Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


81 de zile de război / Un convoi de sute de mașini cu persoane evacuate din Mariupol a ajuns în Zaporojie

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 mai 2022

Duminică, 15 mai, suntem în a 81-a zi de invazie a Federației Ruse în Ucraina. Kievul anunță că rușii își intensifică atacurile în est, dar se retrag în nord. Un convoi de 500-1.000 de mașini în care se aflau persoane evacuate din Mariupol a intrat sâmbătă în orașul Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 81-a zi de război în Ucraina:

20:44 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut Germaniei să preia inițiativa în procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Într-o înregistrare video postată duminică pe Facebook, Kuleba a declarat că, în timpul vizitei sale la Berlin, la începutul săptămânii, a avut „o discuție foarte rațională cu germanii despre posibilitatea ca Ucraina să devină parte a UE”.

„Le-am spus că se va întâmpla oricum. Este inevitabil ca Ucraina să primească mai devreme sau mai târziu statutul de candidat. Elitele germane au de ales între a conduce acest proces și a-și înscrie numele în istoria Europei sau se va întâmpla în continuare, dar fără conducerea lor”, a adăugat el.

19:52 –  Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a declarat duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta spune că Ucraina poate câștiga acest război.

19:30 – Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm, transmit AFP, Reuters şi dpa.

19:16 – Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat că este cel mai bine pentru securitatea țării dacă aceasta se alătură NATO, relatează Reuters. Andersson a adăugat că țara are nevoie de garanțiile formale de securitate care vin odată cu apartenența la alianță.

18:22 – Liderul republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, a declarat că se așteaptă ca Senatul să voteze miercuri un proiect de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după ce luni ar urma avut loc un vot de procedură în acest sens.

„Ne așteptăm să invocăm clauzele – sperăm că cu o marjă semnificativă – la moțiunea de procedură luni, ceea ce ne-ar pregăti pentru a aproba suplimentul miercuri”, a declarat McConnell reporterilor într-o conferință telefonică de la Stockholm, după ce a vizitat sâmbătă capitala ucraineană.

17:15 – Comportamentul Rusiei echivalează cu respingerea unilaterală a unui acord de cooperare cu NATO din 1997, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

„Guvernul rus a spus clar că actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic pentru el. Așa că acum trebuie să recunoaștem că și acest act de bază a fost denunțat unilateral de Rusia, nu de NATO”, a spus ea.

Acordul a fost conceput pentru a construi încrederea și a limita prezența forțelor ambelor părți în Europa de Est, relatează Reuters.

NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, în urma anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

16:56 – Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA își redeschide ambasada din Kiev și își va relua operațiunile „foarte curând”, relatează Reuters.

16:24 – Rusia a anunțat astăzi că a atacat cu rachete pozițiile ucrainene din est, vizând centre de comandă și arsenale, în timp ce forțele sale încearcă să încercuiască unitățile armatei ucrainene în bătălia pentru Donbas.

15:00 – Ofensiva Rusiei în Ucraina eșuează, iar operațiunea sa în regiunea Donbass s-a blocat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Războiul Rusiei din Ucraina nu decurge așa cum a plănuit Moscova. Nu au reușit să cucerească Kievul. Se retrag de la Harkov, iar ofensiva lor majoră din Donbass s-a blocat”.

14:45 – Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în legătură cu preocupările legate de aderarea la NATO, potrivit informațiilor din presa turcă.

13:07 – Este posibil ca Rusia să fi pierdut până la o treime din forțele terestre pe care le-a angajat atunci când a invadat Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul a declarat că forțele rusești au suferit pierderi grele în ofensiva lor din Donbas și că „în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să își accelereze în mod dramatic ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”.

Ministerul a apreciat că ofensiva „a rămas semnificativ în urma programului. În ciuda avansurilor inițiale la scară mică, Rusia nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultima lună, menținând în același timp niveluri constant ridicate de uzură”.

1303 – Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat că delegația republicană pe care a condus-o în Ucraina a părăsit recent țara și că a fost o „onoare” să se întâlnească cu președintele ucrainean Zelenski și cu consilierii săi de rang înalt.

McConnell a fost însoțit în această călătorie neanunțată de senatorii republicani Susan Collins, John Barrasso și John Cornyn.

12:28 – Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit sâmbătă cu senatorii americani și a cerut ca Rusia să fie recunoscută oficial ca „stat terorist”, a declarat el în discursul său nocturn din noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Am purtat astăzi discuții cu o delegație de senatori americani condusă de liderul minorității republicane din Senat, Mitchell McConnell, la Kiev. Cred că această vizită demonstrează încă o dată forța sprijinului bipartizan pentru statul nostru, forța legăturilor dintre națiunile ucraineană și americană”, a declarat el.

12:00 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, transmite pe Twitter că s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și spune că „mai multe arme și alte ajutoare sunt pe drum spre Ucraina”.

11:46 – Ambasada Indiei în Ucraina se va redeschide marți în capitala Kiev, a anunțat Ministerul indian al Afacerilor Externe.

„Mă bucur să anunț întoarcerea Ambasadei Indiei la Kiev în curând. Ambasada își va relua activitatea la Kiev începând cu 17 mai 2022”, a precizat ambasada într-un tweet.

Ambasada a fost mutată temporar la Varșovia, în Polonia, la 13 martie, pe fondul escaladării violențelor în apropierea capitalei ucrainene în timpul invaziei Rusiei.

11:39 – Un convoi de 500-1.000 de mașini în care se aflau persoane evacuate din Mariupol a intrat sâmbătă în orașul Zaporizhzhia/ Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, citat de CNN.

Convoiul aștepta de mai bine de trei zile pentru a i se permite să intre în Zaporojie, a precizat el.

10:00 – Oficialii ucraineni au raportat atacuri cu rachete și bombardamente în mai multe regiuni, în timp ce forțele rusești își concentrează eforturile pe linia frontului din Luhansk și susțin că au înregistrat noi succese în regiunea Harkov.

Un rar atac cu rachete a fost raportat în vestul regiunii Lviv. Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat duminică dimineața devreme că „rușii adună echipamente și forță de muncă mai aproape de Severodonetsk și se pregătesc să o atace”.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com