, Zaporojie și Lugansk.

17:00 – Un pod din regiunea Herson a fost aruncat în aer, iar forțele ucrainene continuă avansul contraofensivei începută în vară potrivit The Guardian.

16:52 – Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității Partidului Șor, plasat pe lista de sancțiuni a Trezoreriei SUA pentru legăturile cu Federația Rusă.

DETALII AICI

16:30 – Kiril Stremousov, șeful adjunct al administrației pro-ruse din Herson, a murit într-un accident de circulație, potrivit agențiilor ruse de presă, citate de The Guardian.

15:53 – Comisia Europeană (CE) propune Consiliului European să acorde Ucrainei un ajutor în valoare de 18 miliarde de euro în 2023 – sub formă de împrumuturi, ale căror dobânzi să fie plătite de către statele membre ale Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

13:17 – Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat un grup de sabotaj și recunoaștere al FSB al Federației Ruse în Kiev și regiunea Sumy, relatează Ukrainska Pravda.

10:16 – SUA şi Rusia au convenit să organizeze în viitorul apropiat discuţii despre singurul tratat nuclear care mai există între cele două ţări, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de CNN.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW