Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Zona Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 septembrie 2022

Zona Mării Negre a devenit, odată cu invazia rusă în Ucraina, „o miză mai mare ca oricând”, în special din perspectivă geopolitică, a subliniat vineri, 2 septembrie, prim-ministrul Nicolae Ciucă, în cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului de Securitate „Marea Neagră și Balcanii”.

Zona Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securității, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Are implicații pe multiple planuri – securitate, energie, siguranța lanțurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul arată că România a promovat încă din anii trecuți „ponderea geopolitică și caracterul strategic al zonei Mării Negre”, menționând includerea zonei în Conceptul strategic al NATO.

În aceste domenii, consacrarea acestei regiuni în strategii naționale, aliate sau ale UE, se reflectă în modul cel mai concret, iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulație și navigație și libertatea comerțului pe care trebuie să le apărăm și în situații speciale precum cele din perioadele de război”, a adăugat prim-ministrul.

Ciucă a precizat că reacția comunității europene și euro-atlantice la războiul declanșat de Rusia în Ucraina a reprezentat o surpriză pentru cei „care ne testează voința și libertatea”.

În cazul agresiunii asupra Ucrainei, derulată atât de aproape de granițele noastre, ca stat riveran Mării Negre și stat al Uniunii Europene cu cea mai extinsă graniță cu Ucraina, deciziile principale la care am luat parte în plan unilateral validează realitatea maturității României, a instituțiilor sale, a societății și a cetățenilor săi”, a precizat Nicolae Ciucă.

Totodată, prim-ministrul a subliniat că statele parteneriatului estic trebuie sprijinite în parcursul european și a menționat că „cel mai vulnerabil dintre partenerii răsăriteni” este Republica Moldova.

Temele păcii și războiului au revenit pe tărâm european. Provocarea adusă de agresiunea militară fără precedent a Federației Ruse la adresa sistemului internațional ne obligă să regândim nu doar acțiunea, ci și resursele și viziunea. Este inevitabil pentru că viitorul se prefigurează mai incert decât ne-am fi putut imagina în urmă cu câțiva ani”, a spus premierul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW