Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


327 de zile de război în Ucraina │ Forțele aeriene ruse și bieloruse au început exercițiile militare comune. Luptele continuă în Donbas

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Forțele aeriene ale Federației Ruse și ale statului vecin Belarus vor începe de luni o serie de exerciții militare comune, ce provoacă neliniște în Kiev, din cauza ipotezei potrivit căreia Belarus ar urma să intre în război alături de Rusia. Mai mulți militari ucraineni vor putea participa, în schimb, la antrenamente susținute de Armata Statelor Unite ale Americii, a anunțat Pentagonul pe parcursul serii. Orașul Zaporojie a fost ținta unui atac cu rachete lansat în noaptea dintre duminică spre luni. Este cea de-a 327-a zi a invaziei ruse în Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 327 a războiului din Ucraina: 

19:00 – Marea Britanie va trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei, a confirmat secretarul apărării Ben Wallace.

Astfel, Marea Britanie devine prima putere occidentală care aprovizionează ucrainenii cu tancuri, conform The Guardian.

18:03 – Președintele Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au vorbit luni la telefon, unde au discutat despre conflictul din Ucraina, notează The Guardian.

Cei doi au discutat despre un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, precum și despre exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre și despre modalitățile de a debloca exporturile de îngrășăminte și alimente din Rusia.

17:52 – Un fragment dintr-o rachetă a fost descoperit pe litoralul românesc, în zona Periboina-Săcele, de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Obiectul a fost trimis experților Ministerului Apărării pentru verificări, iar aceștia au transmis luni, 16 ianuarie, că este vorba de un tub al unui motor de start de la o rachetă de proveniență rusă.

Mai multe detalii, aici.

15:02 – Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) își va consolida prezența în Ucraina pentru a ajuta la „prevenirea unui accident nuclear” pe durata conflictului militar, a anunțat șeful AIEA, Rafael Grossi.

13:31 – Numărul persoanelor ucise în urma atacului de sâmbătă asupra orașului Dnipro a crescut la 40, potrivit oficialilor ucraineni citați în presa occidentală.

10:15 – Orașul Zaporojie a fost ținta unui atac lansat de Federația Rusă pe parcursul nopții dintre duminică spre luni, au anunțat oficialii ucraineni citați de The Guardian.

5 civili, inclusiv 2 copii, au fost răniți după ce o rachetă a căzut în apropierea unui bloc de 5 etaje, iar geamurile au fost sparte de suflul exploziei.

10:10 – Armata Ucrainei își menține pozițiile în orașul Soledar, din nordul unui alt oraș cheie pentru luptele din Donbas, Bahmut, a transmis, în analiza zilnică, Ministerul britanic al Apărării.

Luptele au continuat pe parcursul weekendului în jurul orașelor Kremina și Bahmut, iar experții britanici susțin că trupele ucrainene avansează gradual înspre Kremina.

Și Rusia și Ucraina au obținut cu greu succese limitate în cele două sectoare”, se mai arată în analiza experților britanici.

10:05 – Armata SUA a anunțat că va lansa un program de antrenament concentrat pe lupta la scară largă și al cărui scop este de a-i pregăti pe ucraineni să recucerească teritoriile ocupate de Federația Rusă, a anunțat cu o zi în urmă șeful Pentagonului, citat de The Guardian.

10:10 – Federația Rusă și Belarus au început luni o serie de exerciții militare în comun ale forțelor aeriene din cele două state. Oficialii ruși și bieloruși susțin că scopul exercițiului este de a crește compatibilitatea operațională dintre cele două armate, în timp ce Kievul ia în calcul ipoteza potrivit căreia Belarus ar urma să intre în război, alături de Federația Rusă.

10:00 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW