Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


175 de zile de război / Regiunea Odesa, ținta unui atac cu rachete rusești

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 august 2022

Miercuri, 17 august, ziua 175 a războiului din Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmite, în cel mai recent raport privind războiul din Ucraina, că atacurile asupra pozițiilor rusești din Crimeea fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană mai amplă. Grupul de reflecție american a relatat că exploziile din apropierea pozițiilor rusești din 16 august în Crimeea și din jurul acesteia „fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul malului vestic al râului Dnipro”.

Deși Ucraina nu a confirmat implicarea, ISW sugerează că țintirea de către Ucraina a pozițiilor rusești din Crimeea este în concordanță cu alte eforturi de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești care sprijină direct forțele rusești mai departe în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 175 a războiului din Ucraina:

20:38 – Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis că inspecţia AEIA la centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o obligaţie internaţională, la care Federaţia Rusă este parte şi pe care este obligată să o onoreze.

DETALII AICI

18:26 – Ucraina ameninţă să distrugă Podul de la Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova cu scopul de a lega Rusia de Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014 şi în care au avut loc mai multe explozii în baze militare ruseşti, relatează AFP.

17:00 – Primele vagoane cu cereale ucrainene vor ajunge joi dimineața în portul Galați. Transportul va ajunge în România pe calea ferată recent reabilitată dintre orașul Galați și punctul de trecere a frontierei.

„Primul tren este deja la graniţă, sunt cel puţin 20 de vagoane încărcate cu grâu. Este primul dintr-o serie de trenuri livrate dinspre Ucraina. În Port este pregătită o barjă pentru 6.000 de tone. Ele vor fi încărcate şi vor pleca pe Marea Neagră, vor tranzita Bosforul şi de acolo mai departe, unde trebuie să fie livrate”, a declarat Dan Tivilichi, director general adjunct al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, citat de Mediafax.

16:50 – Alte patru nave de marfă au plecat din porturile Odesa și Chornomorsk de la Marea Neagră. Agenția turcă de stat Anadolu a raportat că navele care transportau produse agricole, inclusiv ulei de floarea-soarelui și porumb, au părăsit porturile în cadrul acordului negociat de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale prin ruta comercială cheie a Ucrainei.

16:39 – Președintele Volodymyr Zelensky le-a cerut rezidenților din teritoriile ocupate de Rusia să evite să se apropie de facilitățile militare rusești unde sunt depozitate muniții și echipamente. Avertismentul vine după incidentele în care au fost raportate explozii într-un depozit rusesc de muniție din nordul Crimeei, ceea ce a dus la un al doilea presupus atac ucrainean în peninsula ocupată în luna august.

16:20 – Cel puțin 12 ruși au fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka, potrivit armatei ucrainene.

16:11 – Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat miercuri că, contrar afirmațiilor repetate ale Rusiei potrivit cărora forțele sale au distrus sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Ucraina, Kievul deține încă toate unitățile. Începând cu 1 august, SUA au furnizat Ucrainei 16 HIMARS.

16:00 – O „înghețare” a conflictului din Ucraina de tipul celei care a urmat ocupației rusești în Donbas nu este posibilă în prezent, a declarat ministrul ucrainean al apărării.

Vorbind pentru filiala în limba ucraineană a postului american Voice of America, Oleksiy Reznikov a declarat: „Nu cred că opțiunea de înghețare este posibilă. Opțiunea de reducere a activității este posibilă, în funcție de sezon. Și, din nou, războiul modern este un război al resurselor. Resursele, bineînțeles, se epuizează de ambele părți. Și, în consecință, fiecare parte are nevoie de timp pentru a se reface”.

Reznikov a mai afirmat că forțele rusești au pierdut cel puțin o treime din capacitatea lor de luptă de la începutul invaziei, în februarie.

15:23 – Rusia se așteaptă ca prețul mediu pentru exporturile de gaze să se dubleze în cursul acestui an, potrivit previziunilor Ministerului Economiei, consultate de Reuters. Cifrele au sugerat că prețul mediu practicat de gigantul energetic de stat Gazprom în 2022 va fi de 730 de dolari (605 lire sterline) pe 1.000 de metri cubi, față de 305 dolari (253 lire sterline) în 2021.

14:56 – Mai multe explozii au fost auzite în apropierea unui centru de comandă rusesc din orașul ocupat Melitopol, a declarat primarul Ivan Fedorov. El a afirmat că o „explozie puternică a răsunat în apropierea bârlogului inamicului” din centrul orașului.

„Vă reamintesc că aici se află unul dintre birourile comandantului ocupanților”, a spus el.

14:23 – Secretarul general al ONU se va întâlni cu Zelensky și Erdogan, la Lviv. Purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, a declarat că Antonio Guterres se va întâlni cu președinții Ucrainei și Turciei, Volodymyr Zelensky și Tayyip Erdogan, în orașul Lviv din vestul țării, pe 18 august, înainte de o vizită în Odesa, în sud, care va avea loc în ziua următoare. Dujarric a adăugat că Guterres va discuta despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie, care este folosită de Moscova ca bază militară pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

14:03 – Rusia desfășoară o campanie de recrutare care vizează cetățeni din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan, potrivit serviciilor de informații militare din Ucraina. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a declarat, de asemenea, că nemulțumirea este în creștere în Cecenia, deoarece localnicii sunt forțați să se alăture trupelor rusești din Ucraina sub amenințarea urmăririi penale și a torturii.

13:25 – Primarul satului Verkhnyo Rogachytsk din regiunea Kherson a fost răpit, a declarat vicepreședintele consiliului regional. Yuri Sobolevsky a declarat că Svitlana Ivanivna a fost luată de acasă marți, în jurul orei 11.00.

El a spus că nu se știe unde a fost dusă, dar a speculat că ar fi vorba de orașul portuar Kakhovka, aflat în apropiere. Ea a fost răpită pentru că a refuzat să coopereze cu rușii, a spus el.

12:57 – Mai multe explozii au fost auzite în centrul orașului Melitopol, ocupat de ruși. Exploziile ar fi avut loc în apropierea unui centru de comandă rusesc, dar victimele nu au fost încă stabilite, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol din regiunea Zaporizhzhia.

12:26 – Liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” în legătură cu securitatea din Crimeea după exploziile raportate ieri, potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice.

Ministerul Apărării (MoD) a declarat că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că un depozit de muniție a explodat marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că o cale ferată și o sub-stație din apropiere au fost, de asemenea, avariate.

Și în timp ce „cauza acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare”, comandanții ruși vor fi probabil „din ce în ce mai preocupați” de securitatea în regiunea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

12:15 – Rusia a pierdut 44.100 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 17 august că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.886 de tancuri, 4.162 de vehicule blindate de luptă, 993 de sisteme de artilerie, 263 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 136 de sisteme de apărare aeriană, 196 de elicoptere, 233 de avioane, 792 de drone și 15 bărci.

12:00 – Statul Major General al Ucrainei a raportat miercuri că forțele rusești continuă să își concentreze eforturile în apropiere de Bakhmut și Novopavlivka în regiunea Donețk. De asemenea, se pare că rușii continuă să desfășoare atacuri în apropiere de Kramatorsk și Avdiivka, precum și să îmbunătățească pozițiile rusești din zonă.

11:37 – Un centru de recreere a fost distrus și trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în Odesa, a declarat un oficial de rang înalt. Serghei Bratchuk, un reprezentant al administrației militare din Odesa, a declarat că în urma atacului a izbucnit un incendiu și clădirile din apropiere au fost avariate. El a precizat că pagubele au fost provocate de două rachete inamice.

11:08 – Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat pe Twitter că a vorbit cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul SUA pentru Ucraina.

10:53 – Mai multe explozii au fost auzite în Mykolaiv. Primarul  Oleksandr Sienkevych a raportat că a auzit explozii în tot orașul în noaptea de 17 august. Guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaly Kim, a raportat, de asemenea, sirene de raid aerian în întreaga regiune.

10:35 – Forțele rusești au atacat de 12 ori regiunea Sumy pe 16 august. Guvernatorul regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a raportat că forțele ruse au atacat comunitățile Khotin, Мykolaivka, Bilopillia, Shalyhyne și Krasnopillia. Nu au fost raportate victime.

10:19 – Armata ucraineană precizează, miercuri, că forțele rusești au suferit pierderi de personal și echipamente în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional „Sud” a raportat că forțele ucrainene au ucis 15 soldați ruși și au distrus o rachetă ghidată antitanc și șase vehicule blindate și militare pe 16 august.

10:00 – Ministerul Educației și Științei a efectuat o inspecție la aproximativ 80% din instituțiile de învățământ ucrainene, constatând că doar 41% dintre acestea au adăposturi și sunt pregătite pentru revenirea în persoană a elevilor în școli. Se pare că oblasturile Mykolaiv și Poltava au cele mai puține instituții pregătite pentru următorul an școlar.

09:38 – Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației din regiunea Odesa, a raportat că atacurile cu rachete rusești din noaptea de 17 august au rănit trei persoane și au distrus un centru de recreere și mai multe clădiri.

09:30 – Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a raportat că forțele rusești au bombardat districtele Nikopolskyi și Kryvorizkyi din regiune în noaptea de 17 august. Potrivit lui Reznichenko, au fost avariate mai multe case, o conductă de gaz și o afacere locală.

09:22 – Potrivit primarului din Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, forțele rusești au tras două rachete asupra Universității Naționale Petro Mohyla de la Marea Neagră. Deși nu au fost raportate victime, clădirea a fost avariată.

09:00 – Forțele rusești au ucis 2 persoane și au rănit 7 în regiunea Donețk, marți, 16 august. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a raportat că forțele ruse au ucis două persoane în comunitățile Avdiivka și Zaitseve. Aceste cifre nu includ victimele din Mariupol și Volnovakha, ocupate de ruși.

08:00 – Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației din regiunea Odesa, a raportat că forțele ruse au lansat mai multe rachete spre regiune. Detaliile sunt în curs de clarificare.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW