Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua 287 de război în Ucraina. SUA a transmis că „nu încurajează” atacurile asupra teritoriului Federației Ruse

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Miercuri, 7 decembrie, se împlinesc 287 de zile de când Vladimir Putin a declanșat invazia rusă în Ucraina. După cele două explozii care au avut loc la începutul săptămânii la două baze militare din Federația Rusă, la sute de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina, SUA a transmis că „nu încurajează” forțele ucrainene să lanseze atacuri pe teritoriul rus. Armata rusă a lansat noi atacuri aeriene cu drone asupra regiunilor ucrainene pe parcursul serii de marți spre miercuri. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 287 a războiului din Ucraina: 

20:37 – Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat un raport care analizează 441 de ucideri ale civililor în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernigău şi Sumî. Unii dintre civili au fost ucişi în timp ce „tăiau lemne de foc sau cumpărau produse alimentare”, detaliază raportul ONU, potrivit CNN.

20:33 – Un preot ortodox acuzat că a divulgat Federației Ruse informații despre pozițiile de apărare ucrainene a fost condamnat la 12 ani de închisoare, potrivit Procuraturii Generale ucrainene.

19:00Președintele Vladimir Putin a făcut aluzie la un „conflict lung” în Ucraina la o întâlnire cu membrii consiliului său pentru drepturile omului, relatează The Guardian.

Liderul rus a spus că nu este necesară mobilizarea suplimentară în această etapă, deoarece doar 150.000 din 300.000 de militari mobilizați sunt acum în luptă.

Totuși, el a spus că va folosi „toate mijloacele” disponibile și că riscul unui război nuclear este în creștere.

18:57Papa Francisc a comparat războiul din Ucraina cu genocidul nazist al evreilor, notează The Wall Street Journal.

16:00 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, susține că 31 de ambasade ucrainene au primit „plicuri suspecte” în ultimele zile. Reamintim că ieri, la Ambasada Ucrainei din București au intervenit polițiștii și pirotehniștii SRI, după ce la 112 a fost semnalată prezența unui „plic suspect”.

14:44 –  Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres.

14:35 – Serviciile secrete ucrainene au continuat perchezițiile la bisericile ucrainene ce aparțin de Patriarhia Moscovei, relatează Kyiv Independent. În ultimele săptămâni, mai mulți preoți au fost acuzați că ar fi împărțit materiale de propagandă pro-Kremlin în lăcașurile de cult.

12:00 – Ministerul britanic al Apărării susține că autoritățile ruse au început să sape tranșee la granița cu Ucraina, de frica unei posibile invazii a forțelor ucrainene pe teritoriul rus.

11:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizare de oficialii ucraineni:

9:26 – Polonia se pregătește de montarea sistemului german de apărare anti-aeriană Patriot, ce va fi utilizat sub comanda NATO, după ce Berlinul a refuzat ca aparatura să fie trimisă în Ucraina, a transmis ministrul polonez al Apărării pe Twitter.

Sistemul de apărare anti-aeriană a fost oferit Poloniei în urma incidentului de la granița cu Ucraina, unde două persoane au fost ucise de o rachetă lansată de sistemele anti-aeriene ale Ucrainei, pentru a contracara atacurile cu rachetă lansate de Rusia.

9:25 – Regiunea Zaporojie a fost ținta unui atac cu drone și rachete pe parcursul serii dintre marți spre miercuri, notează Kyiv Independent.

9:20 – 8 drone folosite de Armata Federației Ruse pentru a ataca regiunea Dnipropetrovsk în cursul serii trecute au fost doborâte de apărarea anti-aeriană a Ucrainei, potrivit presei ucrainene.

9:15 – Oficialii americani, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au transmis că SUA „nu a permis” și nici „nu a încurajat” Ucraina să lanseze atacuri cu rachetă pe teritoriul Federației Ruse, după ce două baze militare aeriene au fost lovite în urma unui atac aerian.

Pe parcursul serii de marți, sirenele de raid aerian au răsunat încă o dată la baza militară din Engels, notează Kyiv Independent.

Atacurile nu au fost revendicate public de oficialii ucraineni.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii