Ziua 216 / Forțele armate ucrainene au mai eliberat un sat din Harkov
Marți, 27 septembrie, ziua 216 a războiului din Ucraina. Președintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial „aderarea” la Rusia a teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport privind evoluția războiului.
Există o posibilitate reală ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă. Așa-zisele referendumuri care se desfășoară în prezent în aceste teritorii sunt programate să se încheie pe 27 septembrie.
Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 216 a războiului din Ucraina:
21:03 – Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiunile occidentale, a fost vândut cu 37,5 milioane de dolari de Gibraltar, unde fusese confiscat în martie, a anunţat, marţi, autoritatea judiciară maritimă a acestei enclave britanice, relatează Le Figaro.
20:32 – Așa-zisele referendumuri din Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a declarat marţi, 27 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.
18:03 – Forţele ruse şi afiliaţii lor armaţi au comis execuţii extrajudiciare şi au supus prizonierii ucraineni la violenţă sexuală şi alte abuzuri, potrivit unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citat de Reuters.
17:37 – Autoritățile ruse susțin că „numărătoarea parțială” de la așa-zisele referendumuri desfășurate în patru regiuni ucrainene ar demonstra că peste 95% dintre „voturi” ar fi în favoarea alipirii la Federația Rusă, notează Interfax.
16:50 – Presa rusă relatează că Kremlinul ar putea crea un nou „District Federal Crimeea” după referendumurile false din Ucraina. După pseudo-referendumurile de pe teritoriile ucrainene ocupate, Rusia ar putea crea un nou District Federal Crimeea, care va include peninsula Crimeea și părți controlate de Rusia din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporiojie și Kherson, a relatat la 27 septembrie publicația rusă Vedomosti, citând surse care au preferat să își păstreze anonimatul.
16:42 – Forțele armate ucrainene au eliberat Kupiansk-Vuzlovy din regiunea Harkov. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat la 27 septembrie că satul Kupiansk-Vuzlovyi, situat pe malul stâng al râului Oskil, a fost eliberat. Aproximativ 6% din oblast rămâne sub control rusesc, potrivit lui Syniehubov.
16:20 – AFP relatează că un nou gazoduct care va transporta gaz norvegian prin Danemarca a fost inaugurat marți în Polonia, în vederea consolidării securității energetice a Europei, după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea Varșoviei.
16:14 – Ucraina a îndemnat Uniunea Europeană să impună sancțiuni economice Rusiei pentru a o pedepsi pentru organizarea de voturi de anexare în patru regiuni ocupate, relatează Reuters. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că sancțiunile personale nu vor fi suficiente ca pedeapsă pentru așa zisele referendumuri, pregătite de Rusia pentru anexarea a patru regiuni ucrainene.
16:08 – Ministrul de externe britanic, James Cleverly, a condamnat „referendumurile” organizate de Rusia în Ucraina, afirmând că „rezultatele false” nu vor fi recunoscute.
15:59 -Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia vrea să „salveze oamenii” din cele patru teritorii controlate de Moscova în Ucraina, în ultima zi a voturilor de anexare denunțate ca o făcătură de liderii occidentali, relatează AFP.
Dacă regiunile votează pentru aderarea la Rusia, Moscova va revendica suveranitatea asupra a aproximativ 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014.
„Salvarea oamenilor din toate teritoriile în care are loc acest referendum… este în centrul atenției întregii noastre societăți și a întregii țări”, a susținut liderul de la Kremlin.
15:23 – Uniunea Europeană a anunțat că va aplica sancțiuni organizatorilor referendumurilor „ilegale”, organizate în patru regiuni ocupate din Ucraina. Rusia organizează așa-zise referendumuri în vederea anexării. Este vorba de 4 regiuni – Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie. Detalii, aici.
14:53 – Forțele ucrainene și cele rusești au fost implicate în lupte grele în diferite părți ale Ucrainei, relatează Reuters.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că regiunea Donețk din estul țării rămâne principala prioritate strategică, lupte „deosebit de severe” având loc în mai multe orașe, în timp ce trupele rusești încearcă să avanseze spre sud și vest.
14:24 – Ministerul rus al Apărării a anunţat, marţi, că nu va solicita guvernelor străine extrădarea a mii de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare, relatează AFP.
14:11 – ONU s-a declarat „profund îngrijorată” de informațiile privind aproape 2.400 de arestări în mai puțin de o săptămână de proteste în Rusia față de mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin.
13:47 – Kremlinul a declarat că nu exclude sabotajul ca fiind motivul din spatele deteriorării rețelei de conducte Nord Stream, construită de Rusia în Marea Baltică, relatează Reuters.
Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat anterior că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi. Detalii, aici.
Întrebat dacă sabotajul a fost motivul avariilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”.
13:00 – „Referendumurile” organizate de Rusia în Ucraina, care ar putea duce la anexarea de către Moscova a 15% din teritoriul țării, urmează să se încheie marți. Voturile din provinciile estice Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie au început vineri și au fost calificate drept un simulacru de către țările occidentale, care s-au angajat să nu recunoască rezultatele.
12:38 – Ministrul de externe al Franței face marți o vizită neanunțată la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina, potrivit CNN.
11:57 – Refugiații care au sosit din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel, a anunțat Biroul Federal de Statistică, peste 84 de milioane de persoane trăind acum în cea mai populată țară din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Oficiul Federal de Statistică a precizat că populația a crescut cu 1%, sau 843.000 de persoane, în prima jumătate a anului 2022. Populația a crescut cu doar 0,1% pe întreg anul 2021. Germania a înregistrat o imigrație netă de 750.000 de persoane din Ucraina în aceeași perioadă.
Populația feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât populația masculină, care a crescut cu 0,8%, reflectând faptul că în principal femeile și copiii au fugit din cauza războiului din Ucraina.
11:36 – Ucraina a doborât 3 drone iraniene în regiunea Mykolaiv. Forțele aeriene ale Ucrainei au raportat că apărarea sa aeriană a distrus trei drone iraniene Shahed-136 care au atacat regiunea Mykolaiv în dimineața zilei de 27 septembrie. Armata ucraineană spune că acumulează mai multă experiență în distrugerea dronelor kamikaze.
11:22 – SUA nu văd niciun indiciu că China va susține războiul Rusiei. „Deocamdată, nu am văzut nimic care să indice cel puțin că (China) adoptă o abordare diferită atunci când vine vorba de asistență în domeniul securității, atunci când vine vorba de eforturile de a ajuta în mod sistematic Rusia să se sustragă sancțiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
11:05 – Atacurile Rusiei au ucis 3 civili în regiunea Donețk și unul în regiunea Harkov. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au ucis trei civili și au rănit 13 în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii. De asemenea, trupele rusești au bombardat regiunea Harkov, ucigând o persoană și rănind cinci, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.
10:44 – Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, aliat al lui Putin și fost prim-ministru și președinte al Rusiei, a lansat un nou avertisment privind utilizarea armelor nucleare către Occident, în care îi critică în mod special pe președintele american Joe Biden și pe noul prim-ministru britanic Liz Truss.
„Trebuie să vă reamintesc din nou – pentru acei surzi care se aud doar pe ei înșiși. Rusia are dreptul de a utiliza arme nucleare dacă este necesar, în cazuri prestabilite, în strictă conformitate cu fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. Dacă noi sau aliații noștri suntem atacați folosind acest tip de arme. Sau dacă agresiunea cu utilizarea armelor convenționale amenință însăși existența statului nostru. Președintele Rusiei a vorbit recent în mod direct despre acest lucru.
În plus, vom face totul pentru a preveni apariția armelor nucleare în vecinii noștri ostili. De exemplu, în Ucraina nazistă, care astăzi este controlată direct de țările NATO”.
El se plânge de faptul că Biden și Truss „cer ca Rusia să ia mâna de pe butonul nuclear”, acuzând-o în același timp pe Truss că este „complet pregătită să înceapă imediat un schimb de lovituri nucleare cu țara noastră”.
10:36 – Filipine poartă discuții cu Rusia pentru a cumpăra combustibil și alte produse de bază, potrivit președintelui Ferdinand Marcos Jr, care a declarat că interesele naționale ale țării trebuie să primeze în fața politicii.
10:27 – Compania Turkish Airlines a anunțat că suspendă zborurile către mai multe oraşe ruseşti.
10:20 – Președintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial „aderarea” la Rusia a teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în c el mai recent raport privind evoluția războiului.
Există o posibilitate realistă ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă. Așa-zisele referendumuri care se desfășoară în prezent în aceste teritorii sunt programate să se încheie pe 27 septembrie.
10:07 – Forțele aeriene ucrainene raportează că au doborât 4 drone de fabricație iraniană.
10:00 – Kremlinul spune că nu a luat încă nicio decizie privind o interdicție pentru bărbații de vârstă de recrutare de a părăsi țara. Ca răspuns la o întrebare privind închiderea frontierei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor pe 26 septembrie: „Nu știu nimic despre acest lucru. În acest moment, nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, relatează Reuters. Anterior, media independentă rusă Meduza a raportat, citând două surse de la Kremlin, că interdicția de a părăsi Rusia pentru bărbații de vârstă militară va intra în vigoare la 28 septembrie.
09:54 – Statul Major General al Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut 57.750 de soldați în Ucraina, începând din 24 februarie. Moscova a pierdut, de asemenea, 2.306 tancuri, 4.881 de vehicule blindate de luptă, 3.730 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.378 de sisteme de artilerie, 331 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 175 de sisteme de apărare aeriană, 261 de avioane, 224 de elicoptere, 977 de drone și 15 ambarcațiuni.
09:40 – Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat în actualizarea sa din 27 septembrie că forțele de ocupație rusești au „închis complet” punctele ocupate din sudul regiunii Kherson din Ucraina pentru intrare sau ieșire. Guvernul ucrainean a îndemnat anterior rezidenții să evacueze orașul pe fondul desfășurării contraofensivei ucrainene în zonă.
09:32 – Rusia atacă Zaporojie. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a raportat pe Telegram, la 27 septembrie, că forțele rusești au lansat rachete asupra instalațiilor de infrastructură din orașul Zaporojie. Starukh a avertizat cu privire la atacuri repetate și a declarat că încă se strâng informații privind victimele și pagubele.
09:21 – Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych, a scris pe Telegram că Rusia a lovit diferite zone ale orașului în seara zilei de 26 septembrie, deteriorând mai multe obiective civile, inclusiv clădiri rezidențiale și magazine, precum și rețeaua de alimentare cu apă.
09:00 – Administraţia Joe Biden a anunţat, luni după-amiază, asistenţă în valoare de 457 de milioane de dolari destinată serviciilor civile de securitate din Ucraina, în contextul conflictului militar cu Rusia.
08:45 – Presa rusă a anunțat că așa-ziseel referendumuri din patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt „valide”, cu o zi înainte de încheierea scrutinului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%. Analiștii au calificat aceste afirmații privind prezența la vot drept „flagrant falsificate”. Agenția de presă de stat rusă Tass a declarat luni că prezența la vot a fost de 86,89% în Donețk, 83,61% în Luhansk, în Kherson de 63,58%, iar în Zaporojie de 66,43%.
08:23 – Forțele armate ucrainene au distrus o barjă militară rusă în apropiere de Kherson, în timp ce trupele rusești încercau să stabilească un pod între malurile râului Dnipro, a raportat Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei la 27 septembrie.
08:17 – Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, potrivit CNN.
08:00 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că un proiect privind înfiinţarea unui Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei a fost prezentat ambasadorilor din 30 de state. „Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal împotriva Ucrainei şi libertăţii din Europa vor da socoteală”, afirmă el.
Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina:
- 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie,1 martie, 2 martie, 3 martie
- 4 martie, 5 martie , 6 martie , 7 martie, 8 martie, 9 martie , 10 martie, 11 martie, 12 martie,
- 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie,20 martie, 21 martie
- 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie;
- 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie;5 aprilie; 6 aprilie; 7 aprilie; 8 aprilie, 9 aprilie;
- 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie;13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie,17 aprilie,
- 18 aprilie,19 aprilie; 20 aprilie; 21 aprilie;22 aprilie; 23 aprilie; 24 aprilie,25 aprilie;
- 26 aprilie;27 aprilie; 28 aprilie; 29 aprilie;30 aprilie; 1 mai;2 mai; 3 mai;4 mai;
- 5 mai; 6 mai; 7 mai; 8 mai; 9 mai; 10 mai; 11 mai; 12 mai; 13 mai; 14 mai; 15 mai;
- 16 mai;17 mai; 18 mai;19 mai;20 mai;21 mai;22 mai; 23 mai;24 mai;25 mai; 26 mai;
- 27 mai; 28 mai; 29 mai; 30 mai; 31 mai; 1 iunie; 2 iunie; 3 iunie; 4 iunie; 5 iunie;6 iunie;
- 7 iunie; 8 iunie; 9 iunie; 10 iunie; 11 iunie;12 iunie; 13 iunie;14 iunie; 15 iunie; 16 iunie;17 iunie;
- 18 iunie; 19 iunie; 20 iunie; 21 iunie; 22 iunie; 23 iunie; 24 iunie;25 iunie;26 iunie;
- 27 iunie;28 iunie; 29 iunie; 30 iunie; 1 iulie; 2 iulie; 3 iulie; 4 iulie; 5 iulie; 6 iulie;7 iulie;8 iulie;
- 9 iulie; 10 iulie; 11 iulie; 12 iulie; 13 iulie; 14 iulie; 15 iulie; 16 iulie, 17 iulie; 18 iulie; 19 iulie;
- 20 iulie; 21 iulie; 22 iulie; 23 iulie; 24 iulie; 25 iulie;26 iulie;27 iulie; 28 iulie; 29 iulie;
- 30 iulie; 31 iulie; 1 august; 2 august; 3 august; 4 august, 5 august, 6 august; 7 august;
- 8 august;9 august;10 august; 11 august;12 august;13 august;14 august;15 august;16 august;
- 17 august; 18 august; 19 august; 20 august; 21 august; 22 august;23 august; 24 august; 25 august;
- 26 august; 27 august; 28 august; 29 august;30 august; 31 august;1 septembrie;2 septembrie;
- 3 septembrie; 4 septembrie; 5 septembrie;6 septembrie;7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie,
- 10 septembrie; 11 septembrie; 12 septembrie; 13 septembrie; 14 septembrie; 15 septembrie;
- 16 septembrie; 17 septembrie; 18 septembrie; 19 septembrie;20 septembrie;21 septembrie;
- 22 septembrie;23 septembrie;24 septembrie;25 septembrie;26 septembrie;
Foto: Pixabay
Comentarii