Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Un fragment dintr-o rachetă rusească, descoperit pe litoralul românesc. Explicația Ministerului Apărării

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Un fragment dintr-o rachetă a fost descoperit pe litoralul românesc, în zona Periboina-Săcele, de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Obiectul a fost trimis experților Ministerului Apărării pentru verificări, iar aceștia au transmis luni, 16 ianuarie, că este vorba de un tub al unui motor de start de la o rachetă de proveniență rusă.

Corpul de rachetă a fost descoperit pe parcursul zilei de duminică, după ce a fost scos la mal de valuri în zona Periboina-Săcele. Pirotehniștii ISU Dobrogea au preluat fragmentul și l-au trimis Forțelor Navale Române pentru verificări.

În urma verificărilor, s-a stabilit că este vorba de un „tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc”, potrivit comunicatului transmis de Forțele Navale Române.

Militarii români au mai menționat că elementul descoperit „nu conține materiale pirotehnice sau periculoase” și că nu se află în dotarea Armatei Române, ci este „specific forțelor implicate în războiul ruso-ucrainean”.

Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol”, mai explică reprezentanții Ministerului Apărării.

Totodată, cetățenilor le este recomandat ca în cazul în care observă astfel de tipuri de muniție să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile.

Sursă foto: Inquam photos/ Bogdan Danescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW