Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 358 de război în Ucraina / Rușii au lovit infrastructura critică din Liov

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 februarie 2023 Etichete: , , ,

Infrastructura critică a orașului Liov din vestul Ucrainei a fost deteriorată în loviturile rusești, a informat șeful Administrației Regionale de Stat din oraș, Maksym Kozytskyi, pe Telegram, adăugând că nu au fost înregistrate victime. Atacurile au avut loc la primele ore ale dimineții de joi, 16 februarie. Sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina, dar până acum pagubele din Liov sunt singurele raportate, potrivit The Guardian.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 358 a războiului din Ucraina:

21:03 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, exclude ideea de a renunţa la vreo parte din teritoriul ţării sale în cadrul unui eventual acord de pace cu Rusia. Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia rusă, el a avertizat că dacă ar face concesii teritoriale ar însemna să i se dea Rusiei posibilitatea de reveni ulterior cu pretenţii. În schimb, spune el, armele occidentale ar aduce pacea mai aproape.

DETALII AICI

19:13 – Șeful Ukenergo, operatorul electric ucrainean, a transmis că „cele mai rele atacuri lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice” au trecut, dar a avertizat că lunile următoare nu vor fi ușoare, potrivit Kyiv Independent.

18:10 – Vladimir Putin se va întâlni mâine cu președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenka, pentru a discuta despre „cooperarea militară”.

Anterior, președintele din Belarus a spus că va intra în război alături de Federația Rusă doar daca statul său va fi atacat, potrivit The Guardian.

16:10 – Atacurile cibernetice realizate de grupări susținute de Guvernul Federației Ruse asupra statelor NATO au crescut cu 300% în anul 2022 față de anul 2020, în timp ce atacurile cibernetice asupra Ucrainei au crescut cu 250%, se arată într-un raport publicat de Google.

DETALII, AICI.

15:50 – Ministerul rus de Externe a anunțat că va expulza patru diplomați austrieci într-o mișcare de tip „tit-for-tat”, după ce Viena a expulzat patru diplomați ruși la începutul acestei luni, notează The Guardian.

15:20 – „Cea mai scurtă cale către pace este o izbândă rapidă a Ucrainei”, a transmis adjunctul secretarului general al NATO într-un interviu acordat joi, 16 februarie, Agerpres. Mircea Geoană a mai menționat că ritmul războiului se va amplifica în următoarea perioadă și le-a cerut Aliaților să continue să susțină Ucraina.

DETALII, AICI.

14:38 – O patrulă a Poliției de Frontieră a Republicii Moldova a descoperit, în zona sectorului Poliției de Frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Federației Ruse împotriva Ucrainei.

DETALII AICI.

11:40 – Oficialii ucraineni au transmis că apărarea antiaeriană din sudul ţării a doborât opt rachete Kalibr lansate de pe o navă rusă din Marea Neagră, dar alte rachete au lovit nordul şi vestul Ucrainei, precum şi regiunile centrale Dnipropetrovsk şi Kirovograd, relatează The Guardian.

10:40Președintele francez, Emmanuel Macron, și principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, au convenit cu o zi în urmă să contribuie „pentru pace” în Ucraina, a declarat biroul lui Macron în urma discuțiilor purtate de cei doi oficiali.

Macron nu și-a ascuns speranța că Beijingul, care rămâne un aliat important al Moscovei și nu a condamnat invazia Ucrainei, va face presiuni asupra Federației Ruse să revină la masa negocierilor, notează The Guardian

09:00 – Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite va vota săptămâna viitoare un proiect de rezoluție care subliniază „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și de durată” în Ucraina, relatează Reuters.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii