Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


213 zile de război în Ucraina / Zelenski le cere ucrainenilor din regiunile ocupate „să saboteze orice acțiune a inamicului”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

În timp ce Occidentul transmite că așa-zisele referendumuri „ilegale” de alipire la Federația Rusă nu vor fi recunoscute, președintele Ucrainei le-a cerut cetățenilor din regiunile ocupate de ruși să facă tot posibilul să scape de mobilizarea forțată. În cazul în care vor ajunge cu forța în armata rusă, Zelenski le transmite să „saboteze orice activitate a inamicului” și să transmită informații serviciilor secrete ucrainene. Campania de mobilizare din Federația Rusă „copleșește un sistem birocratic ineficient și nemotivat”, a arătat Institute for The Study of War, în analiza zilnică. Este cea de-a 213-a zi a războiului din Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 213 a războiului din Ucraina: 

19:02 – Ucraina a tăiat legăturile diplomatice cu Iranul și a retras acreditarea ambasadorului iranian în Kiev, după ce Federația Rusă a lansat un atac asupra orașului Odessa folosind drone kamikaze, relatează Kyiv Independent.

18:30 – Volodîmîr Zelenski susține că aproximativ 50 de soldați ucraineni sunt uciși zilnic, potrivit unui interviu acordat unui ziar francez.

18:16 – Vladimir Putin a promulgat o Lege prin care înăsprește pedepsele aplicate soldaților care dezertează și se predau de bună voie, a transmis publicația rusă Interfax.

DETALII AICI.

16:17 – Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis, într-o declarație acordată BBC, că amenințările lansate de Vladimir Putin, legate de folosirea armelor nucleare, trebuie luate în serios, întrucât războiul declanșat în Ucraina a ajuns într-un punct „periculos”.

DETALII AICI.

14:38 – Vladimir Putin ar fi refuzat să retragă trupele ruse din Herson, deși generalii i-au cerut acest lucru pe fondul contraofensivei ucrainene, au declarat oficiali americani pentru New York Times.

14:06 – 8 nave care transportă aproximativ 131.300 de tone de produse agricole au plecat din porturile Odessa și Chornomorsk, către Asia, Africa și Europa, notează Ukrinform.

12:38 – Charles Michel, liderul Consiliului European, a cerut țărilor din Uniunea Europeană să dea dovadă „de deschidere către cei care nu vor să fie instrumentalizați de către Kremlin” și să le permită rușilor care fug de mobilizare să se refugieze în statele membre, potrivit Kyiv Independent.

11:54 – SUA va impune „măsuri economice suplimentare rapide și severe”, dacă Rusia va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

11:40 – Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean al Lugansk-ului, susține că în orașul Starobilsk, cetățenii au fost forțați să iasă din case să voteze la așa-zisul referendum, notează The Guardian.

11:23 – Vineri, 23,6% dintre cetățenii din Donetsk ar fi votat la așa-zisul referendum, potrivit agenției de presă rusă TASS. În Zaporojie, procentul a fost de 20,5%, iar în Herson de 15%, potrivit Interfax.

11:20 – Președintele Klaus Iohannis a declarat că România, ca parte a NATO, „este pregătită pentru orice scenariu” în cazul invaziei ruse în Ucraina, menționând că varianta dorită de oficialii de la București este retragerea Rusiei din țara vecină. Șeful statului a dat asigurări că, deși suntem „într-o poziție specială”, România nu va intra în război.

DETALII AICI.

11:00 – 5 civili, printre care doi copii, au fost răniți în urma bombardamentelor ruse din regiunea Harkiv, susține Oleg Syniehubov, guvernatorul regiunii, citat de Kyiv Independent.

10:50 – 2 civili au fost uciși pe 23 septembrie în regiunea Donetsk, a anunțat Guvernatorul Pavlo Kyrylenko, citat de Kyiv Independent.

De la debutul invaziei, 882 de persoane au fost ucise în Donetsk, deși numărul victimelor din Mariupol nu este, încă, clar.

10:30 – Institute for the Study of War (ISW) susține că eforturile lui Putin de a mobiliza rezerviștii vor eșua cel mai probabil, în cazul în care Rusia nu își rezolvă problemele sistemice.

ISW citează bloggerii ruși, care au acuzat că autoritățile ruse emit ordine de mobilizare ilegale și că armata rusă aduce bărbați care nu îndeplinesc criteriile stabilite de Kremlin, în special cele legate de experiența în luptă.

Campania de mobilizare „copleșește un sistem birocratic ineficient și nemotivat și cel mai probabil va eșua să genereze forțe pregătite de luptă într-un timp atât de scurt”.

10:20 – Volodîmîr Zelenski le-a cerut cetățenilor ucraineni care trăiesc sub ocupație rusă să se salveze și să ajute Ucraina „să slăbească forțele ruse și să distrugă ocupanții”, relatează Kyiv Independent.

Președintele ucrainean le-a mai transmis să „se ascundă de mobilizarea rusă, să ignore scrisorile de mobilizare și să încerce să ajungă pe teritoriul ucrainean”.

Totodată, liderul de la Kiev i-a îndemnat pe cei care sunt mobilizați cu forța în armata rusă să „saboteze orice activitate a inamicului, să transmită Ucrainei informații legate de bazele militare, depozitele de muniție și, când au oportunitatea, să vină la pozițiile armatei ucrainene”.

10:15 – Orașul Zaporojie a fost din nou lovit de bombardamentele Federației Ruse.

10:05 – 436 de trupuri neînsuflețite ale unor cetățeni ucraineni au fost scoase din groapa comună de la Izium, potrivit autorităților ucrainene, relatează Kyiv Independent.

Cele mai multe prezintă urmele unei morți violente, iar 30 de corpuri au semne de tortură.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW