Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


330 de zile de război în Ucraina │Zelenski: Nu sunt sigur dacă președintele Rusiei, care apare uneori la TV, este chiar el

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Autoritățile de la Kiev au declanșat o anchetă după accidentul de elicopter soldat cu moartea a 14 persoane, inclusiv ministrul ucrainean de Interne și adjunctul său, în timp ce Volodîmîr Zelenski a transmis condoleanțe și a precizat că cei doi oficiali „nu vor fi ușor de înlocuit”. În paralel, Germania susține că va trimite tancuri produse în țară Ucrainei doar în condițiile în care și SUA va fi de acord să trimită tancuri produse în America. Guvernatorul regiunii Belgorod susține că forțele ucrainene au lansat noi atacuri asupra regiunii de la granița Federației Ruse cu Ucraina. Joi, 19 ianuarie, este cea de-a 330-a zi a războiului din Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 330 a războiului din Ucraina: 

20:27 – Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că s-a înregistrat o „reducere dramatică” a numărului de personal ucrainean la Centrala Nucleară Zaporojie de când forțele ruse au ocupat instalația și orașul din apropiere în martie 2022.

„În mod normal, o instalație ca aceasta are în jur de 10.000 de oameni care lucrează, iar acum noi suntem la 3.000 mai mult sau mai puțin”, a spus Grossi, citat de CNN

17:53 – Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 44 milioane de euro (217,7 milioane de lei) propusă de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. Scopul schemei este compensarea beneficiarilor eligibili pentru o parte din costurile suplimentare suportate ca urmare a creşterilor de preţuri pentru combustibil, energie şi furaje, conform News.ro.

17:17 – Imagini din timpul vizitei președintelui Consiliului Europei, Charles Michel, în Kiev:

14:01 – Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere crearea unui tribunal internațional special care să tragă la răspundere conducerea militară și politică a Federației Ruse pentru crimele de război comise în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Europarlamentarii au mai subliniat că „nu mai este posibil” ca Federația Rusă, condusă de Vladimir Putin, să revină „la relațiile anterioare cu Occidentul”.

DETALII AICI.

13:21 – Președintele Ucrainei a făcut un nou apel către oficialii germani pentru a trimite armament în Ucraina, în special tancuri Leopard II, menționând că „nu este timpul pentru ezitări”, notează Kyiv Independent.

Declarația a fost făcută într-o intervenție în cadrul Forumului de la Davos și se referă la o declarație oferită de un oficial german, prin care spunea că țara pe care o reprezintă va trimite tancuri Ucrainei numai dacă SUA va face la fel (update-ul de la 10:15).

13:15 – „Facem tot ce am promis, ajutăm Federația Rusă cu tot ce are nevoie în această perioadă dificilă (n.r. referindu-se la războiul din Ucraina)”, i-a spus dictatorul Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri la Minsk, potrivit Agenției Belta.

Belarus a permis, pe parcursul invaziei ruse în Ucraina, ca trupele ruse să atace țara vecină de pe teritoriul său și să aducă trupe și echipamente la granița cu Ucraina. Autoritățile de la Kiev se pregătesc inclusiv de posibilitatea ca armata bielorusă să intre în război alături de Rusia, chiar dacă liderul de la Minsk a respins această ipoteză în mai multe rânduri.

13:06 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, se va întâlnit joi cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski, cu premierul Denîs Șmîhal și cu membri ai Parlamentului ucrainean în Kiev, potrivit unui clip video publicat pe pagina de Twitter.

12:44 – Suedia a anunțat că ia în calcul să trimită un sistem de artilerie sub forma unui tun autopropulsat „Archer” Ucrainei, relatează The Guardian. Informația, alături de cea transmisă de New York Times (update-ul de la 9:40), potrivit căreia SUA ar urma să trimită armament Ucrainei pentru a lansa lovituri asupra peninsulei Crimeea, a stârnit reacția Kremlinului.

Acest lucru ar presupune avansarea conflictului la un nou nivel și nu ar putea ieși bine pentru securitatea europeană”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

12:30 – Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a insinuat că Vladimir Putin nu ar fi „în viață”, întrebat în cadrul unei apariții la Forumul de la Davos dacă ia în calcul eventuale discuții de pace cu președintele Federației Ruse, notează Kyiv Independent.

Nu sunt sigur dacă președintele Rusiei, care apare uneori la TV, este chiar el”, a spus Zelenski.

10:51 – Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care joi se află la Berlin, va face „presiuni asupra germanilor” pentru a-şi da acordul ca tancurile lor Leopard să fie transferate în Ucraina, pentru a oferi „într-un moment crucial” capacitatea de a contracara orice potenţială ofensivă de primăvară a Rusiei, a transmis News.ro.

10:15 – Germania a anunțat că va fi de acord să trimită tancuri Leopard în Ucraina în momentul în care SUA va face același lucru cu tancurile produse în America, potrivit unei surse oficiale germane citate de Reuters.

Președintele (n.r. Joe Biden) crede că fiecare stat trebuie să își ia deciziile în mod suveran în ceea ce privește asistența de securitate și echipamentele trimise în Ucraina”, a comentat un purtător de cuvânt al Administrației Biden.

10:10 – Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, susține că trupele ucrainene au lansat noi atacuri aeriene asupra regiunii de la granița Federației Ruse cu Ucraina, soldate cu distrugerea a două clădiri, relatează The Guardian. Oficialul rus a transmis că nu există victime sau persoane rănite.

10:05 – Volodîmîr Zelenski a transmis condoleanțe pentru accidentul de elicopter de miercuri, soldat cu moartea a 14 persoane și rănirea a altor 25, printre care 11 copii.

Președintele ucrainean a precizat că autoritățile de la Kiev au declanșat o anchetă și a menționat că ministrul de Interne, Denys Monastyrsky, și adjunctul său, Yevhen Yenin, morți în urma incidentului, „nu vor fi ușor de înlocuit”.

9:50 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:40 – SUA ia în calcul să ofere Ucrainei armament ofensiv pentru a lansa lovituri asupra peninsulei Crimeea, ocupată de Federația Rusă încă din 2014, „indiferent de riscuri”, a transmis New York Times citând mai multe surse oficiale din administrația Biden.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW