Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua 289 a războiului în Ucraina / Zelenski: Teroarea minelor amplasate de armata rusă va dura mulți ani

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Atacurile ruse asupra regiunilor ucrainene continuă. Donetsk, Herson, Harkiv, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Sumî și Lugansk au fost ținta atacurilor în ultimele 24 de ore. Institute for the Study of War (ISW) notează că oficialii Moscovei nu au renunțat la ambițiile teritoriale „maximale” în Ucraina. Volodîmîr Zelenski a transmis că 170.000 de kilometri pătrați din țară reprezintă „teritoriu periculos” din cauza minelor amplasate de trupele ruse. Vineri, 9 decembrie, se împlinesc 289 de zile de război. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 289 a războiului din Ucraina: 

20:08 – Vladimir Putin a declarat că „în cele din urmă va trebui să se ajungă la un acord” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar a spus că se teme să facă acest lucru în urma acordurilor de la Minsk. Președintele Federației Ruse a recunoscut, de asemenea, că au existat unele probleme în furnizarea de echipamente și haine celor 300.000 de bărbați care au fost înrolați să lupte în Ucraina în ultimele luni.

18:52 – Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, căutaţi de justiţia din Republica Moldova, au fost puşi vineri, 9 decembrie, pe lista cu persoane sancţionate de Marea Britanie, după ce în luna octombrie Trezoreria SUA a luat o decizie similară.

DETALII AICI.

16:04 – Agenția energetică de stat a Ucrainei, Energoatom, a acuzat forțele ruse că au răpit doi angajați ucraineni de la Centrala Nucleară Zaporojie și că a reținut o a treia persoană.

14:42Un tribunal de la Moscova l-a condamnat pe politicianul de opoziție Ilya Yashin la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Yashin, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit vinovat că a răspândit „informații false” printr-un videoclip de pe YouTube, lansat în aprilie, în care a discutat despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali cu privire la crimele de război ale Federației în Bucha, relatează The Guardian

13:31 – Baschetbalista americană Brittney Griner a sosit în SUA în urma unui schimb cu traficantul de arme Viktor Bout, deținut în SUA de 12 ani.

Griner a fost reținută în februarie pe un aeroport din Moscova pentru posesie de ulei de canabis.

13:25 – Forțele ruse au bombardat „întreaga primă linie a frontului” în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko.

11:02 – Ministerul britanic al Apărării susține că Federația Rusă, cel mai probabil, a fost aprovizionată cu drone iraniene Shahed-131 și 136, fiind refolosite după o pauză de 3 săptămâni în atacurile aeriene.

11:00 – Regiunile Donetsk, Herson, Harkiv, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Sumî și Lugansk au fost ținta atacurilor Federației Ruse în ultimele 24 de ore, relatează Kyiv Independent.

10:45 – Associated Press susține că SUA va anunța un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari, pentru Ucraina.

10:40 – Institute for the Study of War susține că, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a transmis că obiectivul armatei ruse este de a ocupa în totalitate cele patru regiuni anexate – Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson – Federația Rusă nu a renunțat la dorința de a ocupa și mai mult teritoriu al Ucrainei.

10:35 – Franța va trimite 100 de generatoare de curent electric pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă, relatează Kyiv Independent.

10:20 – Volodîmîr Zelenski a transmis, în mesajul din noaptea de joi spre vineri, că „teroarea minelor” amplasate de armata rusă va continua pentru mulți ani de acum încolo.

„Teroriștii încearcă în mod deliberat să lase în urma lor cât mai multe capcane ale morții posibile (…) Vorbim de mine îngropate în pământ, amplasate pe clădiri sau mașini. Sunt peste 170.000 de kilometri pătrați de teren periculos”, a spus Zelenski.

10:00 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW