Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Ziua 183 / Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 august 2022

Joi, 25 august, ziua 183 a războiului din Ucraina. Rusia a elaborat un plan detaliat pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire, au declarat surse pentru The Guardian.

Liderii mondiali au cerut ca situl Zaporojie să fie demilitarizat, după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul centralei, și au avertizat anterior Rusia să nu o deconecteze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Dar Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat deja un proiect pentru un comutator din motive de planificare de urgență în cazul în care luptele ar întrerupe conexiunile de energie rămase.

„Ei au prezentat [planul] [muncitorilor de la] uzină, iar [muncitorii] de la uzină ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost deteriorarea puternică a tuturor liniilor care conectează centrala nucleară Zaporojie la sistemul ucrainean”, a declarat Kotin.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 183 a războiului din Ucraina: 

20:35 – Președintele Ucrainei a avut o convorbire telefonică cu Joe Biden, potrivit unui anunț pe Twitter:

I-am mulțumit pentru ajutorul – financiar și de securitate – acordat de SUA poporului ucrainean. Am discutat despre următorii pași pe care trebuie să îi luăm pentru a câștiga în fața agresorului și despre importanța de a trage Rusia la răspundere pentru crimele de război”, a fost mesajul transmis de Volodîmîr Zelenski.

19:47 – Un raport al Human Rights Watch arată că Federația Rusă a folosit muniție cu dispersie în timpul invaziei din Ucraina, provocând cel puțin 680 de victime în rândul civililor, potrivit Kyiv Independent.

18:43 – Un oficial rus din Zaporojie susține că alimentarea cu energie electrică a unuia dintre cele două reactoare a fost reluată, notează CNN.

18:00 – Volodîmîr Zelenski a avut o întâlnire cu ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio.

Italia a devenit una dintre principalele țări care au sprijinit Ucraina, societatea ucraineană și cetățenii strămutați forțat”, a spus Zelenski.

17:00 – Cele două reactoare rămase în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, s-au oprit după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Liniile electrice care conectează centrala nucleară Zaporojie la rețeaua ucraineană au fost avariate după ce au izbucnit incendii în gropile de cenușă ale unei fabrici de cărbune situate în apropiere, a precizat compania într-o declarație transmisă presei.

Aceasta a adăugat că sistemele de securitate ale centralei funcționează normal și că se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile de reactoare la rețea.

16:48 – Un băiat de 17 ani a murit în urma unui bombardament rusesc în orașul Orikhiv din regiunea Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean.

16:34 – Forțele ucrainene au lovit din nou podul Antonivsky de lângă Kherson. Comandamentul Operațional Sud a declarat că forțele rusești nu încearcă în prezent să folosească sau să repare podul Antonivsky de peste râul Dnipro. Armata ucraineană a distrus, de asemenea, două puncte de comandă și control ale unităților de artilerie rusești în apropiere de Kakhovka și Beryslav, în regiunea Kherson, distrugând artilerie autopropulsată, vehicule și un depozit de muniții în Nova Kakhovka, a declarat Comandamentul Operațional Sud.

16:13 – Un om a murit, iar altul a fost rănit. în urma unui bombardament rusesc din regiunea Harkov. Guvernatorul Oleh Synehubov a declarat că o rachetă a lovit o casă din satul Lebiazhe, la est de Harkov. Un bărbat a murit, iar soția sa a fost rănită ușor.

16:00 – Primarul orașului Melitopol, ocupat de Rusia, Ivan Fedorov, a declarat că o clădire care ar fi fost folosită de oficiali susținuți de Rusia în regiune a fost „aruncată în aer”. Fedorov, care nu se află în oraș, a postat pe Telegram o înregistrare video în care se pare că arată daunele provocate clădirii, despre care a spus că a fost folosită pentru a planifica un „pseudo-referendum” de către autoritățile susținute de Rusia cu privire la posibilitatea ca regiunea să se alăture Rusiei.

15:43 – Vladimir Putin, președintele rus, a semnat un decret pentru a crește efectivele forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, a anunțat agenția de presă rusă de stat Ria, citată de Reuters.

Cifra, care include o creștere cu 137.000 a numărului de personal militar, până la 1,15 milioane, va intra în vigoare la 1 ianuarie.

15:24 – Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina și impactul său „inimaginabil de terifiant” asupra civililor.

Bachelet a vorbit despre cele șase luni de când liderul rus a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina, în timpul unui discurs care a marcat sfârșitul mandatului său ca înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.

Ultimele șase luni au fost „luni inimaginabil de terifiante pentru populația Ucrainei, dintre care 6,8 milioane au fost nevoiți să își părăsească țara. Milioane de alte persoane au fost strămutate în interiorul țării”, a subliniat ea.

15:07 – Publicația spaniolă El Pais relatează că Spania va livra Ucrainei o baterie de apărare aeriană. Potrivit sursei citate, Ucraina a primit deja muniție de artilerie și aproximativ 20 de vehicule blindate din Spania, precum și 1.000 de tone de motorină. În septembrie, Spania ar urma să livreze câteva mii de uniforme și jachete de iarnă.

15:00 – Biroul președintelui Volodimir Zelenski precizeaz, joi, că negocierile și armistițiul cu Rusia nu sunt benefice nici pentru Ucraina, nici pentru Europa. Consilierul șefului biroului președintelui, Mykhailo Podolyak, a declarat pentru publicația germană Bild că orice armistițiu temporar ar însemna o nouă escaladare din partea Rusiei în viitor. În cazul unui sfârșit incomplet al războiului, mulți dintre cetățenii ucraineni nu vor risca să se întoarcă în Ucraina, iar investițiile nu vor veni, a avertizat acesta.

14:52 – 200.000 de tone de cereale din regiunea Luhansk, furate de Rusia. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat la 25 august că, potrivit fermierilor din Agroton, o mare exploatație agricolă din estul Ucrainei, recolta de pe toate câmpurile lor a fost dusă în Rusia. Potrivit lui Haidai, agricultorii din regiunea Luhansk cooperează cu organizațiile internaționale care pot urmări traseul complet al transportului de cereale furate. Aceste informații vor fi apoi folosite pentru a da în judecată Rusia în instanțele internaționale.

14:40 – Trupele rusești au folosit pe scară largă bombe cu dispersie în timpul războiului din Ucraina, provocând sute de victime civile și deteriorând case, școli și spitale. Sute de atacuri cu muniție cu dispersie efectuate de forțele rusești au fost documentate, raportate sau se presupune că au avut loc, a precizat Coaliția împotriva munițiilor cu dispersie (CMC) într-un raport publicat joi.

Mary Wareham, director în cadrul Human Rights Watch, a declarat într-un comunicat că „utilizarea pe scară largă de către Rusia a munițiilor cu dispersie interzise la nivel internațional în Ucraina demonstrează un dispreț flagrant pentru viața umană, principiile umanitare și normele legale”.

14:31 – ONU va acorda ajutor financiar pentru încă 70.000 de ucraineni. De la începutul invaziei, 140.000 de ucraineni au primit asistență în valoare de 60 de dolari pentru fiecare membru al familiei din partea Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

14:13 – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat, de asemenea, în mod public, atacul cu rachete rusești asupra gării Chaplyne. Atacul asupra unei gări pline de civili „se înscrie într-un tipar de atrocități” din partea Rusiei, a scris Blinken pe Twitter.

14:00 – Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că echipa sa este „foarte, foarte aproape” de a se putea deplasa la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc.

Întrebat de televiziunea franceză France 24 dacă discuțiile pentru obținerea accesului la instalație au avut succes, Grossi a răspuns: „Suntem foarte, foarte aproape de asta”.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că operațiunea este „extrem de complexă” și a declarat că speră ca misiunea să aibă loc în „câteva zile”.

Confruntat cu riscul unui accident nuclear la Zaporojie, Grossi a subliniat că „trebuie să mergem acolo, trebuie să stabilizăm situația, trebuie să asigurăm o prezență a AIEA în curând”.

13:43 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat despre centrala nucleară din Zaporojie în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Sébastien Lecornu, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Șoigu l-a informat pe Lecornu „despre poziția Rusiei cu privire la acțiunile Ucrainei” legate de centrala nucleară în timpul convorbirii, care a fost inițiată de partea franceză, a precizat ministerul într-un comunicat.

De asemenea, ministrul rus „a remarcat importanța trimiterii unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală” și a declarat că Rusia este pregătită să ofere asistența necesară inspectorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU

13:30 – Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat atacul rusesc cu rachete asupra unei gări ucrainene, care a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit aște zeci. Borrell a descris atacul de miercuri din orașul Chaplyne ca fiind „atroce” și a promis că cei responsabili „vor fi trași la răspundere”.

13:16 – Forțele aeriene ale Ucrainei anunță că, de Ziua Independenței, avioanele rusești au efectuat 200 de exerciții, simulând adesea lovituri. Potrivit lui Iuriy Ignat, purtător de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, în total, alarmele de raid aerian au pornit de aproximativ 190 de ori în toate regiunile Ucrainei pe 24 august. Opt rachete de croazieră Kh-22 au lovit ținte din întreaga Ucraină.

12:23 – Statul Major General al Ucrainei anunță că Rusia a pierdut 45.850 de soldați în Ucraina, de când a început invazia, în 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 25 august că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.929 de tancuri, 4.245 de vehicule blindate de luptă, 1.037 de sisteme de artilerie, 272 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 148 de sisteme de apărare aeriană, 202 elicoptere, 234 de avioane, 828 de drone și 15 ambarcațiuni.

12:11 – Războiul Rusiei cauzează daune de mediu în valoare de 10,7 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, din 24 februarie au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de daune aduse naturii.

12:00 – Institutul pentru Studiul Războiului anunță că Rusia a pierdut o suprafață cucerită mai mare decât Danemarca. Grupul de reflecție american a raportat că declarația ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cu privire la încetinirea operațiunilor ofensive din Ucraina este probabil o încercare de a „scuza câștigurile neglijabile pe care forțele rusești le-au obținut în Ucraina în ultimele șase săptămâni”. Potrivit experților, forțele rusești au pierdut un teritoriu mai mare decât cel al Danemarcei. De asemenea, ISW a raportat că forțele de ocupație rusești continuă să se confrunte cu rezistența partizanilor, în timp ce încearcă să impună schimbări administrative și legislative.

11:43 – Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, a raportat pe 25 august că forțele ruse au tras asupra districtului Metalurhiinyi din regiunea Dnipropetrovsk cu lansatorul multiplu de rachete Tornado. Vilkul a avertizat cetățenii să fie atenți la muniția neexplodată. Serviciile de urgență acționează la fața locului. Deocamdată nu există informații despre victime.

11:28 – Forțele rusești suferă pierderi în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional „Sud” raportează că au ucis 12 soldați ruși și au distrus trei vehicule blindate și un depozit de muniții. Forțele ucrainene ar fi lovit, de asemenea, un post de comandă rusesc.

11:02 – 25 de persoane au fost confirmate acum ca fiind moarte după ce forțele rusești au atacat un tren în satul Chaplyne, regiunea Dnipropetrovsk, pe 24 august, relatează The Kyiv Independent. Patru trenuri au luat foc, iar adjunctul șefului biroului președintelui, Kyrylo Tymoshenko, a raportat pe Telegram că doi copii au fost uciși în atac.

10:45 – Ucraina a distrus un alt elicopter de atac rusesc. Forțele aeriene ucrainene au raportat că au distrus un elicopter Ka-52 Alligator în noaptea de 24 spre 25 august. De asemenea, armata ucraineană ar fi doborât patru drone Orlan-10 în ultimele 24 de ore.

10:33 – Canada va returna restul turbinelor cu gaz scutite de sancțiuni. Ministrul afacerilor externe, Melanie Joly, a declarat că țara intenționează să returneze cinci turbine care fac parte din gazoductul rusesc Nord Stream 1 către Germania. Anterior, Canada a eliberat o turbină Germaniei, dar gigantul rusesc Gazprom, controlat de stat, a refuzat să o primească înapoi.

10:29 – Districtul Synelnykove din vestul țării a fost bombardat peste noapte, opt persoane fiind rănite până în prezent, relatează Kyiv Independent. Districtul Nikopol din sud a fost bombardat cu rachete și artilerie grea în cursul nopții, în timp ce o rachetă rusească a fost doborâtă în apropierea orașului Dnipro.

10:20 – Jigsaw, subsidiara Google, va lansa o campanie de combatere a dezinformării în Polonia, Slovacia și Cehia cu privire la refugiații ucraineni, relatează Reuters.

Campania se va desfășura timp de o lună și a fost concepută pentru a stabili rezistența la retorica anti-refugiați online. Google a efectuat cercetări împreună cu psihologi de la două universități britanice și va lucra la acest proiect alături de academicieni, organizații neguvernamentale și experți în dezinformare.

10:14 – Șeful administrației militare regionale din Kiev a emis o actualizare cu privire la seria de explozii raportate în apropierea orașului în această dimineață. Oleksiy Kuleba a declarat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Vyshgorod, la nord de centrul orașului.

„Au fost înregistrate două atacuri”, a declarat Kuleba, cu referire la rachetele rusești. Șeful regiunii a precizat că, până în prezent, nu s-au înregistrat victime sau pagube la clădirile rezidențiale și nici la instalațiile de infrastructură.

Forțele armate ucrainene au declarat anterior că „mai multe” explozii au fost auzite joi în jurul orei 3 dimineața, locuitorii fiind îndemnați să se adăpostească imediat.

10:00 – Și Organizația Națiunilor Unite (ONU) a tras un semnal de alarmă similar față de încercările Rusiei de a organiza tribunale pentru prizonierii de război ucraineni la Mariupol.

Purtătoarea de cuvânt a biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, a declarat reporterilor la Geneva:

„În conformitate cu dreptul internațional, persoanele care au dreptul la statutul de prizonier de război au imunitate de combatant și nu pot fi urmărite penal pentru că au participat la ostilități sau pentru acte de război legitime comise în timpul conflictului armat, chiar dacă aceste acte ar constitui altfel o infracțiune în conformitate cu legislația internă”, a punctat ea.

09:51 – SUA au condamnat orice efort al Rusiei de a organiza tribunale pentru prizonierii de război ucraineni în orașul Mariupol, ocupat de Rusia în sudul țării, catalogând procedurile drept „ilegitime”.

În această săptămână au apărut informații potrivit cărora Moscova ia în considerare posibilitatea de a judeca prizonierii de război ucraineni în condiții care ar putea fi considerate crime de război.

09:38 – Pentru prima dată în istorie, Marea Britanie nu importă energie din Rusia. Cifrele Oficiului Național de Statistică (ONS) publicate la șase luni de la începutul războiului au arătat că în iunie importurile britanice din Rusia au scăzut cu 97% și s-au ridicat la doar 33 de milioane de lire sterline, în condițiile în care sancțiunile împotriva Moscovei au intrat în vigoare.

09:11 – Cel puțin 22 de persoane au fost ucise și 50 rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei gări ucrainene, în timp ce țara a marcat o zi sumbră a independenței și șase luni de la începutul invaziei Moscovei.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că rachetele au lovit un tren într-o gară din orașul Chaplyne, la aproximativ 145 km vest de Donețk, în estul Ucrainei.

„Chaplyne este durerea noastră de astăzi. Din acest moment, sunt 22 de morți, cinci dintre ei au ars în vagon, un adolescent de 11 ani a murit”, a declarat el, adăugând că bilanțul ar putea crește pe măsură ce operațiunile de salvare continuă.

09:00 – Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP) în scopuri propagandistice, potrivit serviciilor secrete britanice.

În timp ce Rusia menține ocupația militară a centralei ZNPP, principalele riscuri pentru operațiunile reactorului vor rămâne probabil perturbarea sistemelor de răcire ale reactorului, deteriorarea sursei sale de alimentare de rezervă sau erori ale lucrătorilor care operează sub presiune, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

08:41 – Într-o declarație din 24 august, șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a declarat că, în timp ce ucrainenii plătesc cu viața, europenii ar trebui să fie pregătiți să plătească în felul lor, în contextul creșterii costurilor de trai cauzate de război.

08:20 – Președintele SUA, Joe Biden, va discuta cu președintele ucrainean, Volodomyr Zelenskiy, în urma anunțului privind acordarea unui nou ajutor militar american în valoare de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina.

08:00 – Oficialii ucraineni au raportat explozii în apropiere de Kiev în această dimineață. Forțele armate ucrainene au declarat că „mai multe” explozii au fost auzite joi, în jurul orei 3 dimineața, în districtul Vyshgorod, un district situat la nord de centrul orașului.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com