Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Rusia revine în cadrul acordului privind exportul cerealelor ucrainene


Federația Rusă a anunțat miercuri, 2 noiembrie, că revine în cadrul acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, negociat cu Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU), relatează Reuters. Moscova anunțase sâmbătă, 26 octombrie, că se retrage din acesta, invocând un atac cu drone care a vizat nave rusești în Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a primit garanții scrise de la Kiev că nu va folosi coridorul de cereale al Mării Negre pentru operațiuni militare împotriva Rusiei.

„Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente și reia implementarea acordului”, se arată în comunicatul ministerului.

ONU, Turcia și Ucraina conveniseră luni, 31 octombrie, asupra unui plan de tranzit pentru ca 16 nave să părăsească totuși porturile ucrainene.

Acordul de reluare a exporturilor ucrainene de cereale la Marea Neagră a fost semnat de Federația Rusă, Ucraina, Turcia și ONU la sfârșitul lunii iulie.

Ucraina și Federația Rusă sunt mari frunizori de alimente. În vremuri normale, Ucraina ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le produce. Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi erau expediate din porturile Mării Negre.

CITEȘTE ȘI: Franța lucrează la o rută terestră pentru exportul produselor agricole ucrainene prin România sau Polonia

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW