Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ucraina, 43 de zile în război / Ministrul ucrainean de Externe, recunoscător că Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

După ce Occidentul a anunțat noua tranșă de sancțiuni ce vor fi aplicate Federației Ruse, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a transmis că este nevoie de „mult mai mult” pentru încetarea războiului, avertizând că forțele ruse ar putea începe o ofensivă „sângeroasă” în regiunea Donbas. În paralel, miniștri de Externe ai NATO se află la Bruxelles, unde ar urma să discute despre noi ajutoare trimise în Ucraina. Este cea de-a 43-a zi a invaziei ruse în țara vecină. 

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „nu există niciun scenariu” în care Ucraina nu ar putea câștiga războiul inițiat de Federația Rusă: „Pentru fiecare tanc rusesc, Ucraina are 10 sisteme anti-tanc”, a spus Blinken, citat de Kyiv Independent.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile de război:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 43-a zi de război în Ucraina:

22:25 – Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat, joi, că 26 de cadavre au fost găsite sub ruinele a două clădiri distruse în oraşul Borodianka, din regiunea Kiev.

20:47 – Rusia a suferit pierderi „semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, ceea ce reprezintă „o tragedie uriaşă” pentru ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi.

20:31 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat recunoşţinţa statelor membre ONU care au votat în favoarea propunerii de a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, conform BBC.

20:02 – Estonia vrea să pună capăt dependenței sale de gazul rusesc „în acest an”, a declarat joi ministrul de externe Eva-Maria Liimets pentru CNN. Imaginile cu uciderea civililor de la Bucha au „schimbat opinia publică în societățile noastre și, din acest motiv, mergem rapid înainte cu aceste decizii de a pune capăt fluxurilor financiare către Rusia”, a punctat aceasta.

19:21 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi, 7 aprilie, pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Rezultatul votului: pentru 93; împotrivă 24; abțineri 58, potrivit CNN.

18:06 – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi că „aliaţii condamnă cu desăvârşire uciderea oribilă a civililor” din Bucea şi din alte locuri care se află sub controlul forţelor ruse. De asemenea, NATO susţine eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale, va intensifica sprijinul pentru securitatea cibernetică oferit Ucrainei şi va oferi echipamente pentru apărarea împotriva unui atac chimic sau biologic, notează News.ro.

16:52 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se pregătește de posibile atacuri chimice în Ucraina, a declarat, joi, directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Mai multe detalii, aici.

16:34 – „Ori ne ajutați acum – și mă refer la zile, nu săptămâni, ori ajutorul vostru va veni prea târziu și foarte mulți oameni vor muri”, a transmis ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe NATO de la Bruxelles.

16:31 – Șeful delegației ucrainene care a purtat negocierile de pace cu Federația Rusă, Mykhailo Podolyak, a respins acuzațiile lui Lavrov, menționând că „au o semnificație propagandistică”, întrucât ministrul rus de Externe nu face parte din delegația rusă.

16:21 – Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a acuzat Ucraina că a prezentat un draft al tratatului de pace ce ar conține cerințe „inacceptabile”, notează The Guardian.

16:06 – Primarul orașului Bucha, Anatoly Fedoruk, a transmis, la Deutsche Welle, că „aproape 90% din civilii decedați au răni provocate de gloanțe”, relatează Kyiv Independent.

Totodată, Fedoruk a precizat că, în oraș, au fost găsite trei gropi comune în care au fost lăsate cadavrele.

15:55 – La o zi după ce Statele Unite ale Americii (SUA) au impus noi sancțiuni băncilor rusești și fiicelor președintelui Vladimir, Kremlinul susține măsura face parte dintr-o „frenezie occidentală mai amplă împotriva Moscovei”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că noile sancțiuni sunt „greu de înțeles”.

Mai multe detalii, aici.

15:19 – Alexander Lukașenko, președintele din Belarus, consideră că țara sa trebuie să fie implicată în negocierile de pace din Ucraina, relatează The Guardian.

Nu trebuie să existe acorduri separate încheiate pe la spatele Belarusului. Având în vedere că ne-ați implicat în acest conflict – în principal statele din Occident – poziția Belarusului trebuie să fie, în mod natural, auzită la aceste negocieri”, a spus Lukașenko.

