Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


203 zile de război / Zelenski, în vizită la Izium, oraș recent eliberat

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: ,

Miercuri, 14 septembrie, ziua 203 a războiului din Ucraina. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a menținut perspectivele de a construi pe baza câștigurilor obținute în weekend în regiunea Harkov, trecând la provincia estică Luhansk, care împreună cu Donețk este cunoscută sub numele de Donbas. Astfel, Kievul vrea să-și consolideze câștigurile din Harkov.

„Acum are loc un asalt asupra Liohanskului și ar putea avea loc un avans asupra Siverskului”, a declarat Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

Cu toate acestea, liderul pro-rus al Republicii Populare Donețk a negat afirmațiile și a declarat într-o postare video că Lyman rămâne în mâinile lor. „Situația a fost stabilizată. Inamicul încearcă, în mod natural, să avanseze în grupuri mici, dar forțele aliate (conduse de Rusia) le resping în totalitate”, a menționat el.

Orice astfel de mișcare a armatei ucrainene ar fi una foarte îndrăzneață, după ce Zelenskiy a vorbit despre încercarea de a stabiliza cantitatea uriașă de teritoriu recucerit în regiune. Comentariile sale au sugerat o abordare bazată mai întâi pe siguranță pentru a evita depășirea de către forțele rusești care contraatacă.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 203 a războiului din Ucraina: 

21:45 – Președintele Vladimir Putin încă susține că invazia Ucrainei a fost decizia corectă, a spus cancelarul german Olaf Scholz, în urma unei convorbiri cu omologul de la Kremlin, ce a avut loc cu o zi în urmă, potrivit The Guardian.

21:32 – Trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de așezări, ce însumează aproximativ 8.500 de kilometri pătrați și în care locuiesc aproximativ 150.000 de persoane, potrivit ministrului adjunct al Apărării, Hanna Maliar, citată de The Guardian.

20:30 – 77 de nave încărcate cu cereale din Ucraina au părăsit porturile ucrainene în ultimele 2 luni, pentru a se îndrepta către Asia (57) și Africa (20), a transmis premierul Smyhal, citat de Ukrinform.

20:26 – Forțele ucrainene susțin că au respins mai multe încercări ale trupelor ruse de a avansa în regiunea Donetsk, notează Ukrinform.

20:00 – Denys Smyhal, premierul Ucrainei, susține, bazându-se pe ce a observat pe parcursul invaziei ruse în Ucraina, că autoritățile ar trebui să renunțe la serviciul militar obligatoriu, întrucât „bărbații ar trebui să aibă 2-3 luni de pregătiri intense la fiecare 10 ani decât să petreacă 2 ani învățând cum să meargă în marș”, potrivit Kyiv Independent.

19:30 – Papa Francisc, aflat în vizită în Kazahstan, a declarat că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război. Afirmația suveranului pontif este considerată drept o critică la adresa patriarhului ortodox rus Kiril.

19:00 – Ucraina se aşteaptă la un deficit bugetar de 38 de miliarde de dolari anul viitor, care va fi acoperit în principal prin finanţare oferită de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Statele Unite şi Uniunea Europeană, a declarat premierul ucrainean, Denis Şmihal, relatează agenția Reuters.

DETALII AICI.

16:39 – Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenskiy, a postat pe Telegram pentru a-i mulțumi comandantului forțelor terestre din Ucraina pentru recentele progrese ale contraofensivei.

„Puteți ocupa temporar teritoriul statului nostru. Dar cu siguranță nu puteți ocupa poporul ucrainean. Puteți spăla oamenii pe creier, dar nu puteți face acest lucru cu inimile ucrainenilor.

Îi sunt recunoscător comandantului forțelor terestre ale Forțelor Armate Ucrainene Oleksandr Syrsky, tuturor luptătorilor noștri pentru că au eliberat pământul ucrainean de inamic. Ne-ați salvat poporul, inimile, copiii și viitorul”, a notat liderul de la Kiev.

16:18 – Un trimis al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, relatează Reuters, citând surse ruse.

15:55 – Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a precizat că trupele rusești se întorc în orașul ocupat Kreminna. El a declarat la 14 septembrie că forțele rusești „creează impresia prezenței lor masive în oraș”, în timp ce închid conexiunea la internet pe teritoriile ocupate pentru a împiedica schimbul de informații. Cu o zi înainte, pe 13 septembrie, Haidai a raportat că Kreminna era „complet golită” de armata rusă. Orașul se află la doar 25 de kilometri nord-vest de Sievierodonetsk, pe care forțele rusești l-au ocupat în iunie.

15:13 – Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește situația de la centrala nucleară Zaporojie după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat-o la începutul lunii septembrie, a declarat Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. „Situația s-ar fi îmbunătățit doar dacă teroriștii și-ar fi luat armele și explozibilii și ar fi părăsit centrala”, a declarat Danilov. După vizită, delegația AIEA a lăsat doi reprezentanți care vor continua să lucreze la centrală în mod permanent.

14:50 – Aproape 5.000 de soldați ucraineni și-au finalizat pregătirea în Marea Britanie. În cadrul operațiunii INTERFLEX, lansată de guvernul britanic, militarii ucraineni au dobândit cunoștințe și abilități esențiale în medicină tactică, inginerie și pregătire psihologică și tactică, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea de acțiuni ofensive și defensive în zone urbanizate. INTERFLEX este planificată să fie extinsă și să adauge pregătire pentru comandanții juniori.

14:28 – Peste 3,1 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin Marea Neagră începând cu luna august. Potrivit Ministerului Infrastructurii, 134 de nave încărcate cu produse agricole au avut ca destinație țări din Asia, Europa și Africa. Transporturile fac parte din acordul de patru luni dintre Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite, semnat la 22 iulie la Istanbul.

14:04 – O persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei în ultimele două zile, potrivit administrației regionale de stat.

Un atac cu rachete a avariat două instalații de infrastructură din centrul regiunii, iar bombardamentele au distrus case și clădiri rezidențiale în localitățile Orikhov și Gulyaipol, precum și în mai multe sate din districtul Polohy.

Atacurile din Zaporojie au loc în contextul în care serviciile de informații ucrainene avertizează că Kremlinul va începe să vizeze din ce în ce mai mult infrastructura energetică a Ucrainei – inclusiv centrala nucleară asediată din Zaporojie, care, dacă ar fi afectată, ar provoca pagube catastrofale pentru regiune.

13:54 – Izium, orașul recent recucerit din regiunea Harkov, pe care Volodymyr Zelenskiy îl vizitează astăzi, a fost lăsat devastat după ce forțele rusești s-au retras după luni de ocupație. La fel ca o mare parte din restul părților recucerite din regiune, autoritățile ucrainene trebuie acum să facă bilanțul pagubelor și să obțină o imagine completă a ororilor care au avut loc când trupele rusești controlau orașul de aproape 46.000 de locuitori.

„Priveliștea este foarte șocantă, dar nu este șocantă pentru mine, pentru că am început să vedem aceleași imagini de la Bucha, din primele teritorii deocupate, deci aceleași clădiri distruse, oameni uciși”, a declarat liderul de la Kiev.

13:23 – Volodymyr Zelenskiy, președintele ucrainean, a făcut astăzi o vizită surpriză la Izium, unul dintre numeroasele orașe recucerite de forțele ucrainene după luni de zile de ocupație rusă.

13:12 – Reuters relatează că linia frontului din estul Ucrainei se apropie de granițele teritoriului revendicat de autoproclamata Republică Populară Lupansk (RPL) separatistă pro-rusă.

12:31 – Papa Francisc a declarat că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, în ceea ce pare a fi o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care a susținut invazia Ucrainei.

În a doua sa zi în Kazahstan, papa Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus el.

12:13 – 5 civili au fost uciși și alți 16 răniți în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore. În ultima zi, rușii au ucis cinci civili în Bakhmut, au rănit 12 în Torețk, unul în Avdiivka, unul în Kurdiumivka și unul în Kodema, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Rusia a ucis 844 de civili în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha.

12:00 – Sir Hugo Swire, fost ministru britanic al Afacerilor Externe, a declarat că reședintele rus Vladimir Putin a avut o gândire greșită în ceea ce privește modul în care lumea va reacționa la invazia sa în Ucraina și cât de bine pregătită a fost armata rusă pentru această campanie.

„Cred că o mare parte din echipamentul său arată foarte bine la paradele de la Moscova, dar de fapt, pe teren se dovedește a nu fi foarte eficient.

Reacția lumii? Nu știu. Chiar credea că poate intra în Ucraina într-un fel de operațiune Blitzkrieg și că totul se va termina în câteva zile, iar apoi lumea se va liniști și va trata cu el la un nivel egal? Cred că acum putem vedea cât de mult s-a înșelat”, a punctat el.

11:52 – Armata ucraineană a lovit din nou podul Kakhovka din Kherson, oprind reparațiile forțelor rusești. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că a lovit, de asemenea, nouă poziții rusești și trei grupări de personal și echipamente. De asemenea, comandamentul a declarat că a distrus un elicopter rusesc Mil Mi-8, un avion Su-24 și o trecere de pontoane în Darivka, în regiunea Kherson.

11:40 – Contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei în regiunea Harkov nu a fost o surpriză pentru aliații și partenerii săi, a declarat secretarul de presă al Pentagonului. „Cred că dacă cineva a fost surprins, doar pe baza rapoartelor pe care le-am văzut în ceea ce privește răspunsul armatei ruse, probabil că doar rușii au fost luați prin surprindere”, a declarat Ryder.

11:31 – Forțele rusești au avariat 252 de instituții culturale din regiunea Donețk. De asemenea, armata rusă a distrus 64 de instituții culturale, potrivit Administrației Regionale de Stat din Donețk. Printre facilitățile avariate și distruse se numără 115 cluburi, 108 biblioteci, 56 de clădiri religioase, 22 de școli de artă, 13 muzee, un colegiu de artă și un teatru.

11:22 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri că se va deplasa la Kiev mai târziu în cursul zilei, informează dpa.

11:15 – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de marţi, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 73.865 de persoane, dintre care 9.422 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 2,4% faţă de ziua precedentă.

11:07 – Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, și-a repetat ăndemnul ca oamenii să evacueze, pe cât posibil, zonele care rămân sub controlul forțelor pro-ruse sau care sunt vizate de lovituri rusești.

„O rachetă a căzut chiar în mijlocul unui cartier rezidențial și a avariat parțial cel puțin trei case particulare; garajul a ars în urma incendiului care a izbucnit. Rușii terorizează în mod deliberat populația locală. În astfel de condiții, singura cale de ieșire corectă pentru civili este să se evacueze în regiuni mai sigure din Ucraina. Nu deveniți o țintă pentru forțele teroriste rusești. Plecați!”, a îndemnat el.

10:55 – Casa Albă anunță că SUA ar putea oferi Ucrainei un pachet suplimentar de asistență de securitate „în zilele următoare”. „Suntem în strânsă legătură cu ucrainenii, discutând cu ei în fiecare zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. De la începutul războiului de amploare declanșat de Rusia în februarie, SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 15,2 miliarde de dolari.

10:43 – Statul Major General: Armata ucraineană a respins 8 atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Forțele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropiere de Avdiivka, Spirne și Maiorsk, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Ucrainei la 14 septembrie. Rusia a lansat trei atacuri cu rachete și 33 de lovituri aeriene în ultima zi.

10:35 – Internetul mobil a fost întrerupt în regiunea Luhansk ocupată de Rusia. Rusia a ordonat operatorului local de telefonie mobilă să întrerupă internetul mobil pentru locuitorii rămași în zonă din „motive de securitate”, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, la 14 septembrie. Potrivit acestuia, forțele rusești continuă să afirme că în regiune nu se întâmplă nimic „amenințător”.

10:29 – Rusia a pierdut 53.650 de soldați în Ucraina din 24 februarie, ziua în care a lansat invazia în Ucraina. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 14 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.180 de tancuri, 4.665 de vehicule blindate de luptă, 3.501 vehicule și rezervoare de combustibil, 1.290 de sisteme de artilerie, 311 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 167 de sisteme de apărare aeriană, 246 de avioane, 215 elicoptere, 908 drone și 15 ambarcațiuni.

10:17 – Primarul orașului Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, a raportat la începutul zilei de 14 septembrie că bombardamentele intense ale forțelor rusești asupra orașului Mykolaiv au avariat în cursul nopții clădiri rezidențiale. Echipele de urgență și lucrătorii din domeniul utilităților lucrează în prezent la fața locului, în timp ce detaliile atacurilor sunt încă în curs de clarificare, a declarat Sienkevych.

10:00 – Kremlinul își recunoaște înfrângerea pentru prima dată de la începutul războiului. Oficialii ruși și propagandiștii din mass-media discută în prezent despre motivele înfrângerii Rusiei în regiunea Harkov, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare asupra evoluției războiului.

Inițial, Ministerul rus al Apărării a explicat înfrângerea Rusiei în Oblastul Harkov în mod similar cu „gestul de bunăvoință” al retragerii sale din Insula Șerpilor sau cu decizia de a da prioritate „eliberării” Donbasului în urma înfrângerii sale în jurul Kievului. Cu toate acestea, ISW scrie că, de data aceasta, această narațiune falsă a fost întâmpinată cu critici online semnificative.

Grupul de reflecție american a mai spus că „sursele de la Kremlin lucrează acum pentru a-l absolvi pe Putin de orice responsabilitate pentru înfrângere” și încearcă să dea vina pe „consilierii militari subinformați din cercul lui Putin”.

09:48 – Guvernatorul ucrainean al orașului Mykolaiv, Vitaliy Kim, a postat pe Telegram pentru a spune că în bombardamentele efectuate de Rusia asupra regiunii sale în ultimele 24 de ore au fost uciși doi civili și șase răniți. El a enumerat pagube la mai multe spații rezidențiale și comerciale, în special în orașul Mykolaiv, care este capitala regiunii.

09:22 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că „măsurile de stabilizare” sunt încă în curs de desfășurare în regiunea Harkov, pentru a consolida câștigurile spectaculoase ale forțelor sale armate din weekend.

El a declarat că aproximativ 8.000 de kilometri pătrați au fost eliberați până în prezent, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov.

„Măsurile de stabilizare au fost finalizate în aproximativ jumătate din acest teritoriu”, a spus Zelenskiy, „iar în întreaga zonă eliberată, de aproximativ aceeași dimensiune, măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare”.

09:10 – Rusia a folosit, cel mai probabil, pentru prima dată în Ucraina drone de fabricație iraniană, au declarat miercuri serviciile de informații ale apărării britanice, după ce Kievul a raportat că a doborât marți unul dintre aceste vehicule aeriene fără pilot – un Shahed-136.

Dispozitivul este o armă de atac unidirecțional, a precizat Ministerul Apărării, și a fost folosit în Orientul Mijlociu. Doborârea dronei în apropierea liniei de front din Ucraina sugerează că Rusia folosește aceste arme ca armă tactică, mai degrabă decât ca armă strategică, vizând instalații militare aflate mai adânc pe teritoriul ucrainean.

09:00 – Veniturile rusești din petrol și gaze au scăzut la cel mai mic nivel din aproape un an, în ciuda unei creșteri mari a prețurilor, potrivit unui raport.

Bloomberg, citat de The Guardian, a raportat că câștigurile Kremlinului din resursele de combustibili fosili, care reprezintă mai mult de o treime din bugetul națiunii, au scăzut la 671,9 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) în august, cel mai mic nivel din iunie 2021, folosind calcule bazate pe datele Ministerului rus de Finanțe.

Cifra este în scădere cu 13% față de iulie și reprezintă un declin de 3,4% față de acum 12 luni.

08:30 – Rusia a bombardat peste noapte regiunea Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, în regiunea Dnipropetrovsk. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Oblast, Valentyn Reznichenko, a declarat că în noaptea de 13 spre 14 septembrie, forțele ruse au tras cu artilerie grea asupra comunităților Nikopol și Marhanets, lansând 75 de obuze. Nu s-au înregistrat victime, a precizat Reznichenko.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW