Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


189 de zile de război în Ucraina / Experții Agenției pentru Energia Atomică au ajuns în orașul de lângă Centrala Nucleară Zaporojie

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 august 2022

Echipa de experți ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) a părăsit capitala Kiev și se află în drum spre Centrala Nucleară de la Zaporojie, unde ar urma să rămână mai multe zile. Echipa a ajuns deja în orașul Enerhodar, din apropierea Centralei Nucleare Zaporojie. Atacurile ucrainene din Sudul țării ar fi produs zeci de victime în rândul trupelor ruse, iar mai multe unități de echipament militar, precum tancuri, lansatoare de rachetă sau blindate, au fost distruse. Este cea de-a 189-a zi a războiului din Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 189 a războiului din Ucraina:

20:55 – Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că agenția sa va încerca să stabilească o prezență permanentă la centrala nucleară Zaporojie pentru a evita „un accident nuclear” la această instalație.

Echipa formată din 14 membri ai organismului de supraveghere nucleară al ONU este așteptată să ajungă joi la centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub control rusesc.

MAI MULTE DETALII, AICI.

20:16 – Administrația Biden este așteptată să anunțe în scurt timp un ajutor de securitate suplimentar pentru Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Am angajat peste 13 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru forțele armate ucrainene și vom continua să facem acest lucru. Și vor exista anunțuri privind asistența de securitate viitoare în zilele următoare”, a declarat Kirby în cadrul unui briefing de presă.

20:00 – Presa independentă din Rusia susține că Moscova se va confrunta probabil cu o lipsă acută de arme până la sfârșitul anului 2022. Potrivit The Insider, există deja foarte puține rachete ghidate, în timp ce obuzele pentru artilerie și vehicule blindate vor fi epuizate până la sfârșitul anului dacă intensitatea războiului se menține la nivelul actual. De asemenea, presa a relatat că starea aviației militare ruse nu permite o campanie aeriană la scară largă. Rusia a folosit cel puțin 7 milioane de obuze din 24 februarie, potrivit publicației citate.

19:45 – Un adolescent de 17 ani a murit în regiunea Dnipropetrovsk, după ce a atins un proiectil cu dispersie neexplodat, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk Oblast, Valentyn Reznichenko. Alte șapte persoane au murit din cauza unor dispozitive neexplodate în regiune începând cu 24 februarie, a raportat oficialul.

19:39 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere UE să interzică presa de stat rusă. El a făcut această cerere în timpul Forumului 2000 de la Praga. „Niciun singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE. Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie lăsat să continue să lucreze pe teritoriul UE”, a declarat liderul de la Kiev.

19:30 – Serviciul de Securitate a identificat alți 3 soldați ruși acuzați de crime de război. Locotenent-colonelul Andriy Marushkin este suspectat că a dat ordin să fie bombardate zone civile din regiunile Kiev și Cernihiv în timpul ocupației ruse din martie, în timp ce recruții Oleksiy Tokmakov și Oleksiy Kroshkin ar fi fost implicați în împușcarea unui civil.

19:17 – 10 explozii raportate în afara zonei ocupate din Melitopol. Exploziile au fost raportate la sud de oraș de către primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, pe Telegram. Potrivit primarului, Rusia avea echipamente militare în zonă.

19:00 – Măsura UE de a restricționa vizele de călătorie pentru ruși este un pas „în direcția bună”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto. Finlanda și alți membri ai blocului european care au o graniță terestră cu Rusia, inclusiv statele baltice și Polonia, au cerut interzicerea vizelor turistice pentru ruși la nivelul UE.

18:25 – Presa germană relatează că 2 angajați ai Ministerului german al Economiei sunt suspectați că lucrează pentru Rusia. Potrivit cotidianului german Die Zeit, doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Economiei, responsabili cu aprovizionarea cu energie, sunt vizați de anchetatorii germani în acest caz.

18:00 – Sondaj: Doar 7% dintre refugiații ucraineni nu intenționează să se întoarcă din străinătate. Realizat de Centrul Razumkov, studiul a chestionat 511 refugiați care au ajuns în 30 de țări și a arătat că 36% dintre respondenți și-au exprimat intenția de a se întoarce în țara lor. 35% au declarat că se vor întoarce imediat după încheierea războiului, iar 13% după un an sau câțiva ani de la încheierea războiului.

17:39 – Rusia ar putea deschide un „al doilea teatru de război”, avertizează șeful apărării germane, și nu trebuie subestimată. Generalul Eberhard Zorn, soldatul cu cel mai înalt rang din Bundeswehr, a declarat pentru Reuters într-un interviu: „Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești ar putea fi imobilizată în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre rusești de a deschide un al doilea teatru de război. De asemenea, Rusia are la dispoziție o marină și o forță aeriană, precum și rezerve substanțiale”.

17:24 – Restaurantele și cafenelele au interdicție de a lucra după ora 22.00 în Kiev. Autoritățile de la Kiev vor pune în aplicare această regulă începând cu 1 septembrie pentru a se încadra în starea de asediu care durează de la ora 23.00 până la ora 5.00.

17:12 – Vizele de intrare în Uniunea Europeană vor costa mai mult și vor fi obținute mai greu de cetățenii ruși, potrivit unei decizii ce a fost luată miercuri, 31 august, de miniștrii de Externe din UE, în urma întâlnirii din Praga, notează Reuters.

DETALII AICI.

16:52 – Echipa de experți ai AIEA a ajuns în orașul Enerhodar, din apropierea Centralei Nucleare Zaporojie, notează Ukrinform.

16:48 – 50 de poduri din Ucraina sunt deschise traficului, din cele 300 distruse de trupele ruse, potrivit Kyiv Independent

16:00 – O persoană a murit în urma unui atac aerian asupra orașului Bakhmut.

15:30 – Echipa de experți AIEA nu ar fi primit acordul trupelor ruse de a intra în teritoriul ocupat de forțele ruse și ar sta la coadă la un checkpoint din teritoriul controlat de Ucraina, potrivit presei ruse.

14:29 – Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, se așteaptă ca, în urma vizitei experților AIEA, teritoriul din jurul Centralei Nucleare Zaporojie să fie demilitarizat, notează Ukrinform.

14:00 – Enerhodar, orașul din apropierea centralei de la Zaporojie, unde ar urma să ajungă experții AIEA, a fost lovit de atacuri aeriene ale Federației Ruse, notează Kyiv Independent.

13:30 – Serviciile secrete ucrainene susțin că în Moscova și Sankt Petersburg ar avea loc campanii mascate de recrutare pentru soldați ruși, ce ar urma să fie trimiși ulterior în Crimeea.

13:10 – Inspectorii AIEA vor ajunge la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina joi dimineaţa, au anunţat miercuri autorităţile impuse de Rusia în regiune, notează Agerpres.

12:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

11:45 – 2 oameni au fost răniți în urma unui atac asupra regiunii Harkiv, potrivit guvernatorului Oleg Syniehubov, citat de Kyiv Independent.

11:20 – O persoană a fost rănită în urma unui atac asupra orașului Nikopol. Au fost distruse o clădire de 12 etaje, mai multe magazine, un colegiu, o școală și două complexe culturale și sportive, notează Kyiv Independent.

10:50 – Pe timpul nopții, forțele ruse au lansat atacuri aeriene asupra Kramatorsk, capitala administrativă a părții ucrainene din Donetsk, și Sloviansk, capitala administrativă a Lugansk, potrivit presei ucrainene.

10:30 – Ministerul britanic al Apărării susține că trupele ruse din Sudul țării se retrag pe fondul atacurilor lansate de forțele ucrainene.

9:50 – „Operațiuni militare active au loc în aceste momente pe întreaga linie a frontului: în sud, în Harkiv, în Donbas”, a anunțat Zelenski în timpul mesajului transmis în noaptea de marți spre miercuri.

9:35 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să își închidă granițele pentru turiștii ruși, catalogând măsura drept necesară, întrucât majoritatea cetățenilor ar susține „războiul de agresiune” împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Timpul pentru jumătățile de măsură a trecut. Doar o politică dură și consistentă poate produce rezultate”, le-a spus Kuleba reporterilor din Praga, înainte de o nouă rundă de discuții între miniștrii de Externe din statele UE.

DETALII AICI.

9:30 – Ucraina a primit 4,6 miliarde de dolari drept asistență pe parcursul lunii august, notează Interfax.

9:25 – Grupul de experți ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) a părăsit capitala ucraineană și se îndreaptă spre Zaporojie, unde ar urma să rămână mai multe zile.

9:20 – Armata ucraineană a ucis 117 soldați ruși și a distrus peste 30 de unități de echipament militar, precum 9 tancuri T-12, 3 lansatoare de rachetă GRAD și 18 blindate, în urma unui atac în sudul țării.

9:15 – UNESCO susține inițiativa Ucrainei de a include Odessa, Kiev și Lvov pe lista siturilor aflate în pericol, notează Kyiv Independent.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: INQUAM Photos/ Florin Cornel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW