Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Lavrov: Orice acțiune care va pune în pericol siguranța militarilor ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor de menținere a păcii din Transnistria va fi considerat un atac asupra Federației Ruse, a avertizat joi, 1 septembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Interfax.

Trupele noastre de menținere a păcii sunt acolo (…) și păzesc cel mai mare depozit de muniție din Europa, Cobasna. Orice acțiune care va pune în pericol siguranța militarilor noștri (…) va fi considerată un atac asupra Federației Ruse. Așa s-a întâmplat și în Osetia de Sud, când Saakashvili ne-a atac trupele de menținere a păcii”, a amenințat Serghei Lavrov.

CITEȘTE ȘI: Propaganda rusă îndeamnă Armata să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră și să creeze un coridor cu Transnistria

Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a transmis că acuzațiile lui Lavrov reprezintă „falsul pretext pe care Rusia l-a folosit să justifice invazia Ucrainei”.

Ne exprimăm susținerea față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Moldovei”, a adăugat Nikolenko.

Cu o zi în urmă, ministrul rus de Externe spunea că Rusia „va face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate” și dădea vina pe guvernul R.Moldova că ar încerca să rezolve conflictul transnistrean pe alte căi decât cele diplomatice.

Între lunile aprilie și iunie, mai multe incidente au avut loc în regiunea separatistă transnistreană. De exemplu, în 5 iunie, două dispozitive explozive au fost aruncate asupra unor vehicule a militarilor ruși staționați în Transnistria.

Este doar unul dintre o serie de incidente în urma cărora Guvernul de la Chișinău spunea că ar fi orchestrate de „forțe” care ar încerca să destabilizeze regiunea.

Think-thank-ul american Institute for the Study of War arăta, în aprilie, că Federația Rusă organizează atacuri sub steag fals în Transnistria.

Cronologie: 

25 aprilie – Atac cu grenade asupra sediului așa-zisului minister al securității. Nicio persoană nu a fost rănită. Detalii aici.

25 aprilie – Explozii semnalate la aerodromul din Parcani. Pagube materiale minore.

26 aprilie – Două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, au fost distruse. Detalii aici.

27 aprilie – Trei focuri de armă au fost semnalate în apropierea depozitului de armament de la Cobasna. Detalii aici.

3 mai – Separatiștii de la Tiraspol anunță doborârea unei drone cu explozibili.

5-6 mai – Patru explozii ar fi avut loc în apropierea satului Vărăncău din raionul Rîbnița, la mică distanță de un fost aerodrom.

13 mai – Atacuri cu dispozitive incendiare asupra așa-numitului „Comisariat militar” și depozitului de combustibil al unei întreprinderi. Detalii aici

6 iunie – Atacuri cu grenade asupra unor vehicule ale „pacificatorilor” ruși. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW