Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Rusia a publicat rezultatele parțiale ale așa-ziselor referendumuri din Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Autoritățile ruse susțin că „numărătoarea parțială” de la așa-zisele referendumuri desfășurate în patru regiuni ucrainene ar demonstra că peste 95% dintre „voturi” ar fi în favoarea alipirii la Federația Rusă, notează Interfax.

Centrul electoral al Federației Ruse a publicat marți, 27 septembrie, rezultatele parțiale ale așa-ziselor referendumuri din Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson, catalogate drept ilegale de Occident.

În Lugansk, după numărarea a 14,07% din „voturi”, 97.79% ar fi în favoarea anexării de către Federația Rusă. În Donetsk, după numărarea a 16,06% din „voturi”, 98,05% ar fi în favoarea lipirii la Rusia.

Cel mai mic procent dat de autoritățile ruse a fost în Herson, unde 97,47% dintre „voturi” ar fi fost date în favoarea anexării de către Rusia, după ce ar fi fost numărate 12% din total.

În Zaporojie, după ce au fost numărate 20% din „voturi”, 98% ar fi în favoarea anexării de către Rusia.

Șefa Consiliului Federației Ruse, camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, a declarat că autoritățile ruse vor organiza săptămâna viitoare o întâlnire în cadrul căreia vor elabora legile prin care cele 4 teritorii vor fi anexate de Rusia, potrivit Interfax.

CITEȘTE ȘI: UE va sancționa organizatorii referendumurilor „ilegale” din Ucraina

Context

Voturile din provinciile estice Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie au început vineri și au fost calificate drept un simulacru de către țările occidentale, care s-au angajat să nu recunoască rezultatele.

Președintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial „aderarea” la Rusia a teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a transmis Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport privind evoluția războiului.

Rusia ar putea crea un nou District Federal Crimeea, care va include peninsula Crimeea și părțile controlate de Rusia din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, a relatat publicația rusă Vedomosti, citând surse anonime.

Herson și Zaporojie sunt două regiuni localizate în Sud-Estul Ucrainei și care se află între celelalte teritorii ocupate de ruși încă din 2014, Lugansk, Donetsk și Crimeea. Forțele ruse le-au capturat la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei.

Cu 2 zile înainte de invazie, Vladimir Putin a recunoscut așa-zisa independență a regiunilor Donetsk și Lugansk.

Modelul așa-ziselor referendumuri a mai fost folosit în 2014 în peninsula Crimeea și a stat la baza anexării regiunii de către Federația Rusă.

Foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW