Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Războiul continuă în Ucraina / ONU: Aproape 600 de civili au fost uciși, între care se numără zeci de copii

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 martie 2022

A 17-a zi de război în Ucraina. Mai multe incendii au fost raportate în regiunea Kiev, după atacurile rusești din cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Un depozit de petrol a luat foc în Vasylkiv, la 36 km sud de capitala Ucrainei, iar un altul a fost lovit în satul Kryachky. În satul Kvitneve, un depozit de produse alimentare congelate este, de asemenea, în flăcări în urma bombardamentelor rusești. Deocamdată, nu au fost raportate victime, potrivit Kyiv Independent.

Între timp, forțele rusești se apropie tot mai mult de capitala Kiev și își intensifică asaltul asupra altor orașe-cheie din Ucraina.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

  •        24 februarie                               25 februarie
  •       26 februarie                              27 februarie
  •      28 februarie                                    1 martie             
  •        2 martie                                         3 martie              
  •        4 martie                                         5 martie             
  •        6 martie                                         7 martie             
  •        8 martie                                         9 martie
  •       10 martie                                        11 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 17-a zi de război în Ucraina:

20:30 – Vicepreședintele american Kamala Harris a subliniat unitatea dintre SUA și aliații săi din NATO și Europa și a avertizat că invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa tuturor democrațiilor.

„Invazia Rusiei amenință nu doar democrația Ucrainei; amenință democrația și securitatea în întreaga Europă”, a declarat Harris la reuniunea de iarnă a Comitetului Național Democrat, care a avut loc sâmbătă, la Washington, DC.

19:55 – Transporturile de arme din statele occidentale către Ucraina ar putea fi „ţinte legitime” ale forţele armate ruse, susţine ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, potrivit BBC și citat de News.ro.

„Am avertizat SUA că livrarea de arme în Ucraina, pe care au orchestrat-o, din mai multe ţări, nu este doar o mişcare periculoasă, ci şi o mişcare care transformă aceste convoaie în ţinte legitime”, a subliniat Riabkov.

19:00 – Organizația Națiunilor Unite a înregistrat 1.581 de victime civile – 579 care au fost ucise și 1.002 rănite – de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie. Printre morți se numără 42 de copii, iar printre răniți se numără 54 de copii, potrivit celui mai recent raport al ONU privind victimele civile. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în zonele aflate încă sub controlul guvernului ucrainean.

18:02 – Un oficial ucrainean de rang înalt din regiunea sudică Herson, care se află în prezent sub ocupație rusă, a declarat că rușii fac presiuni asupra consiliului regional pentru a accepta un referendum privind „independența” zonei față de Ucraina.

Serhiy Khlan, un deputat al consiliului regional din Herson, a declarat că „ocupanții pregătesc un referendum privind crearea Republicii Populare Kherson”.

17:40 – Într-un memorandum de sâmbătă, președintele american Joe Biden l-a delegat pe secretarul de stat Antony Blinken să dirijeze retragerea a 200 de milioane de dolari în articole și servicii de apărare, inclusiv educație și instruire militară, pentru Ucraina.

Potrivit Departamentului Apărării, Legea privind asistența externă din 1961 (FAA) permite unui președinte să autorizeze „dispunerea de bunuri sau servicii ale Statelor Unite”, o retragere, către națiuni străine fără autoritate legislativă sau credite bugetare, care este de obicei desfășurată în caz de urgență într-o țară sau regiune străină.

17:22 – Liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au îndemnat sâmbătă, 12 martie, la încetarea imediată a focului în Ucraina, într-o convorbire cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Cei trei lideri au discutat astăzi la telefon, timp de 75 de minute, conform CNN.

Mai multe detalii AICI – Liderii Franței și Germaniei, discuție telefonică cu Vladimir Putin

15:57 – Președintele Ucrainei a afirmat, sâmbătă, că forțele ucrainene dau „cea mai mare lovitură armatei ruse din ultimele decenii”.

Într-un discurs video pe Facebook, Zelenski a declarat că 31 de grupuri de batalioane tactice rusești și-au pierdut capacitatea, iar peste 360 de tancuri rusești au fost distruse. Liderul de la Kiev a adăugat că grupuri de trupe rusești se predau forțelor ucrainene, dar că Rusia recrutează acum luptători, rezerviști, recruți și mercenari pentru a „depăși numeric” forțele ucrainene.

14:23 – Președintele ucrainean Vlodoimir Zelenski a cerut sâmbătă, 12 martie, eliberarea imediată a lui Ivan Fedorov, primarul orașului asediat Melitopol, care a fost reținut vineri de oameni înarmați. Nu se știe dacă primarul a fost răpit sau arestat, surse oficiale folosind ambii termeni. Cert este că primarul se află în mâinile militarilor ruși.

Într-un discurs video de sâmbătă, Zelensky a declarat: „Ieri ocupanții l-au răpit pe primarul orașului Melitopol, publicul cere eliberarea sa”.

12:47 – Atacurile aeriene cu rachete rusești au provocat pagube în nordul și sudul capitalei ucrainene în primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit oficialilor locali. În Cernihiv, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, Hotelul Ukraine – un punct de reper în oraș – a fost lovit în timpul nopții.

„Sunt aici acum. Nu mai există niciun hotel”, a declarat sâmbătă Viaceslav Chaus, șeful administrației regiunii Cernihiv.

Cernihiv este înconjurat de forțele ruse de mai bine de o săptămână, iar înregistrările video din oraș arată pagube importante provocate de rachete și lovituri aeriene. Chaus a adăugat că orașul „nu are electricitate, aproape nu are apă, gaz și căldură” și, deși eforturile de a restabili electricitatea vineri au avut succes, „inamicul a lovit din nou o rețea electrică”.

12:06 – Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din oraşul Nikolaev, sudul Ucrainei, a declarat pe Facebook directorul Autorităţii Regionale de Sănătate a oraşului, Maksym Beznosenko, citat de News.ro.

11:58 – Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei a ajuns la 2,5 milioane, conform Nexta Tv.

11:36 – Civilii din Irpin sunt evacuați:

11:25 – Sute de persoane au protestat în fața primăriei din orașul Melitopol, din sudul Ucrainei, după arestarea primarului Ivan Fedorov de către forțele rusești. Anterior, Ministerul ucrainean de Externe a acuzat Rusia de răpirea primarului.

Forțele rusești au ocupat Melitopolul la câteva zile de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie, iar de atunci localnicii au ieșit de mai multe ore să protesteze față de ocupația rusă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat arestarea lui Fedorov drept o „crimă împotriva democrației”, într-o înregistrare video, postată pe Facebook vineri.

„Astăzi, în Melitopol, invadatorii l-au capturat pe primarul orașului, Ivan Fedorov, un primar care apără cu mult curaj Ucraina și oamenii din comunitatea sa. În mod evident, acesta este un semn de slăbiciune a invadatorilor. Ei nu au găsit niciun sprijin pe teritoriul nostru, deși contau pe el. Pentru că ani de zile s-au mințit singuri că oamenii din Ucraina ar fi așteptat ca Rusia să vină”, a declarat liderul de la Kiev.

Anton Gerașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a fost primul care a vorbit public despre răpirea primarului. El a anunțat vineri că edilul din Melitopol a fost răpit vineri seara.

11:17 – De la începerea conflictului din Ucraina, 3.688 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, a anunțat sâmbătă, 12 martie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

10:44 – Poliția de Frontieră a transmis, sâmbătă, că 16.348 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri:

„În data de 11.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.121 de persoane, dintre care 16.348 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 22,1 % faţă de ziua precedentă ).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 6.625 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.998 cetăţeni ucraineni (scădere cu 29,2 %).

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.906 de persoane, dintre care 21.659 cetăţeni ucraineni (scădere de 8,4%)”.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 11.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156 cetăţeni ucraineni.

10:32 – Ministerul ucrainean de Externe acuză Rusia de răpirea primarului din Melitopol, pe care forţele ruseşti l-ar acuza de terorism. Potrivit oficialilor ucraineni, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, ar fi fost răpit pe 11 martie.

„Trupele ruse, care au lansat atacuri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii şi instalaţiilor civile din Ucraina, inclusiv a spitalelor şi şcolilor pentru copii, de-a lungul a două săptămâni, sunt cinice, acuzându-l pe primar de „terorism”. Răpirea primarului din Melitopol este clasificată drept crimă de război în conformitate cu Convenţiile de la Geneva şi Protocolul adiţional care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului”, a mai transmis ministerul, citat de News.ro.

10:19 – Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, a anunţat, vineri, ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

10:07 – Deutsche Bank a anunţat că îşi va înceta activitatea în Rusia.

10:00 – Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, Kiev, a transmis sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, citând cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații britanice.

09:51 – Forțele rusești se apropie tot mai mult de Kiev. Mai multe explozii au putut fi auzite în primele ore ale zilei de sâmbătă. Orașele Harkiv, Mariupol, Mykolaiv și Sumî sunt, de asemenea, sub un atac susținut al Rusiei. Vineri, orașe importante, printre care Dnipro, Lutsk și Cernihiv, au fost lovite de rachete, fiind raportate victime. În bombardamente au fost lovite structuri civile, inclusiv o școală, clădiri de apartamente, o fabrică de încălțăminte, un stadion de fotbal și o bibliotecă.

09:42 – Forțele rusești și-au intensificat asaltul asupra orașelor-cheie din Ucraina.

Trupele rusești și-au extins ofensiva în vestul Ucrainei pentru prima dată vineri, cu lovituri care au vizat aerodromuri militare. În est, există tot mai multe dovezi că orașul Volnovakha a fost cucerit de forțele ruse și ale aliaților lor din autoproclamata Republică Populară Donețk. Orașul Herson din sudul țării pare să fi fost capturat, potrivit serviciilor de informații ale apărării americane.

09:30 – Un depozit de produse congelate a luat foc sâmbătă dimineața, din cauza bombardamentelor în districtul Brovary, la nord-est de Kiev, potrivit Ministerului ucrainean de Interne. Bombardamentul a avut loc în satul Kvitneve, în jurul orei locale 3:30 a.m., a precizat ministerul. Rapoartele preliminare arată că nu au existat victime.

09:15 – Italia a confiscat un iaht de 578 de milioane de dolari deținut de oligarhul rus Andrey Melnichenko. Vasul, numit „SY A”, este unul dintre cele mai mari superiahturi din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug. Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană în data de 9 martie, ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina, potrivit CNN.

09:00 – Mai multe explozii au fost raportate în Dnipro. Primarul orașului, Borys Filatov, spune că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au respins atacul din cursul dimineții de sâmbătă. Nu au fost raportate victime.

Foto: photo.unian.info

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *