6 luni de război / Președintele Zelenski promite că va recâștiga teritoriile ocupate de Federația Rusă
Miercuri, 24 august, zi în care Ucraina își marchează independența, se împlinesc exact 6 luni de când Federația Rusă a lansat invazia în țara vecină (24 februarie). Ziua 182 a războiului din Ucraina. Ucraina se pregătește pentru posibile lovituri brutale în contextul în care se împlinesc 31 de ani de la eliberarea țării de Uniunea Sovietică și șase luni de război cu Rusia.
„Este o zi importantă pentru noi toți. Și de aceea această zi, din păcate, este importantă și pentru inamicul nostru. Trebuie să fim conștienți că sunt posibile provocări rusești hidoase și lovituri brutale”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Autoritățile au interzis adunările în masă în Kiev, în timp ce oficialii occidentali și ucraineni avertizează că Rusia se pregătește să atace din nou capitala Kiev.
Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 182 a războiului din Ucraina:
20:50 – În timpul vizitei în Kiev, premierul britanic a fost decorat de președintele ucrainean cu „Ordinul Libertății”.
19:10 – 60% dintre români încă urmăresc evoluția conflictului militar din Ucraina, la 6 luni de când Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă va invada țara vecină, se arată într-un sondaj publicat miercuri, 24 august, de IRES.
Aproape jumătate dintre români se așteaptă ca războiul să dureze până în anul 2023, iar 3 din 10 consideră că invazia Ucrainei poate fi justificată.
18:42 – Ambasadorul agreat al Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a fost primit, de Ziua Independenței Ucrainei, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu la sediul MAE.
Diplomatul ucrainean a transmis că dialogul bilateral dintre cele două țări este „marcat de un dinamism aparte” și a mulțumit statului român pentru mesajele și gesturile concrete de susținere a țării afectată de invazia rusă.
18:27 – Cotidianul The Guardian a publicat un articol în care a prezentat cinci scenarii plauzibile pentru următoarele șase luni de război în Ucraina.
18:02 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a efectuat miercuri o nouă vizită în Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodîmîr Zelenski. Potrivit presei ucrainene, oficialul britanic a anunțat un nou ajutor militar acordat țării afectată de invazia rusă, în valoare de 64 de milioane de dolari.
U.K. Prime Minister Boris Johnson was spotted walking in central Kyiv along with President Volodymyr Zelensky on Aug. 24.
Johnson’s visit wasn’t announced.
Ukraine marks 31st Independence Day and exactly six months of Russia’s all-out war on Aug. 24.
?Kostyantyn Chernichkin pic.twitter.com/ksLJJqvNmT
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) August 24, 2022
17:00 – Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi directorul Agenţiei Federale pentru Energie Atomică din Rusia (Rosatom), Aleksei Lihacev, s-au întâlnit miercuri, pentru a discuta despre inspectarea Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub control rus.
16:44 – Ambasadorul Ucrainei la Vatican l-a criticat miercuri pe Papa Francisc pentru că acesta a spus că Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin asasinată sâmbătă la Moscova, este o victimă nevinovată a războiului, relatează Reuters.
„Nevinovaţii plătesc pentru război”, afirmase mai devreme miercuri Papa Francisc în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican, menţionând-o apoi pe „sărmana fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul maşinii la Moscova”.
16:26 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a promis că va recâștiga teritoriile luate de Rusia, într-un discurs care marchează 31 de ani de la sfârșitul regimului sovietic și șase luni de la începutul războiului.
16:00 – Președintele Lituaniei s-a exprimat cu privire la ambițiile Rusiei de a-și continua agresiunea și expansiunea dincolo de granițele Ucrainei și a calificat războiul din Ucraina drept o „adevărată eroare de calcul”.
15:39 – Joe Biden, președintele SUA, marchează Ziua Independenței Ucrainei cu un pachet de 3 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev, anunțat astăzi.
15:28 – Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească deasupra orașului Cerkasy. Guvernatorul regiunii Cherkasy, Ihor Taburets, a raportat pe 24 august că o rachetă rusească care se apropia a fost doborâtă în regiune în timpul unei alerte aeriene.
15:00 – Ucraina estimează pierderile cauzate de ocuparea Crimeei de către Rusia la 118 miliarde de dolari. Premierul Denys Shmyhal a declarat că peninsula s-a transformat într-o imensă bază militară în cei opt ani de ocupație rusă.
14:35 – Lovitura cu rachete rusești asupra regiunii Poltava a lovit infrastructura militară. Brigada 831 a Aviației Tactice din Ucraina a declarat că loviturile cu rachete au lovit infrastructura militară din orașul Myrhorod la începutul zilei de 24 august, adăugând că numărul victimelor și distrugerile totale sunt încă în curs de determinare. Brigada nu a precizat exact ce anume a fost lovit.
14:20 – Ministrul portughez de externe, Joao Gomes Cravinho, s-a deplasat la Kiev miercuri, 24 august. Cravinho a scris pe Twitter că a fost „onorat să fie la Kiev în această zi în care se sărbătorește cea de-a 31-a aniversare a independenței Ucrainei, pe care Rusia a încercat și nu a reușit să o zdrobească”. „Aduc un mesaj de solidaritate și de sprijin politic, militar, financiar și umanitar”, a scris el.
14:13 – Primarul interimar din Zaporojie, Anatolii Kurtiev, a raportat pe 24 august că forțele rusești au tras nouă rachete asupra unor instalații de infrastructură din orașul Zaporojie. Geamurile și ramele ferestrelor au fost aruncate în aer din șase clădiri rezidențiale, potrivit lui Kurtiev. Forțele rusești au lovit continuu orașul pe parcursul nopții.
14:00 – Ungaria se opune interzicerii vizelor pentru turiștii ruși la nivelul UE. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că este de acord cu cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat că se opune unei astfel de interdicții deoarece „există o mulțime de oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus”. UE rămâne divizată în privința interzicerii turiștilor ruși de a vizita blocul comunitar, o serie de țări, printre care Polonia, Republica Cehă și statele baltice, susținând măsura pentru a pedepsi Moscova pentru războiul din Ucraina.
13:39 – Ben Wallace a declarat că Marea Britanie poate „înăspri” condițiile de acordare a vizelor pentru ruși, dar a recunoscut că nu este sigur dacă o interdicție totală este „calea cea mai bună”, relatează PA News.
Comentariile ministrului britanic al Apărării vin în contextul în care Finlanda, Estonia și Republica Cehă au cerut Bruxelles-ului să pună în aplicare o interdicție la nivelul UE privind noile vize turistice pentru ruși, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
13:18 – Un șef instalat de Rusia în orașul ucrainean Mykhailivka, situat în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, a fost ucis marți într-un nou atentat cu maşină capcană, a declarat un oficial.
Ivan Sushko a fost grav rănit când o bombă plasată sub mașina sa a explodat, a declarat Vladimir Rogov, membru al administrației regiunii Zaporojie, pe Telegram:
„În urma exploziei, Ivan Sushko a fost rănit și dus la spital în stare critică, unde a murit în scurt timp”.
13:10 – Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitriy Lunin, a raportat la mijlocul zilei de 24 august că patru raiduri au lovit orașul Myrhorod, dar nu a dezvăluit ce infrastructură a fost vizată. Deocamdată nu există informații privind victimele.
12:40 – Politicianul rus de opoziție Evgheni Roizman este reținut la domiciliul său, potrivit unei înregistrări video publicată miercuri pe rețelele de socializare, relatează Reuters. Înregistrarea video a arestării îl arată pe Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg din Urali, fiind luat de către forțele de ordine. Roizman a fost văzut în videoclip spunându-le reporterilor că este investigat în baza unei legi împotriva discreditării forțelor armate. El a spus că a fost arestat „practic pentru o singură frază – invazia Ucrainei”.
12:32 – Papa Francisc a făcut apel la „măsuri concrete” pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala nucleară Zaporojie, relatează Reuters.
„Sper că vor fi luate măsuri concrete pentru a pune capăt războiului și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la Zaporojie”, a menționat Suveranul Pontif. De asemenea, el i-a numit pe comercianții de arme care profită de pe urma războiului „delincvenți care ucid umanitatea”.
12:17 – Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a raportat că atacurile rusești au ucis o persoană în orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, ridicând bilanțul morților din regiune la cel puțin 759 de la începutul războiului de amploare din Rusia. Oficialul a declarat că acest număr nu include persoanele ucise în orașele Mariupol și Volnovakha, acum ocupate de Rusia, pe care Rusia aproape că le-a distrus în primele luni ale războiului.
12:00 – Statul Major General al Ucrainei a raportat la 24 august că Rusia a pierdut 45.700 de soldați în Ucraina, 1.924 de tancuri, 4.243 de vehicule blindate de luptă, 1.036 de sisteme de artilerie, 266 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 147 de sisteme de apărare aeriană, 199 de elicoptere, 234 de avioane, 819 drone și 15 ambarcațiuni.
11:47 – Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat astăzi că Rusia se află într-o poziție „foarte fragilă”, relatează PA.
„(…) Pierderile rusești sunt – dacă combinăm morții, răniții, dezertările – peste 80.000 din forțele lor armate. Asta înseamnă 80.000 în șase luni, în comparație cu 15.000 pe care le-au pierdut într-un deceniu în Afganistan. Cred că Rusia se află într-o poziție foarte fragilă”, a punctat el.
11:34 – Și Germania va furniza Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro, cea mai mare parte din acesta urmând să fie livrat anul viitor, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
Echipamentul va include trei sisteme antiaeriene IRIS-T, „aproximativ o duzină de vehicule de recuperare înarmate, 20 de lansatoare de rachete montate pe pick-up-uri… muniție de precizie și echipamente antidronă”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Agenția France-Presse. Cea mai mare parte a ajutorului va fi livrată în 2023, a adăugat el.
11:26 – Statele Unite urmează să anunțe un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, au declarat oficiali americani, pentru a coincide cu ziua independenței Ucrainei și pentru a echipa țara pentru un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.
Oficiali americani au declarat pentru The Associated Press că se așteaptă ca pachetul să fie anunțat miercuri. Banii vor finanța contracte pentru până la trei tipuri de drone, precum și alte arme, muniții și echipamente.
11:11 – Autoritățile ruse l-ar fi reținut pe politicianul Evgheni Roizman, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului și, mai recent, a campaniei militare din Ucraina, potrivit presei ruse.
Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, este anchetat pentru „discreditarea armatei ruse”, a relatat agenția media de stat rusă Tass, citând serviciile de securitate din Ekaterinburg.
11:00 – ONU s-a declarat „foarte îngrijorată” de planurile autorităților susținute de Rusia de a organiza procese pentru soldații ucraineni capturați în Mariupol.
Oficialii pro-ruși par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a stabili ceea ce ei numesc un „tribunal internațional”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului pentru drepturile omului al ONU, adăugând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război.
10:43 – Un superiaht de 75 de milioane de dolari (63 de milioane de lire sterline) ce aparține unui miliardar rus din domeniul oțelului a fost scos la licitație în Gibraltar, în prima vânzare a activelor unui oligarh de când Putin a invadat Ucraina în februarie.
Axioma, cu o lungime de 72,5 metri, a fost confiscat de la miliardarul din domeniul oțelului Dmitri Pumpyansky în martie, în urma sancțiunilor impuse de Marea Britanie, UE și SUA.
10:30 – Direcția de informații a Ucrainei a afirmat că Rusia încearcă să bombardeze „gropile de cenușă” ale centralei nucleare ucrainene Zaporojie pentru a „ridica nori de praf radioactiv”.
Într-o actualizare postată pe canalul oficial Telegram al agenției aseară târziu, oficialii au declarat că atacurile cu mortiere asupra suburbiilor din jurul orașului Energodar au vizat gropile de cenușă ale centralei Zaporojie.
Acestea sunt locuri în care este depozitată cenușa, care se formează în timpul funcționării centralelor termice. Aceste deșeuri au o concentrație ridicată de substanțe toxice și un nivel de radiații care este de cel puțin 2,5 ori mai mare decât cel natural. La uscare, acestea formează praf care se poate deplasa pe distanțe considerabile.
Ca urmare a loviturilor de mortier asupra gropilor de cenușă, se formează nori de praf, care sunt purtați de vânt în apropierea Energodarului. Monitorizarea radiațiilor, care se efectuează în apropierea centralei nucleare, indică o creștere a nivelului de radiații. Ocupanții încearcă să prezinte aceste date ca fiind rezultatele unor „lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei”.
10:21 – Ofensiva Rusiei în Donbas înregistrează progrese minime, iar forțele rusești suferă din cauza lipsei de muniții, vehicule și personal, potrivit serviciilor secrete britanice.
„Ofensiva din Donbas înregistrează progrese minime, iar Rusia anticipează un contraatac ucrainean major. Din punct de vedere operațional, Rusia suferă din cauza lipsei de muniții, vehicule și personal.
Moralul este slab în multe părți ale armatei, iar aceasta este semnificativ degradată. Puterea sa diplomatică a fost diminuată, iar perspectivele sale economice pe termen lung sunt sumbre. Au trecut șase luni și războiul Rusiei s-a dovedit atât costisitor, cât și dăunător din punct de vedere strategic”, se arată în cel mai recent raport al serviciilor secrete din Marea Britanie.
10:12 – Tom Tugendhat, fostul candidat la conducerea conservatorilor, a dezvăluit că se află la Kiev, în contextul în care Ucraina marchează 31 de ani de când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.
„Aici, la Kiev, suntem în adăposturi după ce am fost treziți de sirena de raid aerian”, a scris pe Twitter președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor.
10:00 – Google a lansat un doodle în onoarea zilei independenței Ucrainei. Ilustrat de Olga Shtonda, artistă din Harkov, desenul onorează această zi din 1991, când politicienii ucraineni au semnat actul de declarare a independenței și au arborat steagul național în sala de ședințe a clădirii Verkhovna Rada, semnalizând astfel eliberarea sa de Uniunea Sovietică.
Sărbătoarea națională îi amintește pe toți cei care și-au dat viața pentru țara lor, inclusiv pe cei care încă mai luptă până în prezent. La 1 decembrie 1991, în cadrul unui referendum național, 92% dintre cetățenii ucraineni au votat în favoarea independenței.
09:40 – Forțele rusești au bombardat de peste 80 de ori regiunea Sumy pe 23 august. Guvernatorul regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a declarat că forțele ruse au atacat comunitățile Esman, Myropillia, Krasnopillia și Velyka Pysarivka, în bombardamente cu mortier și artilerie. Până în acest moment, nu au fost raportate victime.
09:24 – Un ministru ucrainean a dezvăluit planurile de dezvoltare a Crimeii după eliberare. Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că guvernul, împreună cu Școala de Economie din Kiev, a elaborat o strategie pentru reconstrucția și reintegrarea peninsulei. Ministrul a declarat că unul dintre principalele obiective ale Ucrainei este de a face din Crimeea, precum și din restul Ucrainei, parte din rețeaua transeuropeană de transport.
09:21 – Forțele armate ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în regiunea Zaproojie. Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației din regiunea Odesa, a raportat că atacul a avut loc în Tokmak, ocupat temporar, în sudul regiunii Zaproojie, în noaptea de 23 spre 24 august.
09:15 – Departamentul american al Apărării a publicat o serie de fotografii care arată membri ai escadrilei 305 de porturi aeriene care încarcă în avioanele de la baza comună McGuire-Dix-Lakehurst pachete de muniție cu destinația Ucraina.
„Membrii serviciilor noastre lucrează non-stop pentru a se asigura că poporul ucrainean are echipamentul de care are nevoie pentru a-și apăra țara”, a adăugat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
09:00 – Norvegia şi Marea Britanie îşi unesc forţele pentru a achiziţiona micro-drona norvegiană Black Hornet pentru a o trimite în Ucraina, scrie The Guardian.
08:45 -Potrivit primarului din Harkov, Ihor Terejov, armata rusă a bombardat districtul Shevchenkivskyi pentru a treia oară în ultimele 24 de ore. De asemenea, Terekhov a raportat că forțele rusești au tras asupra districtului Novobavarskyi în noaptea de 23 spre 24 august. Momentan, nu există informații privind victimele.
08:33 – Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmite că Rusia desfășoară forțe de securitate în Luhansk și transferă cu forța copii ucraineni în Rusia. Grupul de reflecție american raportează că rușii din Oblastul Luhansk au anunțat patrule comune cu detașamente de poliție din Oblastul rus Leningrad, ceea ce ar putea semnala că sprijinul pentru război este în scădere.
ISW sugerează, de asemenea, că forțele rusești ar fi efectuat un atac sub steag fals asupra sediului liderului pro-Kremlin din Donețk la 23 august pentru a justifica un atac asupra clădirilor guvernamentale ucrainene de Ziua Independenței. De asemenea, experții au relatat că copii ucraineni sunt trimiși în Rusia pentru adopție. Până în prezent, surse guvernamentale ruse au confirmat că peste 1.000 de copii au fost transferați.
08:11 – Ucraina a distrus un elicopter și 5 drone ale armatei ruse. Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a raportat că a distrus, de asemenea, un alt elicopter rusesc Ka-52 „Alligator” pe 23 august.
08:00 – Forțele rusești au continuat să lovească Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. În jurul orei 4 dimineața, pe 24 august, armata rusă a lovit infrastructura din Zaporojie, potrivit primarului interimar, Anatolii Kurtiev. Salvatorii au fost trimiși la fața locului. Încă nu au fost transmise oficial date despre victime.
07:22 – Armata ucraineană a distrus un depozit de muniții rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” a declarat că a ucis, de asemenea, 13 soldați ruși și a distrus un obuzier autopropulsat Msta-S, precum și trei vehicule militare pe 23 august.
07:00 – În timpul summitului Platformei Internaționale pentru Crimeea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că, în conformitate cu dreptul internațional, Crimeea ar trebui să fie returnată Ucrainei. Erdogan a reiterat, de asemenea, că Turcia nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei în 2014. „Asigurarea siguranței și bunăstării compatrioților noștri tătari din Crimeea se numără, de asemenea, printre prioritățile Turciei”, a declarat Erdogan, citat de CNN.
Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:
- 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie,1 martie, 2 martie, 3 martie
- 4 martie, 5 martie , 6 martie , 7 martie, 8 martie, 9 martie , 10 martie, 11 martie, 12 martie,
- 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie,20 martie, 21 martie
- 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie;
- 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie;5 aprilie; 6 aprilie; 7 aprilie; 8 aprilie, 9 aprilie;
- 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie;13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie,17 aprilie,
- 18 aprilie,19 aprilie; 20 aprilie; 21 aprilie;22 aprilie; 23 aprilie; 24 aprilie,25 aprilie;
- 26 aprilie;27 aprilie; 28 aprilie; 29 aprilie;30 aprilie; 1 mai;2 mai; 3 mai;4 mai;
- 5 mai; 6 mai; 7 mai; 8 mai; 9 mai; 10 mai; 11 mai; 12 mai; 13 mai; 14 mai; 15 mai;
- 16 mai;17 mai; 18 mai;19 mai;20 mai;21 mai;22 mai; 23 mai;24 mai;25 mai; 26 mai;
- 27 mai; 28 mai; 29 mai; 30 mai; 31 mai; 1 iunie; 2 iunie; 3 iunie; 4 iunie; 5 iunie;6 iunie;
- 7 iunie; 8 iunie; 9 iunie; 10 iunie; 11 iunie;12 iunie; 13 iunie;14 iunie; 15 iunie; 16 iunie;17 iunie;
- 18 iunie; 19 iunie; 20 iunie; 21 iunie; 22 iunie; 23 iunie; 24 iunie;25 iunie;26 iunie;
- 27 iunie;28 iunie; 29 iunie; 30 iunie; 1 iulie; 2 iulie; 3 iulie; 4 iulie; 5 iulie; 6 iulie;7 iulie;8 iulie;
- 9 iulie; 10 iulie; 11 iulie; 12 iulie; 13 iulie; 14 iulie; 15 iulie; 16 iulie, 17 iulie; 18 iulie; 19 iulie;
- 20 iulie; 21 iulie; 22 iulie; 23 iulie; 24 iulie; 25 iulie;26 iulie;27 iulie; 28 iulie; 29 iulie;
- 30 iulie; 31 iulie; 1 august; 2 august; 3 august; 4 august, 5 august, 6 august; 7 august;
- 8 august;9 august;10 august; 11 august;12 august;13 august;14 august;15 august;16 august;
- 17 august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august; 23 august
Foto: Pixabay
Comentarii
[…] august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august;23 august; 24 august; 25 […]
[…] august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august;23 august; 24 august; 25 […]
[…] august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august;23 august; 24 august; 25 […]
[…] august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august;23 august; 24 august; 25 […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/live-6-luni-de-razboi-ucraina-se-pregateste-pentru-atacuri-rusesti-zelenski-teritorii-cucerite/ […]