Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


82 de zile de război/ Ministerul rus al Apărării susţine că a început evacuarea soldaţilor grav răniţi din uzina Azovstal

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 mai 2022

Luni, 16 mai, ne aflăm în cea de-a 82-a zi a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Armata Federației Ruse ar fi abandonat, pentru moment, obiectivul de a cuceri ambele regiuni din Donbas, și s-ar concentra pe ocuparea completă a regiunii Lugansk, se arată în analiza zilnică a Institute for the Study of War (ISW). Forțele ucrainene susțin că au distrus, duminică, 11 ținte aeriene, printre care 2 elicoptere.

Între timp, premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat decizia oficială a țării pentru a cere aderarea la NATO.

CITEȘTE MAI MULTE – Suedia va depune cererea de aderarea la NATO/ Putin: Extinderea alianței nu este o problemă pentru Rusia

Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a declarat Volodymyr Zelenskiy, în discursul de duminică seară, notează News.ro.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 82-a zi de război în Ucraina:

22:05 – Liderii Danemarcei, Islandei și Norvegiei au salutat decizia Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO. „Salutăm cu fermitate deciziile Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO”, au afirmat cele trei națiuni într-o declarație comună.

„Observăm că deciziile Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO sunt decizii naționale suverane, în conformitate cu dreptul Finlandei și Suediei de a-și alege propriile acorduri de securitate. Finlanda și Suedia au dreptul de a-și continua procesul de aderare fără încercări de interferență externă”, se arată în declarație.

21:48 – Miniștrii Afacerilor Externe din Letonia, Estonia și Lituania au anunțat, luni seara, că susțin planurile Suediei și Finlandei de a solicita aderarea la NATO. Într-o declarație comună publicată luni, miniștrii de externe au calificat aceste decizii drept „istorice” și au afirmat că vor „face tot ce este necesar pentru a ajuta ambele țări”.

„Suntem încrezători că atât Suedia, cât și Finlanda vor contribui la unitatea, solidaritatea, coeziunea și forța Alianței și a întregii zone transatlantice, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este din ce în ce mai complex”, se arată în declarație.

21:04 – Miniștrii de externe ai UE nu au ajuns la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă. Vorbind în urma unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, el a spus că aceștia „nu au reușit să ajungă la un acord”.

Totuși, alocarea a încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru achiziționarea de arme, ceea ce ridică suma totală la 2 miliarde de euro, a fost aprobată de miniștri.

20:52 – UE nu va recunoaște nicio parte a Ucrainei care este revendicată ca făcând parte din Rusia, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE. Borrell a vorbit în cadrul unei conferințe de presă care a urmat unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

De asemenea, el a adăugat că UE va ajuta Ucraina să exporte cereale din depozite către Europa, inclusiv pe cale maritimă, pentru a face loc unei noi recolte.

20:37 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat luni, 16 mai, că țara pe care o conduce nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Turcia este membră a NATO din 1952.

Mai multe detalii, aici.

19:54 – Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile forțelor rusești din Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, Volodomir Zelenski felicitând soldații care au ridicat un nou post de frontieră la granița cu Rusia.

„Vă sunt foarte recunoscător, în numele tuturor ucrainenilor, în numele meu și al familiei mele. Sunt foarte recunoscător tuturor luptătorilor ca voi. Cu toate acestea, retragerea Rusiei este o retragere de luptă, satele periferice din nordul orașului Harkov fiind asaltate luni de bombardamente, confirmându-se că o persoană a fost ucisă în Tsyrkuny, la 17 mile de centrul orașului, și patru persoane au fost rănite în districtele Shevchenkivskyi și Saltivka”, a menționat liderul de la Kiev.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești se concentrează pe „menținerea pozițiilor și pe împiedicarea avansării trupelor noastre spre graniță”.

19:03 – Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, un republican din Kentucky, a declarat luni că există un „sprijin bipartizan puternic” în SUA pentru a ajuta Finlanda să devină membră a NATO. Totodată, el a opinat că Congresul american va vota „cât mai repede posibil” – probabil înainte de vacanța din august a Camerei – pentru a sprijini cererea Finlandei de aderare la alianță.

18:33 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că a discutat cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, despre nevoia de sprijin financiar pentru economia ucraineană.

„FMI este un partener important. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm o muncă comună fructuoasă pentru menținerea stabilității financiare a Ucrainei”, a scris liderul de la Kiev pe Twitter.

17:53 – Ministerul rus al Apărării susţine că a început evacuarea soldaţilor ucraineni grav răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti, citată de CNN.

17:21 – Forțele rusești au tras rachete cu rază lungă de acțiune în ultimele 24 de ore care păreau să vizeze centrul de pregătire militară Yavoriv, în apropiere de orașul Lviv din vestul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării.

Oficialul a precizat că au existat „pagube minime” în urma loviturilor.

„Nu am avut o vizibilitate perfectă asupra acestor lovituri. Ele par să fi vizat acea facilitate de antrenament și, din nou, ceea ce putem vedea sunt pagube minore la câteva clădiri”, a declarat oficialul.

16:50 – Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat că Suedia se va alătura Finlandei pentru a cere aderarea la NATO, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, o decizie istorică, ce vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică.

DETALII AICI.

16:30 – ONU a avertizat că un conflict prelungit în Ucraina ar băga 9 din 10 cetățeni ucraineni în sărăcie. Clădiri, drumuri, poduri, spitale și școli, cu o valoare aproximativă de 100 de miliarde de euro, au fost distruse în invazie, potrivit Kyiv Independent.

15:39 – Armata rusă a încercat să spargă blocada ucraineană de la graniță, în regiunea Sumy, folosindu-se de mortare, lansatoare de grenadă sau mitraliere de asalt, potrivit autorităților de la punctele de trecere a frontierei, citate de Kyiv Independent.

DETALII AICI.

15:20 – Federația Rusă nu are nicio problemă cu Suedia și Finlanda, dar expansiunea infrastructurii militare pe teritoriul celor două țări nordice va cere o reacție din partea Moscovei, a declarat Vladimir Putin la reuniunea statelor CSTO, citat de The Guardian.

DETALII AICI.

14:40 – Comisia Europeană ar urma să anunțe miercuri următorul ajutor financiar acordat Ucrainei, ce va include și o serie de garanții pentru reconstrucția țării afectată de invazia Rusiei, notează potrivit The Guardian.

14:20 – McDonalds va ieși de pe piața din Federația Rusă și își va vinde toate proprietățile din țara care a invadat Ucraina, a anunțat compania.

13:40 – Potrivit unui raport al forțelor ucrainene, armata rusă nu a avansat în regiunile Herson și Mykolaiv și își menține pozițiile în regiunile ocupate.

13:14 – Ucraina, Republica Moldova și Georgia trebuie să primească statutul de state candidate la Uniunea Europeană „cât de devreme posibil”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Reuniunii Consiliului de Afaceri Externe de luni, 16 mai, de la Bruxelles.

DETALII AICI.

12:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

12:00 –  Oficialii Statelor Unite ale Americii (SUA) sunt încrezători că se va putea ajunge la un compromis în ceea ce privește refuzul Turciei de a permite Finlandei și Suediei să adere la NATO.

Mevlüt Çavuşoğlu a explicat că Turcia își poate schimba poziția în cazul în care Suedia, în principal, dar și Finlanda, vor renunța să mai găzduiască membrii grupării teroriste kurde PKK. Totodată, Turcia cere ridicarea unor restricții în ceea ce privește sectorul Apărării.

DETALII AICI.

11:30 – Doi adulți și un copil au fost răniți în urma unui atac cu rachete lansat de Federația Rusă în regiunea Odessa, potrivit Interfax Ukraine.

10:57 – Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au distrus 2 avioane militare Su-25 ale Armatei Ucrainei, și un Su-24 bomber, deasupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, notează Interfax.

10:33 – O zonă rezidențială din Mykolaiv a fost lovită de atacurile Federației Ruse, susține Kyiv Independent.


9:58 – 10 soldați ucraineni din fabrica Azovstal din Mariupol s-ar fi predat așa-ziselor autorități pro-ruse din Donetsk, notează Interfax.

9:56 – Sergei Ryabko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a declarat că decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO este „o greșeală cu consecințe grave, ce va schimba radical contextul global”.

DETALII AICI.

9:37 – Informația potrivit căreia un batalion ucrainean a ajuns la granița cu Federația Rusă a fost confirmată de guvernatorul regiunii Harkiv, potrivit The Guardian.

9:30 – Analiză a Ministerului britanic al Apărării: Deși teritoriul statului Belarus a fost folosit de Federația Rusă pentru atacurile asupra Ucrainei, președintele Lukashenko nu a luat încă decizia de a intra alături de forțele ruse în război.

În schimb, ar încerca să evite participarea directă în conflict cu scopul de a nu fi sancționat de către statele Occidentale, din frica unei răzbunări a Ucrainei și pentru a nu se confrunta cu o posibilă opoziție în interiorul armatei.

9:20 – Parchetul general al Ucrainei susține că 227 de copii au murit pe parcursul invaziei și alți 421 au fost răniți. Peste 1.700 de unități de învățământ au fost lovite de atacurile Federației Ruse, dintre care 144 au fost complet distruse.

9:15 – Unul dintre cele mai ample exerciții militare NATO, Hedgehog, programat înainte de invazie, va începe luni în Estonia. 15.000 de soldați din 14 țări vor participa în cel mai amplu exercițiu militar care a avut loc în Estonia în ultimii 30 de ani.

9:10 – Jens Stoltenberg a transmis, duminică seară, că războiul Rusiei în Ucraina nu se desfășoară „conform planurilor Moscovei”, potrivit The Guardian. Secretarul general al NATO a precizat că Ucraina poate câștiga războiul.

9:05 – Primul batalion ucrainean a ajuns la granița cu Federația Rusă, în regiunea Harkiv, potrivit The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Photo Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW