Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 55 a războiului din Ucraina | Ultima redută a militarilor ucraineni la Mariupol, sub asediul trupelor ruse

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Este a 55-a zi a războiului din Ucraina. După câteva săptămâni în care s-au regrupat și și-au refăcut proviziile, trupele ruse au lansat ofensiva în Donbas, lucru confirmat și de președintele Volodimir Zelenski. Potrivit Departamentului Apărării, primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american destinat Ucrainei au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene. Kreminna este primul oraș din Estul Ucrainei capturat de forțele ruse în cea de-a doua fază a invaziei. 

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 55-a zi de război în Ucraina:

21:00 – Klaus Iohannis le-a cerut liderilor din Occident să ia decizii coordonate și hotărâte pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a subliniat că sancțiunile impuse Federației Ruse, în contextul războiului din Ucraina, s-au dovedit a fi un instrument eficient.

Președintele României a participat, la invitația președintelui SUA, la consultările în format restrâns cu lideri aliați, ai instituțiilor UE și NATO și ai statelor partenere, în contextul războiului din Ucraina.

Mai multe detalii, aici.

20:34 -Forțele ruse au lansat ofensiva decisivă asupra centralei Azovstal din Mariupol, controlată de soldații ucraineni, notează The Guardian.

19:59 – Fostul președinte al Federației Ruse și apropiat al lui Vladimir Putin, Dmitry Medvedev, a avertizat marți, 19 aprilie, Occidentul că forțele ruse vor fi nevoite să se pregătească pentru acțiuni agresive pentru combate întărirea granițelor NATO.

19:35 – Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a lansat marți, 19 aprilie, un apel prin care cere un armistițiu de 4 zile în Ucraina, în perioada Paștelui Ortodox.

Mai multe detalii, aici.

18:35 – Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a anunțat că 76 de militari ucraineni luați prizonieri de forțele ruse s-au întors în țară, notează The Guardian.

18:24 – Mark Rutte, premierul Olandei, a anunțat că Țările de Jos vor trimite „armament greu” în Ucraina, printre care se numără și mai multe vehicule blindate, notează Kyiv Independent.

18:20 – Simbolurile ocupației ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe, au fost interzise în Republica Moldova, după ce președintele Maia Sandu a promulgat proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional.

Mai multe detalii, aici. 

17:48 – Ambasada României de la Kiev va fi redeschisă în perioada următoare, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Mai multe detalii, aici.

17:32 – Rusia a anunţat, marţi, că va expulza 15 diplomaţi din Ţările de Jos şi un număr nespecificat de angajaţi ai ambasadei Belgiei, ca reacţie la o măsură similară luată de aceste ţări, scrie News.ro.

16:17 – Președintele Volodimir Zelenski propune prelungirea legii marțiale până în data de 24 iunie. Liderul de la Kiev a înaintat parlamentului un proiect de lege în acest sens, în contextul în care actuala perioadă de lege marțială expiră în data de 25 aprilie.

15:48 – Rusia a predat Ucrainei peste 76 de ucraineni, dintre care 60 de soldaţi şi 16 civili, în al cincilea schimb de prizonieri de război de la începutul invaziei ruse.

15:12 – Poliția din Kiev a anunțat că peste 1.000 de civili au fost uciși în regiunea ucraineană în timpul invaziei ruse. Șeful Poliției din Kiev, Andriy Nebytov, a spus că acest număr include peste 420 de trupuri ale unor civili ce au fost găsite în localitatea Bucha, relatează Kyiv Independent.

14:46 – Premierul spaniol Pedro Sanchez va face o călătorie la Kiev în următoarele zile şi se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, un înalt oficial al guvernului spaniol pentru CNN.

14:16 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avut o vizită la Sofia, unde s-a întâlnit cu omologul bulgar, Teodora Genchovska.

Sunt recunoscător față de cetățenii bulgari pentru că au primit cu brațele deschise cetățenii ucraineni care au fugit din calea agresiunii ruse. Am discutat despre pașii următori pe care putem să îi parcurgem pentru a restaura pacea în Ucraina, a întări cooperarea bilaterală și a avansa în procesul de aderare la UE”, a scris Kuleba, pe Twitter.

14:14 – Ramzan Kadyrov, liderul cecenilor și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, a spus că forțele ruse vor prelua complet controlul asupra fabricii Azovstal din Mariupol în cursul zilei de astăzi, notează The Guardian.

14:04 – Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunțat marți, 19 aprilie, că Federația Rusă a început cea de-a doua etapă a invaziei din Ucraina, ce are ca scop „liberarea completă” a regiunilor Donetsk și Lugansk.

Ministerul rus al Apărării a transmis că sunt luate măsurile necesare pentru a instaura „o viață pașnică” în Donbas și a dat vina pe Occident că provoacă guvernul de la Kiev să lupte „până la ultimul om”.

Mai multe detalii, aici.

11:07 – Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, citat de UNIAN, susține că, noaptea trecută, Armata ucraineană a respins ofensiva invadatorilor la Rubijne și Popasna.

11:03 – Trupele ruse bombardează uzina Azvostal, ultima redută a militarilor ucraineni în Mariupol, potrivit consilierului primarului, Petr Andryushchenko, notează UNIAN.

11:01 Niciun culoar de evacuare a civililor nu a fost organizat marţi în Ucraina, din cauza lipsei unui acord al părţii ruse – a treia zi la rând -, anunţă vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, relatează AFP.

10:52 – Poliţia de Frontieră anunţă că 6.602 cetăţeni ucraineni au intrat luni în ţară, în scădere cu 2,1% faţă de ziua precedentă.

10:50 – Președintele Klaus Iohannis va participa marți, 19 aprilie, la consultările organizate de președintele SUA, Joseph Biden cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale.

10:13 – Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron refuză să vorbească despre „linii roşii” în privinţa folosirii armamentului chimic de către forţe ruse în Ucraina, relatează AFP.

Sursa foto: Photo Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com