15:15 – Rusia se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimele trei decenii din cauza sancţiunilor fără precedent impuse de statele occidentale, însă eforturile străine de a o izola de economia globală vor eşua, a afirmat, joi, premierul rus Mihail Mişustin.

Mai multe detalii, aici. 

14:55 – Vizita președintelui Comisiei Europene în Kiev a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al președintelui Zelenskiy, potrivit CNN. Acesta a menționat că Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Ucrainei vineri, fără să ofere detalii legate de oră, „din motive de securitate”.

Mai multe detalii, aici.

14:42 – 316.453 de refugiați au ajuns în Germania de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, potrivit Ministerului german de Interne.

14:30 – Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Gennady Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ale Națiunilor Unite să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul de rezoluție drept „un precedent periculos”.

Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU joi dimineață, după reprezentantul Ucrainei.

14:04 – Parlamentul European a adoptat o rezoluție, cu 513 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” și 19 abțineri prin care cere un embargo total asupra petrolului, gazelor, combustibilului nuclear și cărbunelui din Federația Rusă.

Mai multe detalii, aici.

13:50 – Miniștrii de Externe ai G7 au condamnat „în cei mai duri termeni atrocitățile” comise în Bucha.

13:01 – Trupele ruse au bombardat regiunea Harkov de 48 de ori în ultimele 24 de ore, omorând 3 persoane, potrivit datelor furnizate de autorități.

12:34 – Autoritățile separatiste din Donetsk susțin că principalele lupte din centrul orașului Mariupol s-au încheiat, notează Agerpres.

12:20 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor transmise de oficialii ucraineni:

11:52 – Statele membre ONU vor vota, joi, propunerea SUA de a exclude Federația Rusă din Consiliul pentru Drepturile Omului.

11:40 – Unul dintre consilierii președintelui Volodymyr Zelenskiy, Oleksiy Arestovych, a transmis că forțele ruse avansează în zona Lugansk, în timp ce în regiunile Mariupol și Herson au fost întâmpinate de rezistența ucraineană.

Inamicul pregătește o ofensivă din direcția Izyum către Sud, în încercarea de a ne încercui trupele, dar rușii nu se descurcă foarte bine”, a spus Arestovych, citat de Babel.ua.

11:04 – Procuratura generală din Ucraina a transmis că cel puțin 167 de copii au murit în timpul agresiunii ruse.

10:49 – Austria este ultima țară din UE care a anunțat că va expulza 4 diplomați ruși, notează The Guardian.

10:43 – Prezent la reuniunea miniștrilor de Externe NATO, Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat, înaintea discuțiilor, că are un singur punct pe agendă:

Tocmai le-am cerut trei lucruri: armament, armament și armament. Cu cât mai rapid va fi livrat, cu atât vor fi salvate mai multe vieţi şi se vor evita mai multe distrugeri”, a spus Kuleba, citat de News.ro.

9:43 – Ucraina va avea nevoie de un plan de reconstrucție similar cu cel Marshall, oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, potrivit comisarului european pentru Buget, Johannes Hahn, transmite Agerpres.

9:30 – Senatul SUA ar urma să scoată din sertar un mecanism folosit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial – „Lend-Lease” – , ce i-ar permite lui Joe Biden să aprobe trimiterea de arme și alte bunuri în Ucraina.

9:00 – Poliția ucraineană a găsit într-un garaj din localitatea Gostomel, de lângă Bucha, 11 trupuri neînsuflețite ale unor civili, potrivit mediei ucrainene.

8:50 – Președintele Volodymyr Zelenskiy a cerut statelor din Occident să suspende tranzacțiile cu petrol din Federația Rusă.

8:40 – Poliţia de Frontieră a anunțat că 8.894 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară miercuri, în creştere cu 18 % faţă de ziua precedentă.

8:30 – Andrzej Duda, președintele Poloniei, a transmis că acțiunile Federației Ruse în Ucraina pot fi considerate drept „genocid”, în cadrul unui interviu acordat CNN.

8:20 – Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „nu există niciun scenariu” în care Ucraina nu ar putea câștiga războiul inițiat de Federația Rusă.

Pentru fiecare tanc rusesc, Ucraina are alte 10 sisteme anti-tanc”, a spus Blinken, citat de Kyiv Independent.

Sursă foto: Kiev Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW