Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 319 de război în Ucraina | Zelenski, reacție după încetarea armistițiului

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 ianuarie 2023

„Lumea a văzut încă o dată cât de false sunt cuvintele Moscovei”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic din urma încetării așa-zisului armistițiu cu ocazia Crăciunului pe rit vechi propus de Federația Rusă. În ciuda armistițiului propus de forțele ruse, bombardamentele au continuat în mai multe regiuni ucrainene, potrivit presei de la Kiev. Este vorba de Donetsk, Herson sau Chernihiv.

„Independenţa Ucrainei trebuie să fie puternică în toate elementele ei. Şi aşa va fi. Pentru totdeauna. O aducem noi înşine. Şi este foarte important să rămânem în continuare în starea de spirit care s-a simţit astăzi. Bucuria întăririi Ucrainei şi a realizării dreptăţii istorice. Le doresc tuturor bărbaţilor şi femeilor Ucrainei să avem această stare mai des”, a mai spus președintele ucrainean.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 319 a războiului din Ucraina:

17:00 – 50 de militari ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă și s-au întors în Ucraina într-un schimb de prizonieri, a transmis șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak. 

16:51 – Moscova susține că a ucis 600 de soldați într-o lovitură asupra orașului estic Kramatorsk, lângă linia frontului din Bakhmut, potrivit The Guardian. Ucraina nu a comentat încă.

13:30 – O persoană și-a pierdut viața în urma atacului asupra centralei Starobesheve din Novyi Svit, a anunțat agenția de știri rusă TASS.

12:53 – Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk, potrivit oficialilor instalați de Moscova, notează Reuters.

11:00 – Agence France-Presse a relatat că oraşele afectate de război din estul Ucrainei nu au înregistrat o încetinire semnificativă a luptelor. S-au auzit focuri de artilerie puternice în oraşul Chasiv Yar, la sud de Bahmut, pe linia frontului, pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

Ministerul rus al Apărării a insistat că forţele sale respectă încetarea unilaterală a focului, care s-a încheiat la ora 23.00 la Kiev (21.00 GMT). Dar a mai spus că a respins atacurile din estul Ucrainei şi că au fost ucişi zeci de soldaţi ucraineni vineri.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii