Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 115 de război în Ucraina / Trupele ruse avansează la sud de orașul Izium

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 iunie 2022

Sâmbătă, 18 iunie, în cea de-a 115-a zi de război în țara vecină, luptele continuă în Donbas, iar trupele Federației Ruse avansează la sud de orașul Izium din Estul Ucrainei, urmându-și scopul de a pătrunde cât mai adânc în regiunea Donețsk, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie. 

În discursul său de noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul Bruxelles-ului. În ziua precedentă, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Molodva să primească statutul de candidate la Uniunea Europeană. Zelenski a spus că este o „realizare istorică”.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 115 de război în Ucraina:

18:38 – Autoritățile germane investighează sute de potențiale crime de război comise de trupele ruse în Ucraina, potrivit AFP. 

17:43Sute de persoane îndoliate s-au adunat sâmbătă la o mănăstire din Kiev pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Roman Ratushnyi, un activist și soldat ucrainean în vârstă de 24 de ani, care a murit în luptele din Estul Ucrainei, notează BBC.

Când avea doar 16 ani, el a fost printre primii studenți bătuți de poliție în protestele de la Maidan împotriva președintelui de atunci Viktor Ianukovici în 2013 – proteste care au dus la răsturnarea lui Ianukovici.

„Acum mă simt complet liber în această țară. Și simt că această țară este a mea”, a scris Ratushnyi în 2018.

El ducea o luptă juridică împotriva construcției unui turn de apartamente într-o zonă împădurită de lângă Kiev și a trăit să vadă victoria în instanță în luna ianuarie.

Când Rusia și-a lansat invazia în februarie, Ratushnyi s-a înrolat și a murit pe 9 iunie lângă orașul Izium, cu câteva săptămâni înainte de a împlini 25 de ani.

16:28 – Autoritățile lituaniene au declarat că interzicerea tranzitului pe teritoriul lor către enclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE va intra în vigoare de sâmbătă, potrivit The Guardian.

16:02 – Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a acuzat Federația Rusă că pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a transmis AFP, potrivit News.ro.

MAI MULTE DETALII, AICI.

14:33 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că Ucraina „poate și ar trebui să găzduiască Eurovision Song Contest 2023”.

The Kyiv Independent a transmis vineri, 17 iunie, că următorul Eurovision nu va avea loc în Ucraina din motive de siguranță, în ciuda tradiției ca câștigătorul din anul precedent să găzduiască următorul eveniment.

Organizatorii concursului au spus că Marea Britanie ar putea găzdui concursul, clasându-se pe locul al doilea la ediția de la Torino din 2022.

Kalush Orchestra a câștigat ediția Eurovision Song Contest 2022 cu melodia „Stefania”. 

14:07Rachetele forțelor ruse au lovit un cartier din sudul orașului Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, atacul soldându-se cu cel puțin două victime, au declarat autoritățile locale în postări de pe aplicația de mesagerie Telegram.

Atacul a avut loc în momentul în care s-a confirmat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul Mykolaiv, din Sud, în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a informat Reuters.

Biroul său a anunțat călătoria într-un comunicat în aceeași zi, dar fără a preciza când a avut loc vizita.

„Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat Mykolaiv, care a fost distrusă ca urmare a unei lovituri cu rachete de către forțele ruse”, se arată în comunicat.

14:04 – Paramedicul Yuliya Payevska a fost eliberat din captivitatea rusă. Femeia fusese capturată, împreună cu șoferul ei, la Mariupol, în luna martie, unde ajuta la evacuarea soldaților și civililor răniți, conform BBC

13:36 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începerea invaziei din țara vecină, potrivit părții ucrainene:

13:02 – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a transmis că prin punctele de frontieră au intrat în România 9.147 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 6,3% faţă de ziua precedentă).

De la declanşarea agresiunii Federației Ruse în Ucraina şi până vineri, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 1.230.857 de cetăţeni ucraineni.

12:51 – Aproape 100 de mineri au rămas blocați într-o mină de cărbune din Donețk, după o pamă de curent.

Agenția de presă de stat rusă RIA a dat vina pe Ucraina pentru incident, acuzând-o că a lansat atacuri în regiunea de est, care au cauzat întreruperile de curent, relatează Reuters.

12:39 – Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de ameninţare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2”, a declarat cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbonne.

11:34 – Un banner cu „Slava Ukraini” (Glorie Ucrainei) a apărut la Capela King’s College de la Universitatea Cambridge.

Conducerea King’s College a sugerat că bannerul va fi îndepărtat, dar și-a exprimat îngrijorarea față de cei afectați de război, notează The Guardian

11:18 – Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că „Federația Rusă probabil și-a reînnoit eforturile de a avansa la sud de orașul Izium, în Estul Ucrainei, în ultimele 48 de ore”, urmându-și scopul de a pătrunde cât mai adânc în regiunea Donețsk.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW