Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 211 de război în Ucraina / ISW: Mobilizarea nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Joi, 22 septembrie, ziua 211 a războiului din Ucraina. Mobilizarea parțială anunțată de președintele rus, Vladimir Putin, nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă timp de câteva luni, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport privind evoluția războiului. Analiștii thinktank-ului consideră, de asemenea, că declarațiile lui Putin despre armele nucleare nu au însemnat că le va folosi pentru a apăra zonele anexate din Ucraina.

Ordinul lui Putin de a mobiliza o parte din rezerva „antrenată” a Rusiei, adică persoanele care și-au încheiat serviciul obligatoriu de recrutare, nu va genera o putere de luptă semnificativă utilizabilă a Rusiei timp de câteva luni. Ar putea fi suficient pentru a susține nivelurile actuale ale forței de muncă militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor rusești, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 211 a războiului din Ucraina: 

21:29 – Alianţa Nord-Atlantică ”condamnă ferm referendumurile false” de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia, pe motiv că reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, potrivit noul comunicat al blocului militar, citat de News.ro.

De asemenea, NATO subliniază că nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”.

Comunicatul oferă asigurări că aliaţii NATO ”rămân hotărâţi în a oferi sprijin politic şi practic Ucrainei”.

21:05 – Vadym Skibitskyi, un reprezentant al serviciilor secrete ale armatei ucrainene, a avertizat că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina și a menționat că acest lucru ar reprezenta o amenințare pentru toate statele din regiunea Mării Negre, relatează Ukrinform.

20:37 – China, prin vocea ministrului de Externe, Wang Yi, cere, în timpul Adunării ONU, ca investigațiile referitoare la crimele comise de forțele ruse în Ucraina să fie realizate într-un mod „obiectiv și bazat pe fapte”, fără să fie „politizate”, relatează The Guardian.

20:30 – Două surse citate de CNN susțin că Vladimir Putin ar da ordine generalilor aflați pe câmpul de luptă în Ucraina.

20:05 – Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce a acuzat Ucraina şi aliaţii săi occidentali de „impunitate” în regiunea ucraineană estică Donbas, relatează The Guardian.

19:00 – Cetățenii ruși care fug din calea mobilizării ordonată de Vladimir Putin pot primi protecție în Germania, a anunțat ministrul german de Interne, citat de The Guardian.

18:58 – Prim-procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat că există „dovezi rezonabile” pentru a crede că au fost comise crime care intră în jurisdicția parchetului în timpul invaziei ruse în Ucraina, notează The Guardian.

18:56 – Kazahstan a anunțat că va permite cetățenilor ruși să locuiască în țara din centrul Asiei doar cu permisiunea Kremlinului, pe fondul mobilizării anunțată de Vladimir Putin, notează Kyiv Independent.

18:52 – Forțele ruse au intensificat atacurile aeriene în Sudul Ucrainei și se folosesc inclusiv de drone kamikaze iraniene, relatează Ukrinform.

18:30 – „Cu cât capturăm mai mulți ocupanți, cu atât cresc șansele ca oamenii noștri să se întoarcă acasă”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Rezhnikov, citat de Ukrinform.

Oficialul s-a referit la schimbul de prizonieri anunțat joi între Rusia și Ucraina.

17:54 – Separatiștii din Donetsk ar plănui să le permită tinerilor cu vârsta între 13 și 17 ani să voteze la așa-zisul referendum organizat pentru alipirea la Federația Rusă, avertizează serviciul de informații al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

Minorii ar urma să voteze doar acompaniați de părinți sau tutori, în ceea ce autoritățile ucrainene denunță „o încercare artificială de a crește lipsa voturilor”.

17:13 – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) susține că în Federația Rusă există „un climat de teamă și intimidare”, amplificat odată cu invazia rusă în Ucraina, într-un raport publicat joi.

DETALII AICI.

17:00 – Majoritatea ucrainenilor nu vor să se mute definitiv în SUA sau UE. Întrebați dacă s-ar muta permanent în Uniunea Europeană sau în SUA dacă li s-ar acorda cetățenia acolo fără condiții, 91% dintre ucraineni au răspuns „nu”, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev. În octombrie 2020, 69% au spus „nu”.

16:50 – Kremlinul a fost determinat să dezmintă categoric informațiile publicate de serviciul de presă independent Novaya Gazeta Europe, potrivit cărora o clauză nedezvăluită din decretul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială prevedea ca un milion de rezerviști să fie înrolați pentru a lupta în Ucraina.

16:46 – O navă care transporta 30.000 de tone de grâu pentru Afganistan a plecat din Odesa. În total, Ucraina a exportat 4,4 milioane de tone de produse agricole de când a semnat acordul cu Rusia privind cerealele, susținut de ONU, în iulie, potrivit Ministerului Infrastructurii.

16:37 – Ministrul slovac al Apărării a declarat că mobilizarea parțială anunțată de președintele Rusiei va duce la sfârșitul lui Putin. Jaroslav Nad a calificat, totodată, drept „jalnic” discursul lui Vladimir Putin adresat națiunii.

Nad a comentat, de asemenea, și planurile Rusiei de a organiza pseudo-referendumuri pe teritoriile ocupate, spunând că acestea sunt „doar un pretext pentru viitoarele afirmații rusești despre ucrainenii care atacă „pământul rusesc””.

16:28 – Trupele rusești orchestrează un „atac terorist” în Melitopol pentru a da vina pe Ucraina, înainte de un pseudo-referendum în această țară, a raportat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, la 22 septembrie. Trei soldați ruși au fost uciși în urma exploziei; victimele în rândul civililor urmează să fie clarificate, potrivit lui Fedorov.

16:21 – Ann Linde, ministrul suedez de externe, a condamnat arestările protestatarilor anti-război din Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat prima mobilizare militară a țării după cel de-al doilea război mondial. Scriind pe Twitter, Linde i-a descris pe demonstranți ca fiind „curajoși”, care se bucură de „respectul ei profund”.

15:34 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a transmis fotografii ale cetățenilor ucraineni care au fost eliberați de Rusia în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului încoace.

„Ai noștri. Liberi. Continuăm să lucrăm pentru a-i aduce acasă pe toți ucrainenii din captivitatea rusă. Glorie Ucrainei!”, a anunțat Zelenski.

15:29 – Traficul la punctele de trecere a frontierei rusești cu Finlanda și Georgia a crescut brusc după ce anunțul de mobilizare parțială făcut de Vladimir Putin a stârnit temeri că bărbații în vârstă de luptă vor fi chemați să lupte pe frontul din Ucraina.

Prețurile pentru zborurile dus-întors de la Moscova către cele mai apropiate localități străine au crescut la peste 5.000 de dolari, majoritatea biletelor de avion fiind complet epuizate pentru zilele următoare. Rușii au format cozi lungi la punctele de trecere a frontierei cu Georgia.

15:25 – Președintele Emmanuel Macron le-a cerut aliaților Ucrainei să se opună cu fermitate „șantajului” lui Vladimir Putin cu represaliile nucleare.

Vorbind la televiziunea BFM, după ce s-a întors de la Adunarea Generală a ONU de la New York, Macron a declarat: „Sarcina noastră este să ne menținem linia, adică să ajutăm Ucraina, așa cum o facem și acum, să își protejeze teritoriul și să nu atacăm niciodată Rusia”.

Rusia este „foarte clar sub presiune” și a decis „să facă un pas spre escaladare”, dar „nu trebuie să ne lăsăm niciodată duși de val”, a adăugat Macron.

15:12 – Un milion de cetățeni ruși ar putea fi chemați să lupte în războiul din Ucraina, ca parte a campaniei de mobilizare a lui Vladimir Putin, potrivit unui raport al unui ziar rus. Al șaptelea paragraf din decretul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea, destinat uzului intern, prevede că până la un milion de persoane pot fi înrolate în armată, a relatat la 22 septembrie presa rusă Novaya Gazeta, citând surse anonime de la Kremlin. „Au schimbat cifra de mai multe ori și în cele din urmă au ajuns la un milion”, a declarat sursa

14:59 – Vladimir Putin este „disperat” și „blufează” cu amenințările sale de a folosi arme nucleare, potrivit ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko. În discursul său de ieri, președintele rus a avertizat că are „o mulțime de arme pentru a răspunde” la „amenințările occidentale” asupra teritoriului rusesc și a adăugat că nu blufează.

14:12 – Franța va continua să sprijine Ucraina cu arme și instruire, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. Vorbind după o întâlnire cu omologul său german Christine Lambrecht, Lecornu a adăugat că Franța are nevoie de cooperare în cadrul alianței NATO pentru a-și continua sprijinul pentru Kiev.

14:00 – Kremlinul a respins ca fiind „exagerate” informațiile privind un exod al bărbaților ruși în vârstă de luptă, după anunțul lui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială. Potrivit celor mai noi date privind vânzările de zboruri, zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, toate destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate în câteva minute de la anunțul lui Putin de miercuri.

13:55 – Cinci prizonieri de război britanici reținuți de autoritățile ruse au ajuns înapoi în Marea Britanie. Numele celor cinci cetățeni britanici eliberați de forțele susținute de Rusia în Ucraina în cursul nopții au fost confirmate.

Aiden Aslin, Shaun Pinner, Shaun Pinner, John Harding, Dylan Healy și Andrew Hill au fost transportați la Riad, în Arabia Saudită, înainte de a fi readuși în Marea Britanie.

13:42 – Trei soldați ar fi fost uciși după o explozie într-o piață aglomerată din Melitopol, sud-estul Ucrainei

13:13 – Miniştrii de Externe din G7 condamnă „escaladarea” Rusiei în Războiul rus din Ucraina şi anunţă, într-un comunicat publicat joi, că urmează să impună „noi sancţiuni” în urma anunţării unei mobilizări parţiale ruseşti, relatează AFP.

13:05 – Rusia are agenți în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informații Moscovei și permit Rusiei să anticipeze mișcările ucrainene pe câmpul de luptă, a declarat joi reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean, citat de Reuters.

12:49 – Traficul la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a „intensificat” în timpul nopții, a declarat joi dimineață Garda de Frontieră finlandeză, adăugând în același timp că situația este sub control. Reuters relatează că șeful departamentului de afaceri internaționale al poliției de frontieră finlandeze, Matti Pitkaniitty, a declarat: „Este clar că este mai aglomerat”, a spus el, adăugând că situația este sub control și că polițiștii de frontieră sunt pregătiți la nouă puncte de control.

12:34 – Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru rus, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, amenință cu atacuri asupra Europei și SUA. „Vor fi organizate referendumuri, iar republicile Donbas și alte teritorii vor fi admise în Rusia. Protecția tuturor teritoriilor care au aderat va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse.

Rusia a anunțat că nu doar capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru această protecție (…) Toți cetățenii țărilor NATO trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale. Nu există cale de întoarcere”, a spus el

11:58 – Moscow Times a relatat că un birou de recrutare militară rusă și o clădire administrativă au fost atacate peste noapte în două locații diferite, în timpul protestelor împotriva mobilizării.

11:32 – Statul Major General al Ucrainei a raportat la 22 septembrie că Rusia a pierdut 55.510 soldați, 2.236 de tancuri, 4.776 de vehicule blindate de luptă, 3.630 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 169 de sisteme de apărare aeriană, 253 de avioane, 218 de elicoptere, 941 de drone și 15 ambarcațiuni.

11:17 – Atacurile Rusiei au ucis un om în Zaporojie și unul în Nikopol. În ultima zi, forțele rusești au lansat nouă rachete asupra Zaporojie, avariind obiecte de infrastructură și clădiri rezidențiale, o persoană a fost ucisă, a raportat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, la 22 septembrie. De asemenea, Rusia a bombardat Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, cu un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad, avariind 17 case și ucigând un om, potrivit lui Valentyn Reznichenko, guvernatorul acestei regiuni.

10:56 – 5 civili uciși și 12 răniți în regiunea Donețk. În ultima zi, trupele rusești au ucis doi civili la Kurakhove, unul la Bakhmut, unul la Avdiivka, unul la Karlivka și au rănit 12 persoane în regiunea Donețk, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii. Din 24 februarie, Rusia a ucis 873 de civili în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha.

10:30 – Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Mykolaiv, a transmis că în orașul Mykolaiv au fost lansate „tiruri masive de rachete” imediat după miezul nopții. Clădiri cu mai multe etaje au fost avariate, ferestrele au fost sparte, conducte de gaz, conducte de apă, curți de cinematograf și teatru, clădiri administrative au fost avariate.

Cu toate acestea, se pare că nu există victime sau decese în urma loviturilor. Afirmațiile nu au putu fi verificate în mod independent.

10:21 – Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat, potrivit agenției ruse de presă RIA, discursul lui Joe Biden la ONU drept „indecent” și l-a acuzat pe președintele american că l-a citat greșit pe omologul său rus Vladimir Putin.

10:09 – Ministerul britanic al Apărării a publicat informarea zilnică a serviciilor de informații cu privire la modul în care evoluează situația din Ucraina. Acesta s-a concentrat astăzi asupra consecințelor mobilizării parțiale a Rusiei, anunțată ieri de Vladimir Putin, pe care o consideră puțin probabilă ca fiind eficientă.

„Rusia se va lupta probabil cu provocările logistice și administrative chiar și pentru a aduna cei 300.000 de oameni. Probabil că va încerca să înființeze noi formațiuni cu multe dintre aceste trupe, care este puțin probabil să fie eficiente în luptă timp de câteva luni.

Chiar și această mobilizare limitată va fi probabil foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației rusești. Putin acceptă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă atât de necesară. Decizia este, de fapt, o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat voluntarii dispuși să lupte în Ucraina”.

10:01 -Statul Major General al Ucrainei anunță că Rusia mută cu forța locuitorii din așezările din regiunea ocupată Luhansk. Forțele de ocupație rusești au mutat cu forța locuitorii din așezările Honcharivka și Kuzmenivka din districtul Svativskyi din regiunea Luhansk, situate peste râul Oskil de Izium, recent eliberat, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

09:42 – Forțele armate ucrainene au raportat distrugerea unui elicopter rusesc Mi-24 în regiunea Kherson. În cea mai recentă actualizare, Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat 21 de lovituri aeriene și au distrus un elicopter rusesc Mi-24 de la sol în apropiere de Kostromka, în regiunea Kherson, la 21 septembrie. Comandamentul a raportat, de asemenea, distrugerea a două vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 de recunoaștere.

09:30 – Ucraina a anunțat că 215 cetățeni ucraineni și străini au fost eliberați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri, inclusiv luptători care au condus apărarea oțelăriei Azovstal din Mariupol, care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

09:22 – Coreea de Nord a negat că furnizează arme Rusiei, potrivit presei de stat, la câteva săptămâni după ce SUA au afirmat că Moscova se adresează Pyongyangului pentru a-și reface stocurile epuizate de invadarea Ucrainei, relatează Agenția France-Presse.

09:00 – Miniștrii de externe ai UE au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să crească livrările de arme către Kiev, relatează Reuters. Cei 27 de miniștri de externe din blocul comunitar se află la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali la Națiunile Unite.

Detalii, aici.

08:30 – Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, citat de The Guardian.

08:00 – Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a scris pe Telegram, în dimineața zilei de 22 septembrie, că forțele rusești au lovit orașul Zaporojie. Starukh nu a oferit alte detalii despre atac și a spus că încă se stabilesc victimele și pagubele.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW