Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Ziua 128 a războiului din Ucraina | Bombardamente puternice asupra Odesei 

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 iulie 2022

După retragerea de pe Insula Șerpilor, Armata rusă a lansat vineri dimineață atacuri cu rachete asupra orașului Odesa. Potrivit unui oficial ucrainean, citat de agenția UNIAN, cel puțin 18 persoane au fost ucise, dintre care doi copii, iar alte 30 au fost rănite. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 128 a războiului din Ucraina: 

21: 00 – Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat, vineri seară, armata rusă că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, la o zi după retragerea forţelor militare ruse de pe acest teritoriu.

18:31 – Numărul persoanelor ucise în urma atacurilor cu rachete rusești de peste noapte asupra unei clădiri rezidențiale și a unor stațiuni din Odesa, în sudul Ucrainei, a crescut la cel puțin 21, potrivit autorităților locale.

17:38 – Un tribunal italian a respins cererile de deblocare a iahtului oligarhului rus Alexei Mordashov, care a fost confiscat de poliție ca parte a unei campanii a statelor occidentale care-i viza pe rușii bogați, după invazia din Ucraina.

17:27 – Școlile din Kiev se vor redeschide la 1 septembrie, au anunțat autoritățile locale, citate de The Guardian.

17:18 – Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat, vineri, că exporturile de cereale au scăzut cu 43% de la an la an, ajungând la 1,41 milioane de tone în iunie, după ce s-au prăbușit de la începutul războiului, deoarece porturile din Marea Neagră – ruta cheie pentru transporturi – au fost în mare parte închise.

17:02 – Finlanda şi Turcia nu au discutat despre extrădarea anumitor indivizi sau grupuri de persoane în timpul negocierilor de la summitul NATO de la Madrid din această săptămână, a declarat vineri ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, relatează Reuters.

16:44 – Moscova i-a instruit pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorinţa lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti, relatează The Guardian.

15:39 – Vladimir Putin a crescut riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii Shell şi japonezi să plece, relatează Reuters.

14:14 – Cetăţenii ruşi vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a renunţat la regimul vechi de un deceniu care nu presupunea emiterea vizelor şi care a facilitat călătoriile peste graniţe pentru cetăţenii ambelor ţări, relatează CNN.

13:56 – Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a cerut guvernului ucrainean să accelereze implementarea reformelor anticorupție, după ce țara a primit aviz pozitiv pentru candidatura la Uniunea Europeană (UE), într-un discurs adresat parlamentului Ucrainei vineri, 1 iulie, citat de cotidianul Le Monde. Totodată, șefa CE a asigurat țara vecină de sprijinul statelor membre pe drumul către aderare.

DETALII AICI

12:44 – După ce Bulgaria a anunțat expulzarea a 70 de diplomați ruși, Federația Rusă a amenințat cu închiderea ambasadei ruse de la Sofia, relatează Reuters. La rândul său, Kiril Petkov, prim-ministrul interimar al Bulgariei, a cerut Moscovei să își retragă „ultimatumul diplomatic”, „în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare”. Relația dintre cele două țări apropiate s-a fracturat în urma invaziei ruse în Ucraina, condamnată ferm de Bulgaria.

DETALII AICI

11:58 – Federația Rusă a reţinut un om de ştiinţă în Siberia, suspectat de trădare de stat pentru că ar fi colaborat cu serviciile de securitate ale Chinei, au declarat autorităţile regionale şi familia bărbatului. Inculpatul ar avea cancer în stadiu terminal, a relatat agenţia de presă de stat TASS, citată de Reuters.

9:56 – Acțiunile Gazprom a scăzut joi cu peste 25%, în urma deciziei companiei ruse de stat de a nu plăti dividende, transmite CNBC.

9:54 – Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că Ankara ar putea încă bloca procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO dacă cele două ţări nu răspund pe deplin aşteptărilor sale, relatează The Guardian.

DETALII AICI

9:40 – Poliţia de Frontieră anunţă că 12.154 de cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere cu 3,444% faţă de ziua precedentă.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 30.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.378.997 cetăţeni ucraineni.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW