Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană plafonează prețul gazului rusesc și cere reducerea consumului de electricitate / Cum a comentat Vladimir Putin decizia forului european

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat miercuri, 7 septembrie, planul propus de executivul european pentru a face față crizei energetice. Printre măsuri se numără plafonarea prețului la gazul rusesc, un prag obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf sau un prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici. Măsurile propuse de Uniunea Europeană au fost criticate de Vladimir Putin. 

Sunt vremuri dificile și nu se vor termina foarte repede. Dacă arătăm solidaritate, unitate și suntem hotărâți, avem puterea economică, avem voința politică și vom învinge”, a declarat Ursula von der Leyen, la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă.

Șefa Comisiei Europene a precizat că Europa traversează criza energetică din cauza „manipulării rusești a pieței gazului”, efectelor schimbărilor climatice și a secetei.

Măsurile propuse miercuri de Comisia Europeană sunt:

 1. „Economisirea inteligentă a electricității” – Comisia Europeană își dorește să „aplatizeze curba de cerere”, iar Ursula von der Leyen a anunțat că va fi impus un prag obligatoriu de reducere a electricității la orele de vârf.
 2. Impunerea unui prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici – „A venit timpul ca și consumatorii să beneficieze de pe urma costului scăzut al energiei cu emisii scăzute de carbon, vom redirecționa profiturile către statele membre”, a spus Ursula von der Leyen.
 3. Contribuție de solidaritate a companiilor care produc combustibil fosil.
 4. Susținerea companiilor din energie, pentru a face față volatilității de pe piață.
 5. Plafonarea prețului gazului rusesc;

În plus, șefa Comisiei Europene a precizat că 9% din gazul importat în prezent de UE provine din Federația Rusă, scădere consistentă față de momentul 24 februarie, când 40% din cazul importat de UE provenea din Rusia.

Vladimir Putin: „Un alt exemplu de prostie”

Prezent la Forumul Economiei Estice din orașul Vladivostok, președintele Federației Ruse a transmis că planul Comisiei Europene de a plafona prețul gazului ar reprezenta „un alt exemplu de prostie”.

Este o altă soluție anti-piață care nu are perspectivă. Toate restricțiile administrative asupra comerțului global a adus la dezechilibre și la prețuri mărite”, a comentat Vladimir Putin, citat de Reuters.

Totodată, liderul de la Moscova susține că Federația Rusă dispune de atât de multe resurse de energie încât „este gata să răspundă nevoilor oricărui stat care vrea să lucreze cu noi”.

După ce a primit gaz natural din Rusia în ultimii zeci de ani, economiile statelor de vârf din Uniunea Europeană au ajuns la un nivel competitiv la scară globală. Dacă ei consideră că nu au nevoie de aceste avantaje, nu ne deranjează deloc, pentru că cererea de resurse de energie în lume este foarte ridicată”, a adăugat liderul de la Kremlin.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin susține că Federația Rusă a avut de câștigat de pe urma invaziei în Ucraina

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW