Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 181 a războiului din Ucraina | Declarația comună a Summitului „Platforma Crimeea”: Militarizarea peninsulei de către Rusia are un impact negativ asupra securității Mării Negre

By Redactia , in Stirile zilei , at 23 august 2022

SUA deține informația că Forțele ruse intenționează să lanseze curând noi atacuri împotriva infrastructurii civile a Ucrainei, potrivit unui oficial american citat de agenția Reuters. Ucrainenii răspund cu amenințări. Într-o declarație făcută la un post de radio, Mihail Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a susținut că atacurile asupra regiunii Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014, urmează să se intensifice. 

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 181 a războiului din Ucraina: 

20:46 – Fragmente din declarația comună a Summitului „Platforma Crimeea”, la care a participat și premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația prezidențială de la Kiev:

  • Noi, participanții la platforma internațională Crimeea, rămânem angajați față de suveranitatea, independența politică, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, care se extind și în apele sale teritoriale.
  • „Confirmăm hotărârea noastră de a continua să facem presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt imediat ocupației sale temporare a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol și pentru a restabili controlul Ucrainei asupra teritoriului său
  • „Recunoaștem că militarizarea din ce în ce mai mare a peninsulei de către Federația Rusă continuă să aibă un impact negativ asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre”
  • „Suntem ferm alături de poporul Ucrainei care rezistă cu curaj agresiunii militare a Rusiei și ne exprimăm solidaritatea cu cei din Crimeea și alte teritorii ale Ucrainei aflate sub controlul temporar al Rusiei”
  • „Ne confirmăm angajamentul de a continua presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt ocupației temporare a Crimeei și a restabili controlul Ucrainei asupra teritoriului peninsulei”
  • „Ne exprimăm disponibilitatea de a lua în considerare introducerea sau aderarea la viitoare măsuri politice, diplomatice și restrictive împotriva Federației Ruse, dacă acțiunile acesteia o impun, în conformitate cu procedurile relevante și jurisdicția legală a fiecărui participant. Susținem Ucraina, care își apără integritatea teritorială și suveranitatea de agresiunea rusă”

20:17 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul Summitului „Platforma Crimeei”, că se așteaptă la o iarnă grea și la un război de uzură în Ucraina, potrivit Agerpres.

De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă”, a fost mesajul șefului NATO.

19:20 – Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Vladimir Putin mizează pe faptul că răspunsul blocului comunitar la invazia sa în Ucraina se va atenua pe măsură ce prețurile în creștere vor lovi portofelele alegătorilor europeni.

19:00 – Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat că țara se așteaptă să primească până la 16 miliarde de dolari (13,5 miliarde de lire sterline) de la partenerii săi internaționali până la sfârșitul acestui an pentru a o ajuta să facă față invaziei Rusiei.

Shmyhal a declarat că Ucraina a reușit să își mențină stabilitatea financiară datorită asistenței externe, care reprezintă deja 14 miliarde de dolari. Mai mult de 40% din cheltuielile guvernului ucrainean de până acum în acest an – peste 11,5 miliarde de dolari (9,7 miliarde de lire sterline) – au fost alocate nevoilor militare, a adăugat el.

18:46 – Șeful consiliului ucrainean pentru securitate și apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că se așteaptă ca serviciile de securitate ale Rusiei să organizeze o serie de atacuri teroriste în orașele rusești, care ar urma să fie soldate cu un număr mare de victime civile. Danilov a declarat că asasinarea sâmbătă a Daryei Dugina, fiica ultranaționalistului rus Alexander Dugin, a fost primul din ceea ce se așteaptă să fie o serie de atacuri.

18:25 – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda ar urma să interzică accesul turiștilor ruși pe teritoriul lor, în cazul în care Uniunea Europeană nu adoptă o decizie similară, a anunțat marți, 23 august, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

MAI MULTE DETALII, AICI.

18:00 – Sute de oameni s-au strâns la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Darya Dugina, fiica ucisă a unuia dintre cei mai proeminenți gânditori naționaliști din Rusia, salutând-o ca pe o martiră a cărei moarte trebuie răzbunată prin victoria în războiul din Ucraina.

Tatăl ei, Dugin, în vârstă de 60 de ani, care timp de zeci de ani a militat pentru crearea unui nou stat rus care să anexeze teritoriul unor țări precum Ucraina, a declarat cetățenilor care au venit să-i aducă un omagiu că fiica sa „a murit pentru popor, a murit pentru Rusia”.

17:33 – Mulți civili încearcă să părăsească Kievul pe fondul temerilor privind un atac rusesc de ziua independenței țării (miercuri, 24 august), potrivit unui consilier al președintelui ucrainean. Alex Rodnyansky a declarat că oamenii sunt îngrijorați și că există „cu siguranță o anumită îngrijorare” că un atac ar putea lovi miercuri centrele de decizie din capitala ucraineană.

17:11 – Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pentru BBC că se așteaptă să conducă personal o misiune la centrala ocupată din Zaporojie „în câteva zile, nu în câteva săptămâni”.

DETALII AICI.

16:54 – Volodimir Zelenskii, președintele Ucrainei, a promis într-un discurs susținut marți, 23 august, că va aduce „libertate Ucrainei și cetățenilor din Crimeea” și că steagul ucrainean va flutura „acolo unde trebuie”, adică în toate părțile ocupate ale Ucrainei, relatează The Guardian.

DETALII AICI

16:31 – Rusia susține că peste 1.000 de copii din Mariupol au fost „adoptați” în orașele sale îndepărtate. Autoritățile locale din Krasnodar, în Rusia, au declarat că peste 1.000 de copii ucraineni din orașul ocupat Mariupol „și-au găsit noi familii” în orașe îndepărtate din Rusia, inclusiv în Tiumen, Irkutsk, Kemerovo și Altai Krai, în timp ce peste 300 de copii sunt „ținuți temporar în instituții specializate” din regiunea Krasnodar și pot fi și ei adoptați. La sfârșitul lunii iulie, Ucraina a identificat 5.600 de copii deportați cu forța în Rusia din teritoriile ocupate.

16:02 – Boris Johnson i-a îndemnat pe liderii mondiali să nu-i permită lui Vladimir Putin să repete anexarea Crimeii în alte părți ale Ucrainei. Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina cu sprijin militar, umanitar, economic și diplomatic până când Rusia „va pune capăt acestui război hidos și își va retrage forțele din întreaga Ucraină”, a declarat Johnson într-un discurs susținut online la summitul internațional al Platformei Crimeea.

15:52 – Luând cuvântul la Platforma Crimeea, un summit pentru îmbunătățirea răspunsului internațional la ocuparea Crimeei de către Rusia, care a avut loc la Kiev la 23 august, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că „Crimeea este și va fi o parte a Ucrainei”. Duda a spus că întregul teritoriu al Ucrainei trebuie eliberat, inclusiv teritoriile pe care Rusia le-a ocupat înainte de 24 februarie. El a mai spus că Polonia va sprijini Ucraina până în „ultima zi de luptă”.

15:38 – Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat noi sancțiuni împotriva a 62 de persoane acuzate că au susținut regimul lui Vladimir Putin și invazia Rusiei în Ucraina. Printre persoanele sancționate se numără oficiali de rang înalt ai guvernului rus, membri ai familiilor acestora și înalți funcționari ai entităților din sectorul apărării, sancționate în prezent, se arată într-un comunicat al guvernului canadian.

15:11 – Tatiana Navka, soţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a provocat indignare în rândul cetăţenilor ruşi şi ucraineni după ce a apărut într-un videoclip în timp ce dansează şi sparge farfurii la o petrecere în vacanţa petrecută în Grecia, deşi este vizată de sancţiunile Uniunii Europene, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin îşi desfăşoară războiului sângeros în Ucraina, relatează Daily Mail.

DETALII AICI

14:53 – Organizaţia Naţiunilor Unite se declară „îngrijorată” şi avertizează că Federația Rusă şi grupurile afiliate ar putea planifica procese pentru prizonierii de război ucraineni la Mariupol în contextul Zilei Independenţei ţării, sărbătorită miercuri, relatează CNN.

14:01 – Este posibil ca forțele rusești să fi început să mute barjele pentru a construi un pod plutitor peste râul Dnipro, în apropiere de podul Antonivsky, potrivit unei actualizări a serviciilor de informații britanice privind evoluția războiului din Ucraina. Podul din Kherson a fost vizat în repetate rânduri de forțele ucrainene cu lovituri de rachete, deoarece este o rută de aprovizionare cheie pentru Rusia în sudul țării. Dacă Rusia finalizează podul improvizat, aproape sigur va crește capacitatea punctului de trecere în comparație cu feribotul, consideră Ministerul Apărării (MoD) din Marea Britanie.

13:47 – Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat pe 23 august că, în acest moment, Slovacia „nu ia în considerare trimiterea de tancuri T-72 în Ucraina”, lucru care a fost raportat anterior de publicația Business Insider. În schimb, Slovacia poate livra Ucrainei peste 30 de vehicule de luptă pentru infanterie BVP-1 și poate primi în schimb 15 tancuri Leopard 2, muniția necesară, piese de schimb și o instruire cuprinzătoare din partea Germaniei.

13:30 – Palatul Parlamentului va fi iluminat, marţi şi miercuri, în culorile drapelului Ucrainei, respectiv albastru şi galben, pentru a marca Ziua Drapelului de Stat şi Ziua Independenţei, sărbătorite de acest stat, relatează News.ro.

DETALII AICI

12:40 – Ucraina a făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obliga Rusia să furnizeze informații privind detenția și asistența medicală pentru militarii ucraineni aflați în captivitate în Rusia. Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe au cerut, de asemenea, într-o declarație comună, măsuri urgente pentru a împiedica Rusia să organizeze procese fictive împotriva apărătorilor ucraineni din orașul ocupat Mariupol. Serviciile secrete ucrainene au declarat anterior că forțele rusești plănuiau să organizeze un „proces” împotriva apărătorilor Azovstal din Mariupol pe 24 august, Ziua Independenței Ucrainei.

12:03 – Un total de 33 de nave de marfă care transportau aproximativ 719.549 tone de produse alimentare au părăsit Ucraina în cadrul unui acord negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în vederea deblocării porturilor maritime ucrainene, a anunţat Ministerul ucrainean al Agriculturii, relatează The Guardian.

11:00 – Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut să se pună capăt „șovăielilor nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment de pericol maxim” și că toate țările care dețin arme nucleare trebuie să se angajeze să nu le folosească. Șeful ONU a calificat drept critică situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa. Bombardamentele și luptele din zonă continuă.

10:03 – Preţurile gazelor naturale europene au crescut luni, după ce gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, a declarat că va închide conducta Nord Stream 1, cea mai mare infrastructură de gaze din Europa, timp de trei zile, de la sfârşitul lunii august, transmite CNBC.

9:58 – Exporturile agricole ale Ucrainei vor creşte probabil la aproximativ 4 milioane de tone în august, de la 3 milioane de tone în iulie, datorită acordului mediat de ONU care a deblocat porturile maritime ucrainene, a declarat luni un vicepreşedinte al Consiliului Agricol Ucrainean, notează Reuters.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW