Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 314 de război în Ucraina | Summit UE la Kiev pe 3 februarie, anunță Zelenski

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Ucraina și Uniunea Europeană vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar acordat țării vecine de către blocul comunitar, a anunțat biroul de presă al președintelui Ucrainei. Zelenski a declarat, în discursul său de seară, că Ucraina are informaţii potrivit cărora Rusia pregăteşte un atac intens cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană şi a avertizat populaţia că ar putea urma nopţi „destul de agitate”.

Bilanțul morților recunoscut oficial de Moscova în atacul ucrainean cu HIMARS asupra orașului ocupat Makiivka este de 63. Pe de altă parte, comandamentul militar al Ucrainei a transmis cu o zi în urmă că aproximativ 400 de militari ruși și-au pierdut viața în incidentul din noaptea de Revelion.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 314 a războiului din Ucraina:

21:02 – Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin – un aliat cheie al lui Vladimir Putin – a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic, plin de cadavrele luptătorilor săi, mulţi dintre ei foşti deţinuţi, care au fost ucişi în timpul luptelor acerbe pentru oraşul Bahmut, un obiectiv-cheie din Doneţk, pe care Rusia încearcă să-l cucerească încă din vară, relatează The Guardian.

DETALII AICI

19:54 – Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a sunat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi i-a transmis că poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung, relatează Reuters.

18:27 – Ruşii vor încerca să menţină coridorul terestru în Crimeea şi să cucerească întreaga regiune Doneţk, a declarat marţi Andrei Cerniak, un purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al instituţiei, relatează Ukrainska Pravda.

17:45 – Un celebru blogger militar rus, care în urmă cu doar câteva săptămâni a primit un premiu din partea preşedintelui Vladimir Putin, a pus la îndoială bilanţul oficial oferit de Moscova pentru atacul ucrainean de la Makiivka, din noaptea Anului Nou, când a fost distrusă o şcoală în care armata rusă improvizase o cazarmă, relatează CNN.

DETALII AICI

16:44 – Este puțin probabil ca Federația Rusă să realizeze avansuri semnificative lângă Bakhmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, în săptămânile următoare, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, conform The Guardian.

15:31 – Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ale armatei Ucrainene, a transmis că aproape 500 de drone rusești au fost doborâte din septembrie, citat de Ukrinform.

14:26 – Autoritățile ucrainene acuză în premieră doi comandanți militari ruși de rang înalt pentru infracțiuni legate de atacarea civililor ucraineni, notează CNN.

13:05 – Aproximativ 40% din teritoriile ucrainene ocupate de ruși după 24 februarie au fost eliberate, a declarat comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Valery Zalujni, citat de CNN.

Acesta a mai adăugat că linia frontului are acum 1.500 de kilometri.

În ultimul an, militarii ucraineni au eliberat și 28% din teritoriile ocupate de ruși din 2014.

12:03 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul invaziei din țara vecină, conform părții ucrainene:

10:16 – Agenția de presă de stat din Federația Rusă, Tass, raportează că compania de drone Filming from the Air a declarat că va furniza noi drone mici pentru armata rusă pentru a fi utilizate în Ucraina.

09:51 – Forțele ucrainene au lansat 13 atacuri asupra zonelor de concentrare a trupelor ruse în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata rusă a lansat cel puțin șase rachete, 52 de lovituri aeriene și peste 70 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii