Sunday, July 14, 2024
Jurnalism corect


130 de zile de război / Rușii suțin că au preluat controlul orașului Lysychansk, ucrainenii neagă

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 iulie 2022

Duminică, 3 iulie, ziua 130 de război. Forțele rusești își consolidează pozițiile de luptă pentru capturarea ultimului bastion de rezistență din provincia ucraineană Luhansk, potrivit guvernatorului regiunii. Luptătorii ucraineni încearcă de săptămâni întregi să apere orașul Lysychansk, în încercarea de a evita ca acesta să cadă în mâinile Rusiei, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în orașul vecin Sievierodonetsk.

„Ocupanții și-au asmuțit toate forțele asupra Lysychanskului. Au atacat orașul cu tactici de o cruzime de neînțeles”, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Între timp, Rusia a afirmat că trupele sale au încercuit orașul Lysychansk din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Luhansk, dar un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a negat afirmațiile Moscovei potrivit cărora orașul Lysychansk din sudul țării se află acum sub „controlul total” al forțelor ruse.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 130 a războiului din Ucraina: 

20:30 – Australia va furniza 34 de vehicule blindate suplimentare Ucrainei și va interzice importul de aur rusesc, relatează Reuters.

20:00 – Este „imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus”, a afirmat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dând asigurări că luptele continuă la periferia acestui oraş a cărui cucerire a fost revendicată mai devreme în cursul aceleiaşi zile de Moscova. În același timp, autoritățile ucrainene au dezmințit informațiile Moscovei privind cucerirea orașului.

18:47 – Statele Unite vor furniza Ucrainei un sistem național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) ca parte a unui pachet de ajutor militar de 820 de milioane de dolari, relatează BBC. Ministrul ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov a transmis pe Twitter mulțumiri președintelui american, Joe Biden, și secretarului apărării, Lloyd Austin. El a descris mișcarea ca fiind „un alt pas semnificativ în sprijinul Ucrainei”.

18:14 – Autoritățile vamale turce au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale presupus a fi furate din Ucraina, a declarat ambasadorul ucrainean în această țară. „Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul Vasyl Bodnar la televiziunea națională ucraineană.

16:07 – Cel puțin șase persoane au murit în atacul de la Slovyansk. Ova Ignatchenko, un purtător de cuvânt al provinciei Donețk, a declarat duminică presei ucrainene că cel puțin șase persoane au fost ucise, în timp ce 15 persoane au fost rănite, a relatat BBC.

Kramatorsk, un alt oraș din regiunea Donețk care nu este ocupat de forțele rusești, se pare că a fost, de asemenea, bombardat.

15:50– Orașul Sloviansk din estul Ucrainei a fost lovit duminică de un puternic bombardament cu lansatoare multiple de rachete, a declarat primarul orașului, Vadim Lyakh. „Sunt 15 incendii. Mulți morți și răniți” a scris Lyakh pe Telegram, citat de Reuters.

El a adăugat că a fost cel mai puternic bombardament recent asupra orașului.

14:40 – Serviciile secrete britanice susțin că Rusia încearcă să-și legitimeze ocuparea regiunii ucrainene Kherson. Reprezentanții Rusiei au declarat că vor organiza un referendum privind anexarea regiunii Kherson la Rusia până în toamnă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică, 3 iulie, că găsirea unei soluții pseudo-constituționale pentru ocupație este un „obiectiv politic prioritar” pentru Kremlin. Rusia va fi probabil pregătită să fraudeze votul pentru a arăta un rezultat acceptabil, a declarat ministerul.

14:01 – Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a negat afirmațiile Moscovei potrivit cărora orașul Lysychansk din sudul țării se află acum sub „controlul total” al forțelor ruse. Vorbind pentru BBC, Iuriy Sak a recunoscut totuși că situația din zonă este „foarte intensă de ceva vreme”, forțele rusești atacând „non-stop”.

13:00 – În Borodyanka, un oraș din apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, care a fost bombardat și apoi ocupat de forțele rusești, psihologii se confruntă acum cu o luptă pentru a-i ajuta pe localnici să facă față stresului post-traumatic. Cei care au trăit în timpul ocupației rusești sunt unii dintre cei mai afectați, în ceea ce psihologii ucraineni de top consideră a fi un spectru de traume trăite de întreaga țară, inclusiv de cei care au plecat.

Centrul de psihologie din Borodyanka a fost înființat în 1994 pentru a face față consecințelor de la Cernobîl. Ulterior, a tratat veteranii ucraineni din războiul din estul Ucrainei.

12:44 – Rusia a afirmat că trupele sale au încercuit orașul Lysychansk din estul Ucrainei, ultimul bastion important al Ucrainei în regiunea Luhansk. Ministerul Apărării a declarat că trupele sale au cucerit satele din jurul Lysychanskului, încercuind zona, iar acum luptă cu trupele ucrainene în interiorul orașului, relatează Reuters.

„Trupele rusești și unitățile Republicii Populare Luhansk luptă în interiorul Lysychansk, învingând complet inamicul încercuit”, a precizat ministerul. Momentan, nu există o reacție din partea Ucrainei referitoare la aceste informații.

12:25 – Forțele ucrainene au lansat peste 30 de lovituri asupra orașului Melitopol ocupat de Rusia. Armata ucraineană a reușit să dezactiveze una dintre cele patru baze militare rusești din Melitopol, în regiunea Zaporizhzhia, la 3 iulie, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov. Explozii au fost auzite anterior în apropierea unui aerodrom unde sunt bazați soldații ruși, potrivit localnicilor.

12:14 – Estimările orientative ale pierderilor suferite de Federația Rusă până la data de 3 iulie, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

12:00 – Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate duminică în orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii, după ce anterior au fost raportate mai multe explozii în orașul din apropierea graniței cu Ucraina.

Viaceslav Gladkov a detaliat că cel puțin 11 clădiri de apartamente și 39 de case rezidențiale private au fost avariate, inclusiv cinci case distruse. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile și nu a existat o reacție imediată din partea Ucrainei.

11:39 – Un consilier al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a recunoscut că Lysychansk ar putea cădea, în timp ce luptele s-au intensificat în ultimul mare bastion al țării, în provincia strategică Luhansk din estul țării.

Oleksiy Arestovych a declarat că forțele rusești au traversat râul Siverskiy Donets și se apropie de orașul cheie dinspre nord, potrivit Reuters. „Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea”, a declarat el. „Nu exclud niciunul dintre posibilele rezultate. Lucrurile vor deveni mult mai clare în decurs de o zi sau două”.

11:00 – O campanie susținută de SUA le oferă rușilor acces la softuri anti-cenzură pentru a evita represiunea Moscovei împotriva disidenței față de invazia Ucrainei, au declarat grupuri implicate în acest caz pentru Agenția France-Presse.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW