Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua 262 de război | Ucrainenii sărbătoresc recucerirea Hersonului. Peskov: Nu se schimbă statutul regiunii anexate

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

În discursul său zilnic, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a revendicat retragerea trupelor ruse din Herson drept „o zi istorică”. Ministerul rus al Apărării a declarat că a retras peste 30.000 de soldați peste râul Nipru, fără a pierde niciun soldat. Ucrainenii au descris însă retragerea drept una haotică, în care trupele ruse și-au abandonat uniformele, iar unii militari au murit înecați încercând să treacă râul.

Kremlinul a declarat totuși că retragerea Federației Ruse din Herson nu va schimba statutul regiunii, anexată de Moscova la sfârșitul lunii septembrie, alături de Donețk, Luhansk și Zaporojie. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 262 a războiului din Ucraina:

19:00 – Trupele ruse care s-au retras de pe malul de vest al râului Nipru în regiunea strategică de sud a Hersonului au luat cu ei opere de artă de la instituțiile culturale din regiune, precum și articole sanitare, a declarat armata ucraineană într-un comunicat de presă citat de CNN.

16:48 – Rusia nu „căută sincer negocieri”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, sâmbătă, după retragerea forțelor ruse din jumătatea de vest a Hersonului.

„Tot ce am văzut este încercarea Rusiei de a folosi negocierile ca o cortină de fum pentru agresiunea sa continuă pe teren”, a spus Kuleba într-o conferință de presă.

11:30Turcia se angajează să medieze un dialog de pace între Rusia și Ucraina, ar fi transmis președintele turc Erdogan conform presei naționale, relatează Reuters. De asemenea, el ar fi acuzat Statele Unite și alte țări occidentale că au provocat Moscova.

10:30 – Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, prezent la un summit din Asia, a cerut țărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Federația Rusă să joace „jocurile foamei” din cauza acordului cu cereale la Marea Neagră care ar putea expira săptămâna viitoare.

10:00 – Noi daune semnificative aduse barajului major Nova Kakhovka din sudul Ucrainei pot fi observate în urma retragerii Rusiei din Hersom, a declarat compania de imagini prin satelit Maxar, citată de Reuters.

09:30 – Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Reuters, notează News.ro.

09:00 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacţionat vineri seara într-un mesaj video la anunţul Comisiei Europene cu privire la deblocarea unor fonduri importante pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene pe rute terestre şi feroviare din ţările vecine, inclusiv din România. Zelenski a mulţumit Europei pentru sprijinul constant de care Ucraina a beneficiat încă din primele ore ale invaziei ruse şi spune că această solidaritate arată că atunci când Europa este cu adevărat unită, „nicio tiranie nu îi poate răpi libertatea”, relatează News.ro.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW