Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 293 de război în Ucraina / Consiliul European a aprobat un sprijin de 18 miliarde euro pentru Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 decembrie 2022 Etichete: ,

Ungaria a fost de acord să susțină împrumutul comun al Uniunii Europene pentru ajutorarea Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro, bani pe care țara vecină îi va primi anul viitor. Forțele ucrainene au avariat podul cheie din Melitopol, care face legătura între Ucraina și Crimeea. Marți, 13 decembrie, se împlinesc 293 de zile de când Vladimir Putin a ordonat invazia din Ucraina. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sprijinul G7 pentru a organiza, iarna aceasta, un summit care să se concentreze pe punerea în aplicare a planului de pace în 10 puncte al Kievului, care insistă, printre altele, pe retragerea tuturor trupelor ruse din Ucraina, fără concesii teritoriale din partea Kievului, conform The Guardian

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 293 a războiului din Ucraina: 

19:19 – Kremlinul respinge propunerea de pace a făcută de Volodimir Zelenski, afirmând că Ucraina trebuie să accepte noile „realităţi teritoriale”, relatează The Guardian.

18:57 – Firmele Wiebe (Austria) și Arcada Company (România) au finalizat lucrările de reabilitare a 35 de linii de cale ferată și înlocuire a 75 de aparate de cale din Portul Constanța, a anunțat marți, 13 decembrie, CFR Infrastructură. Proiectul este extrem de important pentru transferul cerealelor din Ucraina.

DETALII AICI

16:54 – Peste 1 miliard de euro au fost strânși pentru a sprijini Ucraina în această iarnă, la o conferință de ajutor la Paris, a declarat ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna.

15:36Alerte de raid aerian au fost raportate în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. Oamenii sunt îndemnați să rămână în adăposturi.

14:16 – Zelenski a spus că țara sa are nevoie de încă 800 de milioane de euro pentru a trece peste iarnă și de 1,5 miliarde de euro pentru a restabili daunele pe termen lung aduse rețelei energetice, în cadrul unei conferințe de urgență convocată la Paris pentru a coordona ajutorul umanitar acordat Ucrainei pentru următoarele patru luni.

„Generatoarele sunt la fel de importante ca armura pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască terorii energetice a lui Vladimir Putin din această iarnă”, a spus președintele ucrainean, citat de The Guardian.

13:58 – Forțele ucrainene au avariat podul cheie din Melitopol, oraș ocupat de trupele Federației Ruse. Melitopol este un centru logistic care face legătura între Ucraina și Crimeea. 

12:20 – Președintele francez Emmanuel Macron a transmis că se lucrează la un acord privind scoaterea armelor grele de la Centrala Nucleară Zaporojie.

„Am reușit să protejăm Chornobîl și scopul nostru acum este să protejăm Zaporojie. Săptămânile următoare vor fi cruciale”, a declarat Macron, citat de Reuters. 

12:12 –  Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping vor avea o întrevedere la sfârșitul lunii decembrie, a informat cotidianul rus Vedomosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru sursa citată că data și ordinea de zi a întâlnirii sunt deja cunoscute, dar un anunț oficial va veni mai târziu.

12:00 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul conflictului din țara vecină, conform părții ucrainene:

11:17 – Ungaria a fost de acord să susțină împrumutul comun al Uniunii Europene pentru ajutorarea Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro, bani pe care țara vecină îi va primi anul viitor.

La începutul lunii decembrie, presa internațională relata că Ungaria a blocat prin veto împrumutul pentru Ucraina, dar prim-ministrul maghiar Viktor Orban a catalogat informați drept „fake news”.

DETALII AICI.

10:48 – Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene trebuie să decidă marți dacă sunt gata să ajungă la un acord privind plafonarea prețului gazelor la nivelul UE, a declarat ministrul de Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Jozef Sikela.

10:36Belarus a lansat o inspecție neanunțată pentru a vedea dacă trupele sale sunt pregătite pentru luptă, a anunțat marți ministerul Apărării din țară, conform The Guardian. 

10:00Orașul Klintsy din regiunea de sud a Rusiei Bryansk a fost bombardat peste noapte de Ucraina, a susținut guvernatorul regional, Alexander Bogomaz, într-un mesaj pe Telegram, adăugând însă că nu au fost înregistrate victime sau pagube.

09:00Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a cerut Occidentului să furnizeze baterii de rachete Patriot și alte sisteme moderne de apărare aeriană, pe fondul preocupărilor tot mai mari că atacurile Federației Ruse asupra rețelei ucrainene de electricitate ar putea crea un nou val de refugiați, potrivit The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW