Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


323 de zile de război în Ucraina / Armata ucraineană susține că a ucis 100 de soldați ruși în Soledar

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Orașul Soledar, unde se află și o mină importantă de sare, este punctul fierbinte al luptelor din Donbas, estul Ucrainei. Armata ucraineană a transmis că a ucis 100 de soldați într-un atac cu rachetă asupra orașului, despre care președintele Volodîmîr Zelenski spunea zilele trecute că a fost distrus aproape în totalitate. Ucraina s-a confruntat pe parcursul anului 2022 cu peste 2.000 de atacuri cibernetice, potrivit unor date publicate de Politico. Joi, 12 ianuarie, se împlinesc 323 de zile de război în țara vecină. 

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 323 a războiului din Ucraina: 

20:37 – Armata ucraineană a afirmat joi că desfăşoară contraatacuri în Soledar, oraşul din estul ţării disputat intens cu trupele Moscovei, pe care şeful grupului Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, susţine că îl controlează, deşi Kremlinul s-a ferit să acrediteze această idee, relatează CNN.

19:20 – Comandantul forţelor terestre ale Rusiei, generalul, Oleg Saliukov, care miercuri a fost numit ajunct al noului comandant al operaţiunii militare ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, a mers joi în Belarus pentru a inspecta pregătirea de luptă a forţei comune ruso-belaruse staţionate acolo, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit The Guardian.

19:08 – Rusia şi Ucraina nu au semnat un nou acord de schimb de prizonieri în Turcia, a declarat însărcinata rusă pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, relatează AFP.

17:44 – Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, omul lui Vladimir Putin, l-a numit miercuri pe generalul cu rangul cel mai înalt din Rusia, şeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, în vârstă de 67 ani, pentru a conduce războiul din Ucraina, în cea mai dramatică dintr-o serie de schimbări la nivel de conducere militară de la invadarea Ucrainei, în februarie, relatează Reuters.

DETALII AICI

16:32 – La îndemnarea președintelui Zelenski, armata ucraineană a început să își întărească postura defensivă la granița cu Belarus, chiar dacă nu există semne ale unei posibile invazii din Nord, potrivit Ukrinform.

16:20 – Un adjunct al șefului statului major al Apărării ucrainean, Oleksii Hromov, susține că forțele ruse ar încerca să cucerească întreaga regiune Donetsk „în viitorul apropiat”, notează Kyiv Independent.

Principalul scop al inamicului a rămas cucerirea întregului teritoriu al țării și distrugerea statului ucrainean”, a menționat Hromov.

16:15 – Un soldat rus, în vârstă de 24 de ani, care a refuzat să lupte în Ucraina a fost condamnat la 5 ani de închisoare de un tribunal din sudul Munților Urali, notează The Guardian.

15:07 – Luptele încă sunt în desfășurare în orașul Soledar, potrivit informațiilor lansate de oficiali ucraineni și pro-ruși.

În timp ce adjunctul Ministerului ucrainean al Apărării a menționat că „lupte crâncene” continuă în orașul din Est, un oficial pro-rus din Donbas a transmis că forțele pro-ruse au preluat controlul periferiei din direcția Vest.

13:36 – Deficitul de alimentare cu energie electrică continuă pe teritoriul Ucrainei, din cauza vremii nefavorabile, a transmis operatorul Ukrenergo, citat de Kyiv Independent.

11:51 – Ministerul rus de Externe a impus noi sancțiuni împotriva a 36 de cetățeni britanici, printre care se numără oficiali din Guvern sau jurnaliști, a transmis BBC Rusia.

11:40 – Preşedintele rus Vladimir Putin s-a înfuriat, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, pe unul dintre vicepremierii săi, din cauza unei probleme cu contracte, şi nu a ezitat să-l jignească într-o transmisiune în direct la televiziune, întrebându-l ”de ce faci pe prostul?”, relatează News.ro.

11:11 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit informațiilor furnizate de oficialii ucraineni:

10:15 – 100 de soldați ruși ar fi fost uciși în Soledar în urma unui atac cu rachete lansat de armata ucraineană, a transmis conducerea forțelor speciale ucrainene, citate de Kyiv Independent.

10:10 – Peste 2.000 de atacuri cibernetice au lovit Ucraina pe parcursul anului 2022, notează Politico. Peste 300 dintre ele au avut loc asupra sectorului de securitate și apărare, iar peste 400 au țintit organizații implicate în sectoarele comercial, energetic, financiar și de telecomunicații.

10:05 – Eventualele ofensive lansate de Federația Rusă pe parcursul anului ar urma să aibă de suferit, din cauza problemelor de aprovizionare cu muniție, se arată în analiza think-thank-ului american Institute for the Study of War.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW