Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


334 de zile de război în Ucraina / Reacția lui Zelenski, după acuzațiile de corupție din Guvern: Nu ne vom mai întoarce la ce se întâmpla în trecut

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Volodîmîr Zelenski a vorbit în noaptea dinspre duminică spre luni despre cazul adjunctului ministrului Infrastructurii, arestat pentru că a luat mită peste 400.000 de dolari pentru a achiziționa generatoare de curent, și a spus că Ucraina nu va mai tolera cazurile de corupție. Presa rusă citează serviciile de informații și susține, fără dovezi, că Ucraina depozitează armele și muniția primită din Occident în zona centralelor nucleare, iar trupele ruse nu pot lansa atacuri din cauza riscului de accidente nucleare. Între timp, Ucraina continuă să pună presiune pe Germania, care a transmis că „nu va sta în calea” unei țări dacă decide să trimită tancuri Leopard II în țara afectată de invazia rusă. Luni, 23 ianuarie, se împlinesc 334 de zile de război în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 334 a războiului din Ucraina: 

20:45 – Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să aloce încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce Berlinul – unde declaraţiile ministrului de externe, Annalena Baerbock, au dat naştere la oarece confuzie – se confruntă cu presiuni în legătură cu solicitările Kievului de a-i furniza tancurile Leopard fabricate în Germania, relatează Reuters.

17:40 – Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident în centralele nucleare din ţară, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens, relatează Reuters.

16:41 – Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol mobilizează bărbați cu vârsta de până la 55 ani în așa-numitul contingent de „pacificatori”. Acestora li se propune hrană, îmbrăcăminte, loc de cazare și o remunerație de la 2.800 ruble, relatează jurnal.md.

Așa numitul Contingent de „pacificatori” de la Tiraspol invită cetățenii să se înscrie în rândurile armate pentru o perioadă de trei luni, care va începe la 1 martie.

DETALII, AICI.

16:17 – 5 regiuni ucrainene s-au confruntat luni cu pene de curent de urgență, declanșate odată ce consumul a crescut la un nivel necontrolabil, a transmis operatorul ucrainean Ukrenergo.

15:34 – Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkēvičs, a anunțat că țara pe care o reprezintă își va diminua relațiile diplomatice cu Federația Rusă și a informat că ambasadorul rus din țară trebuie să plece până pe 24 februarie, potrivit The Guardian.

Decizia a fost luată „în semn de solidaritate” cu Estonia, la scurt timp după ce diplomația rusă a acuzat țara baltică de „rusofobie totală” și a anunțat că ambasadorul eston din Rusia trebuie să plece până luna viitoare.

La rândul ei, Estonia a anunțat că ambasadorul rus trebuie să părăsească țara.

14:45 – Polonia continuă să pună presiune pe Germania și susține că este gata să trimită tancuri Leopard II Ucrainei fără acordul Guvernului de la Berlin, în timp ce oficialii germani susțin că nu au primit nicio cerere formală în acest sens, notează The Guardian.

Concret, premierul polonez a spus că Guvernul pe care îl conduce va cere Berlinului permisiunea să trimită tancurile fabricate în Germania, deși consensul „este în plan secund”.

Chiar dacă nu obținem aprobarea, tot ne vom trimite tancurile și alte echipamente în Ucraina”, a spus Morawiecki.

12:28 – Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, susține că decizia legată de trimiterea tancurilor Leopard II în Ucraina va fi luată „curând”, potrivit unei declarații citată de Kyiv Independent.

12:24 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

10:15 – Armata Ucrainei susține că Federația Rusă a trimis noi trupe în regiunea Herson, echipate doar cu „arme mici și veste anti-glonț”.

10:10 – Relația dintre șeful grupării de mercenari Wagner, Yegheny Prigozhin, și conducerea politică a Federației Ruse pare să fie la un punct minim în ultimele luni, după ce trupele sale au eșuat să cucerească orașul Bahmut, notează Institute for the Study of War în analiza zilnică.

10:00 – Parchetul general ucrainean susține că cel puțin 459 de copii au fost uciși de la debutul invaziei ruse, potrivit datelor furnizate de Kyiv Independent.

9:50 – Andriy Melnyk, adjunctul ministrului ucrainean de Externe, pune presiune pe Germania să aprobe livrările de tancuri Leopard II.

Aș vrea să vă reamintesc că Ucraina a cerut Germaniei tancuri Leopard încă din 3 martie 2022, în cea de-a 7-a zi după ce Rusia a început războiul de anihilare a statului și națiunii ucrainene. Astăzi este cea de-a 334-a zi a războiului barbar. Poate ar fi cazul să repezim acest proces?”, a scris Melnyk, pe Twitter.

9:45 – Serviciul secret de informații al Federației Ruse, SVR, susține că armata ucraineană depozitează armele și munițiile livrate de Occident în regiunile în care sunt amplasate centrale nucleare, relatează TASS.

Agenția rusă arată, fără a furniza dovezi în acest sens, că forțele ucrainene ar fi luat această decizie pentru a evita un posibil atac lansat de trupele ruse, din cauza riscului de accident nuclear.

9:35 – Volodîmîr Zelenski a vorbit despre cazul adjunctului ministrului pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii, arestat pentru că a luat mită peste 400.000 de dolari pentru a achiziționa generatoare de curent, și a spus că Ucraina nu va mai tolera cazurile de corupție.

Președintele Ucrainei a mai spus că pe parcursul acestei săptămâni va anunța o serie de „decizii cheie” prin care să întărească lupta anti-corupție din țară.

Vreau să fiu clar, nu ne vom mai întoarce la ce se întâmpla în trecut, la modalitatea prin care anumite persoane apropiate de instituțiile de stat sau prin care cei care și-au trăit viața vânând poziții obișnuiau să trăiască”, a adăugat Zelenski, în mesajul transmis în noaptea dinspre duminică spre luni.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE CAZUL DE CORUPȚIE DIN GUVERNUL UCRAINEAN AICI.

9:30 – Ministrul de Externe al Germaniei a transmis că țara pe care o reprezintă „nu va sta în calea” Poloniei sau altei țări, dacă va decide să trimită pe cont propriu tancuri Leopard în Ucraina, relatează The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW