Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


229 zile de război în Ucraina / Explozii raportate în Kiev și în alte orașe ucrainene. Putin a convocat Consiliul de Securitate

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Distrugerea Podului Kerch, care făcea legătura între Crimeea și Federația Rusă, a dus la un răspuns dur al Federației Ruse în dimineața zilei de luni. Capitala Kiev a fost atacată cu rachete pentru prima dată în ultimele luni, iar alte orașe lovite de atacurile aeriene ale forțelor ruse sunt Lvov, Mykolaiv, Zaporojie sau Dnipro. Vladimir Putin, care a catalogat atacul drept unul „terorist”, a convocat pentru astăzi Consiliul de Securitate al Federației Ruse. Este cea de-a 229-a zi a războiului din Ucraina. 

În total, până la ora 13:00, 83 de rachete au fost lansate, din care aproximativ 40 au lovit mai multe obiective civile, inclusiv parcuri centrale, arată forțele aeriene ucrainene.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 229 a războiului din Ucraina:

20:56 – Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite ”condamnă cu fermitate” atacurile ruseşti cu rachete asupra oraşelor din Ucraina, care demonstrează ”brutalitatea totală” a preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean. De asemenea, Biden a promis că Washingtonul va continua ”să impună Rusiei costuri pentru agresiunea sa”, relatează The Guardian.

17:10 – Germania livrează Ucrainei primul dintre cele patru sisteme de rachete aer-aer de tip IRIS-T SLM, a anunţat luni Ministerul german al Apărării pe contul de Twitter, relatează CNN.

16:00 – Autoritățile ucrainene îi îndeamnă pe locuitori să limiteze consumul de energie electrică, după ce atacurile aeriene de luni au lovit inclusiv facilități energetice, notează Kyiv Independent.

15:00 – 5 persoane au fost ucise și alte 47 rănite în urma atacului cu rachete asupra orașului Kiev, potrivit presei ucrainene.

14:00 – Vladimir Putin a amenințat că va exista „un răspuns dur” al Federației Ruse dacă trupele ucrainene vor lansa noi atacuri asupra regiunilor controlate de Moscova, relatează The Guardian și Interfax.

Președintele Rusiei a precizat că armata a condus un „atac aerian masiv” cu „rachete de lungă-precizie” asupra „facilităților energetice, militare și de comunicații” ale Ucrainei, în cadrul unui discurs susținut în timpul ședinței Consiliului de Securitate.

DETALII AICI.

13:34 – Liderii occidentali au condamnat atacurile aeriene asupra Ucrainei, ce au avut loc în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, și i-au transmis lui Volodîmîr Zelenski că vor continua să ajute țara afectată de războiul declanșat de Vladimir Putin.

DETALII AICI. 

13:00 – În total, până la ora 13:00, 83 de rachete au fost lansate, din care aproximativ 40 au lovit mai multe obiective civile, inclusiv parcuri centrale, arată forțele aeriene ucrainene.

12:24 – Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că țara pe care o conduce și Federația Rusă vor lansa „un task force” la granița de Vest a țării, în răspuns la ceea ce a numit „agravarea tensiunilor”, transmite The Guardian.

12:22 – Ministerul Apărării din Republica Moldova a anunțat că, alături de Ministerele de resort ale României și Ucrainei, a confirmat prezența a trei rachete lansate de forțele ruse în spațiul aerian al țării.

DETALII AICI.

12:15 – 11 obiective de infrastructură civilă au fost distruse în 8 regiuni ucrainene și în Kiev în urma atacurilor de luni, a anunțat premierul Denys Smyhal, citat de Reuters. Există problemele la alimentarea cu apă și curent în mai multe localități.

11:34 – Personalul Ambasadei României din capitala Ucrainei este în siguranță, în condițiile în care una dintre rachetele care au lovit în dimineața zilei de luni Kievul a căzut la 850 de metri de clădirea în care lucrează diplomații români, potrivit ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

DETALII AICI.

10:44 – Bilanțul parțial al atacului asupra capitalei Kiev este de 8 persoane ucise și 24 rănite, potrivit datelor Kyiv Independent.

10:07 – „Încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului. Să ne distrugă populația care doarme acasă în Zaporojie. Să omoare oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev (…) Nu părăsiți adăposturile. Aveți grijă de voi și de persoanele iubite”, a fost mesajul transmis de președintele Ucrainei, în urma atacurilor de la începutul săptămânii.

9:38 – Un corespondent al The Economist a surprins pe camera de bord imagini cu cea de-a doua rachetă care a lovit Kievul:

9:37 – Imagini din Parcul Shevchenko din centrul Kievului, publicate de un reporter al Wall Street Journal:

9:34 – Explozii au mai fost raportate și în Zhytomyr, Khmelnytsky, Lvov și Ternopil, relatează Kyiv Independent.

9:32 – Imagini din centrul capitalei Kiev, unde a avut loc primul atac aerian din ultimele luni. Primarul Vitali Klitshko a transmis că „din păcate, există persoane rănite și ucise în mai multe locuri”.

9:25 – Mai multe explozii au fost raportate în orașul Dnipro, notează Kyiv Independent.

9:22 – Armata Federației Ruse a atacat pentru prima dată în ultimele luni Capitala Kiev. Cel puțin 4 explozii au fost auzite în centru în ziua de 10 octombrie, notează Kyiv Independent.

9:20 – Cel puțin 10 rachete au fost lansate asupra orașului Mykolaiv, în dimineața zilei de luni, potrivit guvernatorului Vitaliy Kim. Nu au fost raportate victime.

9:15 – Armata rusă a atacat orașul Zaporojie în decursul nopții dintre luni spre duminică, notează Kyiv Independent. Deși nu au fost încă raportate victime, atacurile aeriene din ziua precedentă au omorât 14 persoane și au rănit alte 70.

9:10 – Olaf Scholz și Joe Biden au avut seara trecută un apel telefonic, în cadrul căruia cei doi lideri au condamnat invazia rusă în Ucraina și au spus că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin vor provoca consecințe pentru Rusia, fiind catalogate de Washington și Berlin drept un demers „iresponsabil”.

9:05 – Volodîmîr Zelenski a făcut încă o dată apel ca Federația Rusă să fie desemnată drept stat care susține terorismul, invocând refuzul Moscovei de a purta negocieri.

9:00 – Vladimir Putin a transmis, duminică seară, că distrugerea podului Kerch a fost „un act de terorism” și a dat vina pe serviciile secrete ucrainene.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii