Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Rușii care refuză să se prezinte la unitate pot fi condamnați la 10 ani de închisoare. Legea, promulgată de Putin

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Vladimir Putin a promulgat sâmbătă, 24 septembrie, o Lege prin care înăsprește pedepsele aplicate soldaților care dezertează și se predau de bună voie, a transmis publicația rusă Interfax.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Parlament cu o zi înainte ca Vladimir Putin să anunțe mobilizarea a 300.000 de rezerviști (Detalii aici). Textul a suferit modificări până la promulgare, fiind mărite pedepsele față de varianta adoptată inițial.

Prin intermediul Legii promulgată sâmbătă, se introduc conceptele „mobilizare”, „lege marțială” și „pe perioada războiului” în Codul Penal al Federației Ruse.

Sunt introduse, totodată, articole referitoare la „predarea de bună voie”, pedepsită cu 10 ani de închisoare, și la dezertare.

Concret, dacă un soldat rus își părăsește unitatea „în perioada mobilizării și a legii marțiale” pe o perioadă între 2 și 10 zile va fi pedepsit cu 5 ani de închisoare. Dacă lipsește între 10 zile și o lună poate fi condamnat la 7 ani de închisoare, iar dacă lipsește mai mult de o lună poate sta între 5 și 10 ani în închisoare.

Dacă soldatul rus refuză ordinele date de superiori, poate risca o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. Aceeași sentință s-ar aplica și în cazul celor care refuză să participe într-un război.

În schimb, este menționat că, dacă refuzurile duc la „consecințe serioase”, cetățenii ruși pot sta până la 10 ani după gratii.

Totodată, în Legea promulgată sâmbătă se arată clar că rezerviștii mobilizați care refuză să se prezinte la unitate pot primi până la 10 de închisoare.

Sursă foto: Kremlin.ru

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW