Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua 185 a războiului / Volodimir Zelenski: Situația de la Zaporojie rămâne foarte riscantă

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 august 2022

Sâmbătă, 27 august, ziua 185 a războiului din Ucraina. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne încă „foarte riscantă”, după ce două dintre cele șase reactoare au fost reconectate la rețea în urma bombardamentelor care au dus la deconectarea celei mai mari centrale nucleare din Europa pentru prima dată în istoria sa.

„Permiteți-mi să subliniez că situația rămâne foarte riscantă și periculoasă”, a declarat el în discursul său obișnuit de vineri seara, lăudând experții ucraineni care lucrează pentru a „evita cel mai rău scenariu”.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 185 a războiului din Ucraina: 

20:15 – Organizațiile britanice au fost îndemnate să își consolideze apărarea cibernetică pentru a se pregăti pentru o perioadă prelungită de „amenințare sporită” din cauza războiului din Ucraina.

Centrul Național de Securitate Cibernetică (National Cyber Security Centre – NCSC) a publicat ghidul împreună cu sfaturi pentru a ajuta companiile să își consolideze apărarea.

19:51 – Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei și instruiește personalul ucrainean din Marea Britanie pentru a le folosi la curățarea coastelor lor de mine, a anunțat Ministerul Apărării.

19:32 – Putin plasează soldați înarmați în apropierea școlilor din teritoriile ocupate. Presa rusă controlată de stat RIA Novosti a raportat ordinul ca fiind o măsură de securitate. Cu toate acestea, el urmează rapoartelor potrivit cărora forțele rusești amenință părinții din teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei pentru a-i determina să trimită copiii la școli controlate de Rusia. Profesorii sunt, de asemenea, presați să predea o programă de învățământ aprobată de Rusia.

19:06 – Polonia și Republica Cehă au convenit să protejeze spațiul aerian al aliatului lor din NATO, – Slovacia, în timp ce aceasta își modernizează forțele aeriene, trecând de la vechile avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică la un nou lot de avioane F-16 din SUA. Acordul urmează să intre în vigoare la începutul lunii septembrie și va dura un an și jumătate, au convenit miniștrii apărării din aceste țări în cadrul unei întâlniri care a avut loc în timpul Festivalului Internațional de Aviație din Slovacia.

Slovacia și-a exprimat dorința de a transfera Ucrainei avioanele imobilizate la sol, dar ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord cu Kievul.

Nad a declarat: „Posibilitatea este pe masă și, odată ce va exista un acord, vă vom informa”.

18:30 – Potrivit procurorilor, un locuitor al satului Slatyne, în vârstă de 43 de ani, împărtășea pozițiile militare ucrainene cu forțele rusești prin intermediul Telegram, din martie până în august. Cel puțin una dintre informările sale, la 21 iunie, a dus la lovirea pozițiilor ucrainene de către forțele rusești.

18:01 – Atacurile rusești au distrus 10.000 de obiective civile în regiunea Mykolaiv. Potrivit administrației militare din regiunea Mykolaiv, printre siturile distruse se numără 6.466 de case și clădiri de apartamente, 331 de instituții de învățământ, 117 întreprinderi industriale, 67 de unități medicale.

17:28 – Rusia a returnat Ucrainei cadavrele a 541 de soldați ucraineni căzuți la datorie. Oleg Kotenko, comisarul ucrainean pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale, a declarat că 428 de cadavre au fost aduse de la Mariupol, dintre care peste 300 erau apărători ai Azovstal.

16:58 – Primar: O rachetă rusească a lovit o întreprindere din Harkov. Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat că Rusia a lovit cu o rachetă Uragan o fabrică situată în cartierul Shevchenkivskiy din oraș. Nu au fost raportate victime.

16:23 – Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat zona din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Trupele Moscovei au „bombardat în mod repetat” zona centralei nucleare în ultima zi, a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. Ministerul rus al Apărării a afirmat că trupele ucrainene „au bombardat teritoriul centralei de trei ori” în ultima zi.

15:05 – Atacurile rusești au distrus 10.000 de obiective civile în regiunea Mykolaiv. Potrivit administrației militare din regiunea Mykolaiv, printre siturile distruse se numără 6.466 de case și clădiri de apartamente, 331 de instituții de învățământ, 117 întreprinderi industriale, 67 de unități medicale.

14:14 – Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de „pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters.

12:05 – Putin plasează soldați înarmați în apropierea școlilor din teritoriile ocupate. Presa rusă controlată de stat RIA Novosti a raportat ordinul ca fiind o măsură de securitate. Cu toate acestea, el urmează rapoartelor potrivit cărora forțele rusești amenință părinții din teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei pentru a-i determina să trimită copiii la școli controlate de Rusia. Profesorii sunt, de asemenea, presați să predea o programă de învățământ aprobată de Rusia.

11:54 – Atacurile rusești au ucis 2 civili în regiunea Donețk pe 26 august. Persoanele au fost ucise în Bakhmut, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. Alte 12 persoane au fost rănite în aceeași zi în regiunea Donețk, a declarat Kyrylenko sâmbătă, 27 august.

11:38 – Compania franceză de energie TotalEnergies a anunțat că renunță la participația sa într-un câmp de gaze rusesc despre care s-a raportat săptămâna aceasta că furnizează combustibil care ajunge în avioanele de luptă rusești.

Compania a anunțat că a semnat vineri un acord cu partenerul său local rus, Novatek, pentru a-și vinde cele 49% din zăcământul de gaze Termokarstovoye „în condiții economice care să permită TotalEnergies să recupereze sumele restante investite în acest zăcământ”.

11:26 – Forţele Armate ucrainene au anunţat, sâmbătă, că de la startul invaziei, în data de 24 februarie, în Ucraina au murit 46.500 de soldaţi ruşi.

11:12 – Potrivit Procuraturii regionale din Zaporojie, începând cu luna aprilie, nouă ofițeri ucraineni au început să lucreze pentru Rusia în regiunile ocupate temporar, încălcând articolul 111 din Codul penal ucrainean. Cei șase ofițeri din Melitopol și cei trei din Tokmak ar fi îndeplinit sarcini care le sunt atribuite de forțele rusești din regiunile ocupate, cum ar fi patrularea și perchezițiile. Toți foștii ofițeri au fost concediați din cadrul Poliției Naționale, iar în prezent este în curs de desfășurare o anchetă preliminară.

10:59 – Rusia a crescut intensitatea atacurilor sale în zona Donețk din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, în ultimele cinci zile, potrivit serviciilor secrete britanice. Separatiștii pro-ruși au făcut probabil progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk, dar, în general, forțele rusești au obținut puține câștiguri teritoriale, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

10:42 – Guvernatorul regiunii Donețk spune că trei sferturi din populație a fost evacuată, pe fondul atacurilor rusești din estul Ucrainei.
„Practic, nu există niciun oraș sau localitate importantă care să nu fie supusă bombardamentelor [rusești]”, a declarat Pavlo Kyrylenko.

10:30 – Ucraina suspectează că Moscova intenționează să redirecționeze energia de la centrala nucleară Zaporojie către peninsula Crimeea, care a fost anexată de trupele rusești în 2014. Washingtonul a avertizat joi împotriva unei astfel de acțiuni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, afirmând că încercările de redirecționare a energiei către zonele ocupate sunt „inacceptabile”.

10:17 – Moscova nu va opri „campania militară” din Ucraina chiar dacă Kievul renunță în mod oficial la aspirațiile sale de a adera la NATO, a declarat fostul președinte al Federației Ruse și actual adjunct al șefului Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, citat de US News.

DETALII, AICI.

10:00 – Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)  Rusia a creat o rețea de informații în regiunea Kherson înainte de război. l-a denunțat pe Vitaly Korol, membru al Serviciilor de Securitate ruse, sub suspiciunea de spionaj. În iulie 2021, SBU a expus o rețea de ofițeri de poliție locală din regiunea Kherson care colectau informații pentru Korol. SBU a desfășurat o anchetă și a constatat că rețeaua colecta și transfera informații secrete despre forțele speciale ucrainene, precum și despre situația socio-politică din regiunile ucrainene de la Marea Neagră. Datele Serviciului de Securitate arată că Korol participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

09:35 – Federația Rusă a blocat un acord la Națiunile Unite care viza consolidarea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), deoarece Moscova a obiectat față de o clauză privind controlul asupra centralei electrice Zaporojie din Ucraina.

DETALII, AICI.

09:27 – Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis, sâmbătă, că pentru prima dată din 18 august încoace, forțele rusești nu au obținut câștiguri teritoriale. De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că forțele rusești din zonele ocupate, cel mai probabil, nu vor mai desfășura referendumuri pe 11 septembrie.

Potrivit think tank-ului american, forțele ruse din regiunea Zaporojie ar fi finalizat deja toate pregătirile pentru referendum, dar acestea sunt subminate de „fricțiunile constante din cadrul administrației de ocupație” și de atacurile partizanilor ucraineni. Anterior, la 17 august, adjunctul șefului Consiliului din regiunea Kherson, Iurii Sobolevskyi, a raportat, de asemenea, că forțele ruse ar fi planificat deja să amâne referendumul mai târziu de 11 septembrie.

09:00 – Pentagonul atribuie un contract pentru procurarea de NASAMS -un sistem de apărare aeriană la sol cu rază scurtă și medie de acțiune- pentru Ucraina. Compania Raytheon Missiles and Defense, cu sediul în SUA, a primit un contract de 182 de milioane de dolari pentru a achiziționa sistemele NASAMS pentru Ucraina. Acest sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune este foarte adaptabil și asigură apărare împotriva dronelor, rachetelor de croazieră, elicopterelor și avioanelor.

08:33 – Mai mulți martori au relatat că Rusia transportă echipamente militare grele în Crimeea. Vagoane de tren încărcate cu echipament militar greu au fost observate de martori oculari în gara Taman din Rusia, care se află la intrarea pe podul Kerch care duce spre Crimeea anexată, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty. Potrivit postului de știri, pe platforma feroviară se aflau vehicule grele de geniu de luptă, obuziere autopropulsate, vehicule blindate și tancuri militare și de combustibil.

08:00 – Două cartiere centrale din Harkov au fost bombardate în cursul nopții de 26 spre 27 august, potrivit primarului din Harkov, Ihor Terekhov. Nu au fost raportate victime până acum.

07:20 – Evhen Evtușenko, șeful administrației districtului Nikopol, a raportat că forțele ruse au tras două rachete Kh-22 asupra așezării Pokrovske. Mai multe clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor în comunitatea Chervonohryhorivka și în orașul Marhanets. Nu au fost raportate victime până acum.

07:00 – Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina a exportat, până în prezent, un milion tone de produse agricole din porturile sale la Marea Neagră, conform termenilor acordului privind exportul de cereale, intermediat de Turcia şi ONU, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW