Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general al ONU: Umanitatea este la o neînţelegere de distrugerea nucleară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Umanitatea se află „la o neînțelegere distanță” sau „o eroare de judecată” de „distrugerea nucleară”, a avertizat luni, 1 august, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), în debutul conferinței celor 191 de țări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), relatează Agerpres.

Luni a început cea de-a 10-a conferință de examinare a NPT și care se desfășoară până pe 26 august la sediul ONU din New York. Conferința a fost amânată de mai multe ori în ultimii 2 ani din cauza pandemiei de COVID-19 și are ca scop împiedicarea proliferării armelor nucleare.

Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară(…)Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a fost avertismentul lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Antonio Guterres a făcut apel la întărirea NPT și a cerut statelor să reafirme că nu vor utiliza arma nucleară și că vor adopta noi angajamente pentru reducerea arsenalului.

Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc”, a adăugat Guterres, menționând în acest sens crizele din Orientul Mijlociu, Peninsula Coreea și invazia rusă asupra Ucrainei.

Un aspect important al conferinței de luni este scrisoarea trimisă de Vladimir Putin, care a precizat că nu pot exista câștigători într-un război nuclear, indicând că o astfel de confruntare nu ar trebui să aibă loc, deși, în timpul invaziei din Ucraina, a lansat numeroase amenințări în această direcție.

Anterior conferinței, președintele SUA, Joe Biden, le-a cerut Federației Ruse și Chinei să intre în negocierile pentru un nou tratat al armelor nucleare, notează Reuters.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW