Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Război în Ucraina | Peste 3,3 milioane de persoane au fugit din calea invaziei ruse, susține ONU

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 martie 2022

Efectele exploziilor provocate de rachetele lansate de Federația Rusă în Kiev se resimt în gradul de poluare înregistrat de Capitala Ucrainei în cea de-a 24-a zi a invaziei ruse în țara vecină. Deși delegațiile celor două țări s-au întâlnit de mai multe ori pe parcursul săptămânii trecute, iar informațiile prezente în media internațională susțin că ar fi început redactarea unui draft de tratat de pace, un consilier al Președintelui Ucrainei a declarat, sâmbătă, 19 martie, că discuțiile pot dura „săptămâni bune”, notează Kyiv Independent.

Mykhailo Podolyak, membru al delegației ucrainene, a menționat, în schimb, că există anumite semnale potrivit cărora poziția Moscovei ar fi devenit mai „adecvată”.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 24-a zi de război în Ucraina:

19:30 – Câteva sute de persoane au ieșit în București pentru a protesta față de războiul pornit în urmă cu 24 de zile de Vladimir Putin în Ucraina.


19:20 – Volodymyr Zelenskiy s-a adresat, sâmbătă, cetățenilor care au ieșit la o manifestație anti-război în Berna, Elveția.

În băncile voastre sunt ținuți banii persoanelor care au declanșat acest război al minciunilor. Este dureros(…)Ucrainenii simt această durere în timp ce orașele lor sunt distruse. Sunt distruse la ordinele celor care trăiesc în orașe europene, în orașele frumoase ale Elveției, celor care se dețin proprietăți în orașele voastre. Ar fi bine să îi lăsăm fără acest privilegiu”, le-a spus președintele Ucrainei elvețienilor, citat de The Guardian.

19:00 – Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, a făcut un nou apel către statele din Occident, cerându-le acestora o cantitate mai mare de arme pentru a ajuta Ucraina în fața invadatorilor ruși.

18:49 – 562 de prizonieri ruși se află în custodia forțelor ucrainene, potrivit datelor transmise de Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, citată de Kyiv Independent.

18:40 –  Un echipaj format în întregime din cosmonauți ruși a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS), iar culoarea costumelor purtate de aceștia a atras atenția publicațiilor din Occident. Media occidentală susține că astronauții au ales culoarea galbenă, cu accente albastre, pentru a-și exprima solidaritatea față de cetățenii ucraineni, dar autoritățile ruse au transmis că, „uneori, galbenul e doar galben”.

Mai multe detalii, aici.

17:30 – Vladimir Putin este sănătos din punct de vedere fizic și mintal și se află „în cea mai bună formă posibilă”, este descrierea făcută sâmbătă, 19 martie, de președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko.

Mai multe detalii, aici.

17:00 – ONU susține că peste 3,3 milioane de persoane au plecat din Ucraina de la începutul invaziei ruse, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării, notează Agerpres.

16:45 – Din cele 1.403 de atacuri aeriene ale Armatei Federației Ruse de la debutul invaziei în Ucraina, au fost lansate 459 de rachete, susține Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Kyiv Independent. SUA susține că numărul rachetelor lansate de Rusia a trecut de 1.000.

15:55 – Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii, a avertizat că Europa va intra într-o nouă eră, a intimidării, dacă Vladimir Putin își duce la bun sfârșit campania militară din Ucraina, notează The Guardian.

Sfârșitul libertății în Ucraina va însemna extincția speranței la libertate în Georgia și, apoi, Moldova. Va însemna începutul unei noi ere a intimidării pentru Estul Europei, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Dacă lui Putin îi va reuși zdrobirea Ucrainei, acest lucru va însemna undă verde pentru autocrații din tot Orientul Mijlociu și Estul Îndepărtat. Este un punct de cotitură pentru lume, un moment de alegere. Alegere între libertate și opresiune”, a pus Johnson.

În același timp, premierul Marii Britanii a menționat că invazia Ucrainei a fost „o greșeală catastrofală” din partea lui Vladimir Putin.

15:10 – Armata Ucrainei susține că Vladimir Putin a decis să transfere militari din Estul Federației Ruse (Vladivostok) în Belarus, pentru a-i folosi la viitoare atacuri lansate împotriva Ucrainei.

14:10 – Se dau lupte grele între Armata Ucrainei și cea a Federației Ruse în zona uneia dintre cele mai mari fabrici din Ucraina, relatează CNN.

După ce, vineri, autoritățile susțineau că Fabrica de oțel Azov, din Mariupol, a ajuns să fie controlată de forțele ruse, sâmbătă, Batalionul Azov a transmis că a recăpătat controlul asupra uzinei.

14:00 – ONU susține că 816 civili ucraineni au fost uciși și alți 1,333 au fost răniți în timpul invaziei Federației Ruse.

13:15 – 10 coridoare umanitare vor fi folosite sâmbătă pentru evacuarea civililor din mai multe orașe ucrainene, potrivit premierului adjunct Iryna Vereshchuk, citată de The Guardian.

13:00 – Polonia a cerut Uniunii Europene să întrerupă complet comerțul cu Federația Rusă, relatează The Guardian.

12:20 – Un alt general al Armatei Ruse ar fi fost omorât de ucraineni, susțin forțele armate ale Ucrainei, citate de Kyiv Independent. Este vorba de generalul Andrei Mordvichev, ucis în sudul Ucrainei.

11:21 – Slovacia ar urma să primească mai multe sisteme anti-rachetă MIM-104 Patriot PAC-3 din Germania și Țările de Jos, urmând să le trimită pe cele pe care le avea în dotare, produse în perioada Uniunii Sovietice, în Ucraina, susține Kyiv Independent.

10:53 – Potrivit datelor transmise de Ministerul rus al Apărării, Armata Federației Ruse ar fi folosit racheta hipersonică „Kynzhal” pentru prima dată în timpul invaziei în Rusia, relatează Babel.ua.

Deși Rusia dispune de puține astfel de rachete hipersonice, atacul lansat sâmbătă asupra unui depozit de muniții din regiunea Ivano-Frankvisk nu a produs nicio daună, potrivit autorităților locale.

10:51 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor centralizate de autoritățile ucrainene:

10:30 – Capitala Ucrainei se confruntă cu un nivel ridicat de poluare, după 24 de zile de atacuri aeriene și distrugeri provocate de Armata Federației Ruse. Conform Kyiv Independent, coeficientul ce măsoară calitatea aerului a indicat o concentrație a poluării de 27,8 ori mai mare decât limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

10:20 – Într-un mesaj video lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, președintele Volodymyr Zelenskiy a transmis că discuțiile pentru pace reprezintă singura situație în care Rusia își va reduce din pierderile generate de propriile greșeli.

E timpul să ne întâlnim. E timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a transmis Zelenskiy, citat de News.ro.

Sursă foto: Nexta TV / Telegram

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com