Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


140 de zile de război / Ucraina exclude orice acord de încetare a focului care implică cedarea de teritorii către Rusia

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 iulie 2022

Miercuri, 13 iulie, marchează ziua 140 a războiului din țara vecină. Rusia și Ucraina vor purta astăzi primele discuții cu oficiali ai ONU și ai Turciei pentru a ieși din impasul în care se află de luni de zile în ceea ce privește exporturile de cereale.

Întâlnirea cvadripartită de la Istanbul are loc în condițiile în care exporturile prin Marea Neagră continuă să fie blocate de navele de război rusești și de minele marine pe care Kievul le-a amplasat pentru a evita un atac.

Negocierile sunt complicate de suspiciunile tot mai mari că Rusia încearcă să exporte cereale pe care le-a furat de la fermierii ucraineni din regiunile aflate sub controlul său.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 140 a războiului din Ucraina:

21:00 – Ucraina are nevoie de cel puțin 165 de miliarde de dolari pentru reconstrucția post-război, susține Universitatea de Economie din Kiev, citată de presa ucraineană.

20:43 – Senatul Statelor Unite ale Americii a introdus un proiect de lege prin care solicită Casei Albe să crească sprijinul pentru regiunea Mării Negre, să asigure o prezență permanentă pe Flancul Estic și să dezvolte relațiile economice cu țările din zonă.

Pe lângă România, sunt vizate și relațiile SUA cu Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia.

DETALII AICI.

20:25 – Ucraina a tăiat legăturile diplomatice cu Coreea de Nord, după ce țara condusă de dictatorul Kim Jong-un a recunoscut așa-zisa independență a regiunilor separatiste Donetsk și Lugansk, potrivit Kyiv Independent.

20:04 – Comisia Europeană susține că nu ar trebui să existe o interdicție pentru transportul feroviar al bunurilor între Federația Rusă și exclava Kalinigrad, dar, în schimb, a menționat că tranzitul rutier este permis doar dacă nu este efectuat de operatorii ruși.

DETALII AICI.

19:41 – Discuțiile dintre Turcia, Federația Rusă, Ucraina și reprezentanții ONU privind exporturile de grâne ucrainene s-a încheiat, conform CNN.

„Întâlnirea delegațiilor militare ale Ministerului Apărării Turciei, Federației Ruse și Ucrainei și delegația Națiunilor Unite cu privire la transportul în siguranță a cerealelor care așteaptă pe mare în porturile ucrainene s-a încheiat la Pavilionul Kalender”, a declarat ministerul turc. a declarat al Apărării într-un comunicat.

19:27 – O așa-zisă reprezentanţă diplomatică a separatiştilor ucraineni proruşi la Moscova a difuzat pe Telegram o fotografie în care prezintă o scrisoare de recunoaştere a autoproclamatei Republici Populare Donețk de la ambasadorul nord-coreean în Rusia Sin Hong Chol, notează News.ro.

Aceasta ar fi cea de-a treia recunoaştere, după cele ale Siriei, la sfârşitul lui iunie, şi Federației Ruse, cu câteva zile înante ca Vladimir Putin să lanseze invazia în Ucraina.

18:09Ministerul rus al Apărării a declarat că a provocat pierderi mari forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore, susținând că a ucis cel puțin 425 de militari și a doborât patru avioane și nouă drone fără pilot, notează The Guardian.

18:02 – Numărul cetățenilor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei Federației Ruse a ajuns la 9 milioane (concret 9.136.006), potrivit celor mai recente date al ONU.

17:22 – România a trimis mai multe tipuri de ajutoare Ucrainei, de la începutul invaziei Federației Ruse, în data de 24 februarie. La solicitarea Main News, Guvernul a transmis lista completă a ajutorului acordat țării vecine, de la debutul războiului.

DETALII AICI.

17:07 – Ministerul de Externe (MAE) a transmis că a comunicat părții ucrainene, pe canalele diplomatice, acceptul de a folosi canelele Chilia și Bâstroe pentru tranzitul navelor încărcate cu cereale.

DETALII AICI.

16:13 – Două rachete rusești au lovit regiunea Zaporizhzhia, potrivit administrației militare regionale.

15:44 – Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică, a anunțat Volodimir Zelenski.

„Acum, Ucraina nu numai că implementează standardele NATO, dar poate participa şi la dezvoltarea de noi standarde. Experienţa militarilor noştri, capacităţile instituţiilor ucrainene, potenţialul IT al ţării noastre – toate acestea vor reprezenta acum contribuţia ucraineană la dezvoltarea securităţii colective în Europa”, a transmis președintele ucrainean, citat de News.ro.

15:38 – Guvernul a transmis lista completă a ajutorului acordat țării vecine, de la debutul războiului, la solicitarea Main News. Executivul a precizat că România este parte a eforturilor de acordare a asistenței umanitare. Prin intermediul Centrului logistic (HUB) din Suceava, statul român, împreună cu societatea civilă, a oferit Ucrainei bunuri în valoare de aproape 1,5 milioane de euro.

DETALII AICI.

15:28 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a exclus cedarea de teritorii către Rusia ca parte a oricărui acord de încetare a focului și a declarat că nu sunt în curs de desfășurare discuții de pace între Moscova și Kiev.

15:00 – Un al treilea cetățean american este ținut în captivitate de separatiștii pro-ruși din Ucraina, potrivit prietenilor și familiei sale și unui grup privat de voluntari specializat în salvarea cetățenilor americani.

14:36 – Bilanțul atacului cu rachete de la Chasiv Yar crește la 47 de morți. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a declarat că a scos 47 de cadavre dintre dărâmături, inclusiv un copil. Racheta rusă a lovit o clădire de apartamente cu cinci etaje din orașul Chasiv Yar, regiunea Donețk, la 9 iulie.

14:25 – Majoritatea refugiaților din Ucraina, în special femei și copii, speră să părăsească țările gazdă și să se întoarcă acasă în cele din urmă, arată un nou studiu al ONU. Aproximativ două treimi dintre refugiații din Ucraina se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când situația de securitate se va îmbunătăți după invazia Rusiei, potrivit unui studiu realizat de agenția ONU pentru refugiați, UNHCR.

În cadrul studiului, realizat între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, au fost intervievate aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care locuiesc în prezent în Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia. Peste 5,6 milioane de refugiați sunt înregistrați în prezent în întreaga Europă, 8,8 milioane de persoane ieșind din Ucraina și aproape 3,3 milioane revenind în țară de la debutul invaziei ruse. Dintre cei care doresc să se întoarcă, 40% intenționează să facă acest lucru în următoarea lună, a precizat UNHCR.

14:13 – Kremlinul a declarat că se așteaptă la progrese în ceea ce privește un posibil acord cu UE pentru a permite Rusiei să tranziteze unele bunuri sancționate către Kaliningrad, dar că problema nu a fost rezolvată încă.

„Nu există încă o finalizare a acestei situații. Ne așteptăm la unele progrese, dar nu putem spune că problema a fost rezolvată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

14:00 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că discuțiile privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene „intră în faza finală”.

Cu toate acestea, Rusia nu este interesată să permită Ucrainei să exporte cereale, deoarece exporturile vor genera venituri, iar acest lucru va face Ucraina mai puternică, a menționat oficialul.

13:51 – Soldații ruși au bombardat orașul ucrainean Bakhmut în cursul nopții și la începutul zilei de miercuri, în ceea ce unele surse au speculat că ar fi fost represalii pentru un atac ucrainean care a folosit un sistem de rachete Himars, furnizat de SUA, asupra unui sit de apărare aeriană rusesc din Luhansk. Alții au sugerat că bombardamentele ar putea semnala o nouă ofensivă rusă vizând orașele din provincia Donețk.

13:26 – Două așezări din regiunea ucraineană Luhansk rămân sub control ucrainean, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhai Haidai. Acesta a afirmat pe Telegram că „forțele armate ale Ucrainei mențin apărarea la periferia regiunii Luhansk – două așezări din regiune se află sub controlul guvernului”.

12:39 – Serviciile secrete britanice: Rusia se va concentra în această săptămână pe capturarea Siversk, Dolyna lângă Slovyansk. Orașele Slovyansk și Kramatorsk din regiunea Donețk rămân, cel mai probabil, principalele obiective ale Rusiei pentru această fază a operațiunii, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

12:27 – Ministerul rus al Apărării a declarat din nou că a provocat pierderi mari forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore, afirmând că a ucis cel puțin 425 de militari și că a doborât trei avioane și nouă drone fără pilot.

În special, forțele ruse susțin că au ucis 350 de membri ai serviciilor ucrainene în atacuri de înaltă precizie asupra unui șantier naval din Mikolaiv. De asemenea, acestea susțin că au ucis sau capturat „un grup de sabotaj și recunoaștere” în zona Dementievka din regiunea Harkov.

12:16 – Trupele rusești au ucis cel puțin 4 civili, în data de 12 iulie, în regiunea Donețk. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, două persoane au murit în Avdiivka, una în Bakhmut și una în Chasiv Yar. Alte opt persoane au fost rănite din cauza atacurilor rusești.

12:09 – Procurorii ucraineni anunță, miercuri, că cel puțin 349 de copii au murit de la începutul războiului, iar alți 652 au fost răniți, din 24 februarie până astăzi. Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare.

11:57 – Agenția rusă de știri RIA Novosti relatează că delegația rusă a sosit în Turcia pentru discuții privind exportul de cereale din Ucraina. Ei citează o sursă diplomatică, care a declarat că există o „mare încredere” în progresul negocierilor de astăzi, în cadrul cărora delegațiile militare din Turcia, Rusia și Ucraina se vor întâlni cu o delegație ONU într-un loc secret.

11:39 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe „inamicii ruşi” care i-au invadat ţara că „nu se vor simţi în siguranţă nicăieri în spatele liniei frontului în Ucraina”, pentru că armata nu va permite acest lucru

11:32 – Bilanțul atacului cu rachete de la Chasiv Yar a crescut la 46 de morți. Echipele de salvare au scos 46 de cadavre dintre dărâmături, inclusiv un copil, a declarat Tetiana Ihnatchenko, purtătoare de cuvânt a administrației regiunii Donețk, în data de 13 iulie.

11:21 – Pierderile suferite de armata rusă, potrivit Forțelor Armate Ucrainene:

11:10 – Un atac rusesc cu rachete a lovit o clădire de apartamente cu cinci etaje din orașul Chasiv Yar, regiunea Donețk, la 9 iulie. Nouă persoane au fost salvate, anunță astăzi Serviciul de urgență al Ucrainei.

11:03 – Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, nu vede negocierile cu Rusia drept o opţiune la ora actuală, la patru luni şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina în 24 februarie.

„Despre ce se poate negocia cu cineva care nici măcar nu este pregătit să se pună de acord cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a lăsa civilii să plece?”, a întrebat ea retoric, citată de Agerpres.

10:58 – Secretarul general al Serviciului de Acțiune Externă al UE, Stefano Sannino, a declarat că UE ia în considerare trimiterea celei de-a cincea tranșe din ajutorul militar de 500 de milioane de euro către Ucraina, relatează site-ul de știri European Pravda.

10:24 – În vestul Ucrainei a fost liniște în timpul nopții, guvernatorul regional din Lviv, Maksym Kozytskyi, raportând că a existat un avertisment de raid aerian în cursul nopții, dar nu s-a materializat niciun atac. El afirmă că 240 de persoane au sosit ieri în Lviv prin intermediul trenurilor de evacuare din est.

10:00 – Cel puțin cinci persoane au fost rănite și una a fost ucisă de bombardamentele rusești în regiunea Harkov, potrivit actualizării zilnice a guvernatorului regional Oleh Synyehubov. Acesta a postat pe Telegram în această dimineață că „teroarea populației civile din regiunea Harkov de către ocupanții ruși continuă”.

09:41 – Institutul pentru Studiul Războiului precizează miercuri, 13 iulie, că Rusia menține o pauză operațională și continuă să bombardeze zone critice pentru viitoarele ofensive terestre.

Grupul de reflecție american a precizat că forțele rusești continuă să efectueze lovituri aeriene și de artilerie cu operațiuni ofensive limitate de-a lungul liniei frontului.

09:22 – Germania a publicat o listă completă a ajutorului său militar pentru Ucraina, după ce și-a majorat pachetul de sprijin la 2 miliarde de euro. Lista de ajutoare militare include șapte obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000, mașini, un spital de campanie, piese de schimb pentru MiG-29, vehicule blindate, tancuri, sisteme de apărare aeriană și MLRS.

09:00 – Este probabil ca forțele rusești să se concentreze pe cucerirea mai multor orașe mici din Donbas în cursul săptămânii viitoare, inclusiv Siversk și Dolyna, aflate în apropierea orașelor Slovyansk și Kramatorsk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com