Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 75 a războiului din Ucraina | Acord asupra eliminării importurilor de petrol rusesc în G7 / Ambasadorul SUA a revenit la Kiev

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 mai 2022

Liderii țărilor membre G7 au convenit să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol din Federația Rusă. Ambasadorul interimar al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, și un grup de diplomați americani s-au întors la ambasada de la Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului, transmite CNN, în vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat moartea a circa 60 de civili în atacul rusesc asupra școlii din Bilohorivka. În Federația Rusă este celebrată „Ziua victoriei” cu parade militare de amploare. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 75-a zi de război în Ucraina:

20:51 -„Mă întorc acasă, în Statele Unite, luând cu mine poveştile mamelor şi copiilor pe care i-am întâlnit. Cum spunea o mamă româncă: «inimile noastre nu au graniţe». Ne angajăm să sprijinim Ucraina, poporul ucrainean şi aliaţii şi partenerii noştri”, a scris Jill Biden, soția președintelui SUA, pe Twitter, la întoarcerea în Statele Unite.

20:28 – Un comitet parlamentar din Italia a început să investigheze suspiciunile potrivit cărora mai mulți reprezentanți pro-ruși chemați la televiziunile italiene ar fi plătiți direct de Vladimir Putin pentru a răspândi dezinformări, notează The Guardian.

20:15 – Ucraina a completat a doua parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană, potrivit unui anunț al președintelui Volodymyr Zelensiy, citat de Ukrinform.

Acesta a prezentat documentul completat în cadrul unui apel video pe care l-a susținut luni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

20:09 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus, luni, 9 mai, înființarea unei noi instituții politice europene, ce ar urma să le permită statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Ucraina sau Marea Britanie, să adere la „valorile de bază ale Europei”.

Ucraina, prin intermediul luptei și al curajului de care a dat dovadă, este deja un membru al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre(…)Chiar dacă va primi mâine statutul de țară candidată, cu toții știm la perfecție că procesul de aderare va dura ani, chiar decenii”, a spus președintele Franței.

DETALII AICI. 

19:37 – Un hotel din Odesa, frecventat de elita rusească, a fost distrus de proiectilele armatei Federației Ruse, relatează CNN.

19:31 – 11 oameni se află sub dărâmăturile unei clădiri din satul Shypylivka, bombardată de ruși dumnică, 8 mai, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk.

19:18 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse în războiul din țara vecină, potrivit autorităților ucrainene:

19:09Ministerul Apărării ucrainean a declarat că forțele ruse desfășoară „operațiuni de asalt” asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde sunt adăpostiți ultimii apărători ai orașului. Petro Andriuşcenko, consilier al primarului Mariupolului, a declarat că forţele ruse au început „să ia cu asalt” uzina Azovstal imediat după ce un convoi ONU a părăsit regiunea Doneţk, relatează The Guardian.

18:15 – Ministerul ucrainean al Apărării susține că Federația Rusă a crescut numărul lansatoarelor de rachete din Marea Neagră, de la 3 cât erau la începutul lunii mai, la 7.

17:33 – Președintele Consiliului European a fost nevoit să se adăpostească în timpul vizitei în Odessa, după ce o rachetă a lovit sudul orașului ucrainean, potrivit unui oficial european citat de The Guardian.

DETALII AICI.

17:16 – Discursul lui Putin de „Ziua Victoriei”, sub lupa experților / Ileana Racheru, director IDR: Toate acestea sunt minciuni grosolane, menite să justifice războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei

DETALII AICI

16:39 – Procurorul General al Ucrainei susține că 3 trupuri ale unor civili au fost găsite în apropierea localității Makariv, din Kiev, notează Kyiv Independent. Aceștia ar fi cetățeni simpli, uciși de forțele ruse în timpul invaziei.

16:11 – De Ziua Europei, președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat Odessa, unul dintre orașele afectate în timpul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

DETALII AICI.

15:40 – Televiziunea de stat rusă, ce transmite prin satelit, a fost ținta unui atac, de Ziua Victoriei, când telespectatorilor le-a apărut pe ecrane mesaje de tipul „Aveți mâinile pătate de sânge”, „televiziunea și autoritățile mint”, „spuneți nu războiului”, relatează Reuters.

15:21 – Orașul Sloviansk a fost ținta unor noi atacuri aeriene, a spus primarul orașului, Vadym Lyakh, citat de Kyiv Independent. Încă nu au fost raportate victime în urma raidului de pe 9 mai.

15:00 – 4 rachete, lansate din Crimeea, ocupată de forțele ruse, au lovit regiunea Odessa pe 9 mai, potrivit Armatei Ucrainei.

14:41 – Ambasadorul Federației Ruse în Polonia, Sergei Andreev, a fost stropit cu vopsea de culoare roșie în timpul ceremoniilor de Ziua Victoriei, susținute luni, 9 mai, la Varșovia.

VIDEO ȘI DETALII AICI. 

14:20 – Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a acuzat liderii militari ai Federației Ruse de „imoralitate și corupție”, în discursul de Ziua Victoriei, susținut luni, 9 mai, la Muzeul Național al Armatei din Londra.

DETALII AICI.

13:46 – Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că UE ar trebui să ia în considerare confiscarea rezervelor valutare ale Federației Ruse, în valoare de miliarde de dolari, care au fost înghețate în urma sancțiunilor occidentale, pentru a acoperi costurile reconstrucției Ucrainei după război.

DETALII AICI. 

11:44 – Parada aeriană de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit de presă rusă RIA Novosti.

În cadrul ceremoniei era planificat ca 77 de avioane să zboare peste cerul Pieţei Roşii din Moscova, comemorând cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei Naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

11:00 – Câteva mii de persoane participă luni, 9 mai, în centrul Chișinăului, la o manifestație dedicată „Zilei victoriei”. În fruntea grupului se află mai mulți lideri ai Partidului Socialiștilor, apropiat Moscovei, inclusiv fostul președinte Igor Dodon, în piept cu așa-numita panglică a „Sfântului Gheorghe”, unul dintre simbolurile ocupației în Ucraina, interzis prin lege în Republica Moldova.

DETALII AICI

10:56 – Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (…) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (…) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, al martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii.

DETALII AICI

9:56 – Secretarul-General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, își începe vizita sa de două zile în Republica Moldova. Înaltul oficial va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, de asemenea, va vizita un Centru de acomodare a refugiaților ucraineni, transmite IPN.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: FREE Photo Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW